Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Hraničné kontroly či povinná karanténa: Do platnosti vstúpili opatrenia

Ministerka vnútra SR Denisa Saková Zobraziť galériu (2)
Ministerka vnútra SR Denisa Saková (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - V piatok ráno o 7.00 h na Slovensku vstúpili do platnosti ďalšie opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Pre osobnú dopravu sú zatvorené všetky tri medzinárodné letiská, zastavená je aj medzinárodná vlaková i autobusová doprava.

Dopravné obmedzenia sa netýkajú dovozu a zásobovania. Pribudli tiež kontroly na hraničných priechodoch a povinná 14-dňová karanténa pre občanov SR vracajúcich sa zo zahraničia. Opatrenia prijal vo štvrtok 12. 3. ústredný krízový štáb.

Hraničné kontroly sú zavedené na všetkých hraničných priechodoch s výnimkou Poľskej republiky, kde bude situácia priebežne monitorovaná. Na územie SR bude pustený len ten, kto tu má trvalý alebo prechodný pobyt. Tým, čo bývajú pri hraniciach, ministerka vnútra Denisa Saková odporučila, aby si vybavili potvrdenie od zamestnávateľa, aby mohli byť púšťaní prednostne. Zvážiť by mali tiež prácu z domu. Do 14-dňovej karantény pôjde každý s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, kto sa vráti zo zahraničia.

KORONAVÍRUS Hraničné kontroly či
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ministerstvo vnútra SR má pripravené aj zariadenia pre tých, čo nechcú, alebo nemôžu ísť do domácej karantény. Medzinárodná vlaková a autobusová doprava bude od piatka cez územie Slovenska úplne zastavená. Nákladná preprava je povolená ako na vnútroštátnych, tak aj medzinárodných trasách s cieľom zabezpečiť zásobovanie. Vodiči kamiónov musia byť vybavení ochrannými pomôckami. Osobné výletné lode nesmú na Slovensku pristavovať. Môžu len preplávať územím bez zastavenia.

MV SR obmedzuje úradné hodiny v klientskych centrách, na okresných úradoch, úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny a v pobočkách Sociálnej poisťovne na tri hodiny denne. Slovenská pošta funguje v obmedzenom režime, podľa potreby upravuje otváracie hodiny. Pobočky podliehajú pravidelnej dezinfekcii.

Séria opatrení

V rámci opatrení budú zatvorené aj bary, zábavné podniky, lyžiarske strediská, wellness centrá, kúpele, akvaparky, fitnes centrá, detské kútiky a ďalšie voľnočasové zariadenia. Mimo prevádzky zostávajú aj sociálne a kultúrne zariadenia. Hotely a reštaurácie budú otvorené. Naďalej platí zákaz návštevy nemocníc, organizovania hromadných podujatí športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy.


KORONAVÍRUS zasiahol obľúbené destinácie Slovákov: Ako je to s odstúpením od zmluvy o zájazde?


Vnútroštátne vlaky budú od soboty 14. 3. premávať každý deň podľa sobotného grafikonu. Cez víkend bude obmedzená aj prevádzka obchodných centier, kedy bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu. Od pondelka 16. 3. budú na 14 dní zatvorené aj všetky školy a školské zariadenia. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča občanom cestovať do zahraničia počas trvania mimoriadnej situácie na území Slovenskej republiky.

Ministerstvo vnútra upozorňuje na dodržiavanie karantény

Ministerstvo vnútra posiela občanom SR SMS správy, v ktorých ich upozorňuje na povinnú karanténu v prípade, že prišli zo zahraničia. SMS správa znie nasledovne. "Upozornenie!!! Koronavírus: Ak ste prišli zo zahraničia, dodržujte povinnú 14-dňovú karanténu! Za nedodržanie je sankcia 1659 eur."

Viac o téme: OpatreniaKaranténaSlovenskoKoronavírusDenisa SakováCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu