Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE VOĽBY 2020 Takto vyzeral na Slovensku volebný deň: Úmrtia, zásah polície aj odkazy politikov

Svoj hlas do parlamentných volieb 2020 odovzdali prví politici Zobraziť galériu (113)
Svoj hlas do parlamentných volieb 2020 odovzdali prví politici (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš, TASR - Michal Svítok, TASR - Ján Krošlák, TASR - Lukáš Grinaj, SITA/Martin Medňanský, Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Deň, na ktorý Slovensko čakalo, je tu! Dnes sa na Slovensku konajú parlamentné voľby, ktoré sú v mnohom označované za kľúčové. Ľudia dnes od rána pristupujú k volebným urnám a Slováci si môžu vyberať celkovo z 24 strán a hnutí. Volebné miestnosti sú otvorené od rána do desiatej večer, no kvôli úmrtiu vo volebnej miestnosti sa volebné moratórium skončí až o 23:00.


19:53 Najzávažnejším problémom sobotných parlamentných volieb je predĺženie hlasovania v piatich volebných miestnostiach. Povedal to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Dopĺňa však, že priebeh volieb je pokojný a korektný.

19:45 Opitý muž chcel ísť voliť so zbraňou za opaskom nohavíc

Partizánski policajti zastavili v sobotu podvečer na Škultétyho ulici v Partizánskom 50-ročného muža, ktorý mal za opaskom nohavíc zbraň. Muž bol pod vplyvom alkoholu a bol na ceste z volebnej miestnosti. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

"Policajti zistili, že ide o plynovú pištoľ. Muža podrobili dychovej skúške na zistenie alkoholu. Policajti mu alkotestom namerali hodnotu 1,16 miligramu na liter, čo predstavuje 2,42 promile alkoholu," uviedla polícia.

19:35 V podtatranskej obci Hranovnica v okrese Poprad, kde polovicu obyvateľov predstavujú Rómovia, zaznamenali enormne vysoký záujem o voľby. Vo veľkom počte prichádzajú na miestny obecný úrad voliť obe skupiny obyvateľstva, Rómovia aj Nerómovia. Z 2 103 oprávnených voličov tam do 17:00 prišlo odvoliť približne 650 z nich. 

19:31 Detaily incidentu v žilinskom volebnom obvode

Okresná volebná komisia v Žiline mala dohľad nad vyše dvoma stovkami volebných okrskov v okresoch Žilina, Kysucké Nové Mesto a Bytča. "Doterajší priebeh volieb môžem hodnotiť ako bezproblémový, o čom sa členovia okresnej volebnej komisie mohli presvedčiť aj pri výjazdoch priamo do volebných okrskov. Jediný vážnejší problém sa objavil ešte predpoludním priamo v Žiline, kde v šiestom volebnom okrsku jeden z voličov napadol predsedu volebnej komisie. Tomu sa však v súčinnosti s políciou podarilo celú vec vyriešiť a voľby v tomto okrsku mohli nerušene pokračovať ďalej," zhodnotil priebeh volieb Funtík.

Parlamentné voľby 2020
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Spomínaný incident sa odohral krátko po 10:00 po tom, ako 75-ročný predseda okrskovej volebnej komisie upozornil 48-ročného muža, aby zostávajúce hlasovacie lístky odhodil do krabice na to určenej. Krajský policajný hovorca Radko Moravčík informoval, že muža zadržala hliadka mestskej polície a odovzdala príslušníkov Policajného zboru, ktorí ho eskortovali na policajný útvar.

19:30 S výnimkou predpoludňajšieho fyzického incidentu, pri ktorom jeden z voličov napadol predsedu okrskovej volebnej komisie v šiestom žilinskom okrsku, majú voľby v žilinskom volebnom obvode pokojný priebeh. Skonštatoval to štyri hodiny pred plánovaným uzavretím volebných miestností predseda okresnej volebnej komisie Peter Funtík.

19:27 Svoj hlas odovzdal vo voľbách do Národnej rady SR aj Štefan Harabin zo strany Vlasť.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Štefab Harabin)

19:23 O nadpriemernej účasti hovoria aj mestské časti Nové Mesto či Staré Mesto. Staromestský miestny úrad sa zároveň rozhodol, že v nedeľu (1. 3.) vydenzifikuje všetky priestory na školách, kde sú zriadené volebné okrsky. "Budeme dezinfikovať priestory, aby sme mali istotu, že sa žiaci vrátia do čistých tried," uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove. V Bratislave sa v sobotných parlamentných voľbách volí v 402 volebných okrskoch.

19:20 Lekári, zdravotné sestry aj pacienti hospitalizovaní v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) SNP v Ružomberku odovzdali v sobotu svoj hlas v parlamentných voľbách do prenosnej schránky. Volebné právo využili desiatky ľudí a vyslaní členovia okrskovej volebnej komisie obchádzali hneď niekoľko oddelení nemocnice od skorého popoludnia do večerných hodín.

Parlamentné voľby 2020
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

19:10 V dvoch obciach Prešovského okresu Dulovej Vsi a Rokycanoch sa dnes okrem parlamentných volieb konajú aj miestne referendá. V oboch obciach sa rozhoduje o ďalšom osude starostov, ktorí čelia návrhom na ich odvolanie. Referendum si vyžiadali obyvatelia obcí v petícii. Aby boli referendá platné, musí sa na nich zúčastniť minimálne 50 percent oprávnených voličov zapísaných vo voličských zoznamoch ku dňu konania hlasovania.

19:06 Isté nezrovnalosti v zoznamoch voličov v najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka potvrdila aj riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová. "Zaznamenali sme menšie nezrovnalosti v zoznamoch voličov v bratislavskej Petržalke, kde sme si overovali skutočnosti. Sem-tam sa pritrafí aj nezrovnalosť. Napríklad chyba v rodnom čísle, keď sa do zoznamu voličov 'vlúdila' chybička," povedala Chmelová.

Parlamentné voľby 2020
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

19:05 V bratislavskej Petržalke museli počas sobotných volieb do Národnej rady (NR) SR riešiť niekoľko prípadov zosnulých zapísaných vo voličských zoznamoch.

18:55 Voľby aj moratórium sa predĺžia

Do 22.15 h bude otvorená volebná miestnosť v obci Nižná Myšľa v okrese Košice – okolie. Dôvodom je nevoľnosť členky okrskovej volebnej komisie. Potrebovala zdravotnú pomoc a volebnú miestnosť museli na 15 minút zatvoriť. Voliť až do 22.30 budú voliči v obciach Krškany a Málaš v Levickom okrese. Dôvodom sú technické problémy.

Dôvodom predĺženia volieb sú aj úmrtia členky volebnej komisie vo Veľkom Krtíši a voliča v Banskej Bystrici. Volebné miestnosti tam boli na istý čas zatvorené. „Volebná miestnosť vo Veľkom Krtíši bola z dôvodu úmrtia uzatvorená hodinu a v Banskej Bystrici na polhodinu,“ ozrejmila Chmelová. Volebné moratórium sa tak skončí až o 23.00 h.

18:41 Svoju voličskú povinnosť si splnila aj Jana Cigániková (SaS).

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Facebook/Janka Cigániková)

18:38 V Rooseveltovej a detskej nemocnici v Banskej Bystrici odvolilo okolo stovky voličov. „V Rooseveltovej nemocnici sme mali nahlásených asi 70 voličov a ďalších okolo 12 pacientov hlasovalo na lôžkach. Myslím, že je to vysoká volebná účasť,“ povedala členka okrskovej volebnej komisie Dana Kanďárová–Žigová.

18:31 Zhotovovanie fotografií s upraveným hlasovacím lístkom môže byť problém. „Pokiaľ začnem fotografovať hlasovací lístok a hlavne vyplnený hlasovací lístok, tým začínam porušovať tajnosť hlasovania. Nikto by nemal disponovať dôkazom o tom, ako volil,“ podotkol predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Robenie si "selfie" fotografií však podľa neho nie je zakázané.

18:25 V okrese Topoľčany sa voľby domáhal aj cudzinec. Bolo mu však vysvetlené, že sa na parlamentných voľbách môžu zúčastniť iba občania Slovenskej republiky.

18:23 V Bratislave naďalej zbierajú aktivisti podpisy pod dve petície. Jedna skupina, oblečená v bielych tričkách, zbiera podpisy pod petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste, a druhá, oblečená v modrých tričkách, pod petíciu proti zákazu hazardu v hlavnom meste. „Stoja pred budovou a oslovujú ľudí, aby sa im pod petíciu podpísali. Doslova sa predháňajú. Viacerí ľudia sa však podpíšu jedným a aj tým druhým,“ povedala jedna z členov okrskovej komisie na Základnej škole Pankúchovej v Petržalke.

Na snímke voliči stoja
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: TASR/Jana Vodnáková)

18:20 V dvoch obciach Levického okresu a v obci v okrese Košice – okolie potrvajú voľby dlhšie

Ako uviedol predseda okresnej volebnej komisie v Leviciach Michal Macho, z dôvodu technických problémov sa čas hlasovania predĺži do 22.30 h v obciach Krškany a Málaš.

Do 22.15 h bude otvorená volebná miestnosť v obci Nižná Myšľa v okrese Košice - okolie. Dôvodom predĺženia hlasovania je, že jedna z členiek okrskovej volebnej komisie potrebovala zdravotnú pomoc a volebnú miestnosť museli na 15 minút zatvoriť.

18:17 V dvoch obciach Levického okresu potrvajú voľby dlhšie. Ako uviedol predseda okresnej volebnej komisie v Leviciach Michal Macho, z dôvodu technických problémov sa čas hlasovania predĺži do 22.30 h v obciach Krškany a Málaš.

18:14 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán zaznamenala cez infolinku niekoľko podnetov. Voliči informujú komisiu o veciach, ktoré sa im vo volebných miestnostiach nepáčia. Poukazujú na to, že schránky na nepoužité volebné lístky sa napĺňajú veľmi rýchlo. Štátna volebná komisia dostala aj podnet týkajúci sa vysypania urny s nepoužitými hlasovacími lístkami. Chmelová podotkla, že išlo o neúmyselné vysypanie.

18:05 Záujem o voľby je v okrese Šaľa vysoký. „Priebeh je bezproblémový. Môžem potvrdiť, že volebná účasť je pomerne veľká, ukazuje sa byť vyššia ako v minulých voľbách,“ uviedol predseda okresnej volebnej komisie.

18:04 Volebná miestnosť v erbovej sále rodu Dessewffyovcov v kaštieli v obci Fintice v okrese Prešov.

Volebná miestnosť v erbovej
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

17:58 Malé Leváre hlásia prekvapujúcu účasť, riešili incident váhavého voliča. Voliči sa v malej volebnej miestnosti striedajú od začiatku hlasovania. „Stáva sa, že musia počkať vonku, prípadne v chodbičke, berú to však bez problémov, sú disciplinovaní,“ uviedol predseda komisie. Priznal, že jeden incident predsa len museli riešiť. „Jeden z voličov si zobral hlasovacie lístky, dožadoval sa najskôr náhradnej sady, lebo v nich nevedel nájsť subjekt, ktorý chcel voliť. Keď ich dostal, napokon oznámil, že sa musí rozhodnúť a odišiel,“ priblížil rušivý moment, ktorý bol v pokojnom priebehu volieb jedinou výnimkou.

17:50 Primátor Trnavy Peter Bročka na sociálnej sieti uviedol, že volebná účasť v meste je po tretej popoludní zatiaľ okolo 45 percent.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Peter Bročka)

17:48 Zaujímavosti, ktoré ste nevedeli o budove, v ktorej sídli najmocnejší muž Slovenska. Viac sa dočítate v článku.

17:45 O tom, že tieto voľby majú potenciál byť v Ružinove rekordné, informoval tamojší starosta Martin Chren. „Už okolo štvrtej v niektorých okrskoch účasť dosahovala 60 - 65 %, mnohí z vás si museli postáť aj v radoch. Videl som okrsky, kde už mali odvolených viac ako sto ľudí na hlasovacie preukazy,“ skonštatoval na svojom Facebooku.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Martin Chren - starosta Ružinova)

17:39 Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta na okraji Rimavskej Soboty je o voľby záujem. „Zatiaľ chodí voliť veľmi veľa ľudí. Chodia aj s rodinami a deťmi. Zapísaných máme celkovo 625 voličov,“ uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie Jana Prouzová.

Na snímke voliči a
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: TASR/Branislav Caban)

17:35 Volebná účasť v Pezinku podľa Viktora Gaža (OĽaNO) už dosahuje 60 %. Uviedol to na Facebooku.

Viktor Gažo
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Viktor Gažo/Pezinok)

17:27 Richard Raši (Smer-SD) volil v Košiciach.

Richard Raši volil v
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB / Richard Raši)

17:19 V bratislavskom Ružinove prišiel odvoliť aj zadržaný muž v putách. „V jednej z našich okrskových komisií sme mali náročnejšiu situáciu. Polícia priviedla zadržaného, ktorý požiadal o možnosť uplatniť svoje volebné právo. Keďže však bol zadržaný v Petržalke a nemal hlasovací preukaz, musel byť privedený do svojho okrsku a odvoliť tam,“ povedala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

17:08 Hlas v parlamentných voľbách už odovzdala aj Natália Blahová z Demokratickej stany.

Natália Blahová
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Naty Blahová)

17:03 V centre Banskej Štiavnice stáli voliči v radoch, nestačili plenty. „Voľby prebiehajú pokojne, účasť je veľmi vysoká, nakoľko tu dopisujeme veľa ľudí, ktorí chodia na voličské preukazy,“ poznamenala predsedníčka okrskovej komisie Katarína Pištová.

17:00 Minister spravodlivosti Gábor Gál hodil svoj hlas do urny.

Gábor Gál
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Gábor Gál- minister spravodlivosti SR)

16:50 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán nezaregistrovala, s výnimkou už medializovaných úmrtí dvoch osôb, incidenty, ktoré by mali vplyv na priebeh volieb.

16:48 Svoj hlas vo voľbách odovzdalo v Komárne aj 20 členov folklórneho súboru Slovenskí rebeli. K volebnej urne pristúpili oblečení v slovenských krojoch. „V krojoch sme sa rozhodli ísť voliť preto, aby sme upozornili na to, že slovenské tradície žijú aj v Komárne,“ uviedol režisér a dramaturg súboru Jozef Černek.

Svoj hlas vo voľbách
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

16:45 Angela je v komisiách 30 rokov, teraz bola vo väzení v Bratislave. „Jediný rozdiel je, že je tu lepší dozor pri voľbách, keď väzňov sprevádzajú príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS),“ povedala na margo priebehu volieb vo väzeniach.

16:42 Bezpečnostný analytik Radovan Bránik upozornil, že sa objavili niekoľko rokov staré inzeráty, na ktorých Danica Mikovčáková s manželom, ktorý je krajským šéfom ĽSNS, hľadajú ženy a chlapov na sexuálne radovánky. Viac v našom článku.

16:31 Trnavčania popri voľbách podpisujú aj petíciu Za lepšiu ochranu prírody, ktorú iniciovalo Lesoochranárske zoskupenie VLK. „Darí sa nám veľmi dobre, na Mozartovej máme viac ako 700 podpisov a ešte niekoľko hodín pred sebou. Som príjemne prekvapená, koľko starších ľudí sa tu zastaví. Na druhej strane som smutná, keď idú rodičia s malými deťmi a povedia, že nie. To ma vždy trochu zamrzí,“ povedala aktivistka Katarína Slováková.

16:28 Predsedníčka okresnej volebnej komisie vo Vrakuni Xénia Domaracká hovorí o najväčšej volebnej účasti, akú dosiaľ zažila.

Predsedkyňa volebného štábu v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa o vysokej účasti

16:20 Na Štrbskom Plese museli dopĺňať hlasovacie lístky. „Účasť je u nás dosť vysoká, niekde musíme aj doplňovať hlasovacie lístky, pretože chodí veľa ľudí s hlasovacím preukazom. Napríklad na Štrbskom Plese je zhruba 80 zapísaných voličov a už tam bolo voliť niekoľko stoviek ľudí. Ale aj na takéto veci musíme byť pripravení, keďže v Tatrách je veľa návštevníkov,“ uviedol zapisovateľ obvodnej volebnej komisie Poprade Ladislav Maličký.

16:07 Väčšina z oslovených v lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici už voliť bola na hlasovací preukaz, ďalší sa tak chystajú urobiť po lyžovačke. V Starom Smokovci sa čaká v radoch. „Počas dnešného dňa prišlo veľmi veľa ľudí, myslím si, že za žiadne obdobie sme toľko ľudí nemali. Je to asi z toho dôvodu, že sú prázdniny, tie sa končia v Banskobystrickom kraji a začínajú sa vo Východoslovenskom, ale mali sme tu aj veľmi veľa ľudí z Bratislavy,“ povedala predsedníčka volebnej komisie okrsku č. 3 Janka Kapustová. Voliči z iných miest pred 15:00 prevyšovali počet domácich voličov. „Máme ich vyše tristo a domácich prišlo viac ako dvesto,“ dodala.

16:03 Nejsť voliť je ľahostajnosť a zbabelosť, myslia si seniori. „Keď niekto nejde voliť, je to ľahostajnosť, zbabelosť a nezáujem. Boli časy, keď sme nemohli voliť a boli časy, keď bola povinnosť voliť manifestačne. A to už nesmieme dopustiť. Načo sme potom mali rok 1989,“ pýta sa 91-ročná Margéta.

Parlamentné voľby 2020
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

15:53 V košickej nemocnici volili aj hospitalizovaní pacienti. „Pacienti a zamestnanci sa museli preukázať hlasovacím a občianskym preukazom. Voliť mohli mobilní pacienti vo vybraných priestoroch v oboch areáloch nemocnice - na Rastislavovej ulici aj na Triede SNP. Za imobilnými pacientmi, ktorí sa prostredníctvom personálu nahlásia, príde priamo na dané oddelenie volebná komisia,“ informovala hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková.

15:45 Na Donovaloch volí viac lyžiarov a turistov ako miestnych obyvateľov. V jedinom miestnom volebnom okrsku prišlo do 15:00 voliť už viac ako 270 ľudí s hlasovacími preukazmi a vyše 60 obyvateľov horskej obce. Ako povedala zapisovateľka volebnej komisie Mária Ulehlová, v obci majú 225 obyvateľov s trvalým pobytom a z nich je v zozname voličov zapísaných 177.

15:35 Otázky o parlamentných voľbách voličom zodpovie infolinka. Môžu na ňu volať počas celého dňa, a to až do uzatvorenia volebných miestností. Pracovníci na otázky voličov týkajúcich sa volieb odpovedia na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

Parlamentné voľby 2020
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

15:28 Väčšinu miestností zatvoria o 22.00 h a začnú sčítavať hlasy, niektoré zostanú otvorené dlhšie. Predĺženie hlasovania si vyžiada aj dlhšie volebné moratórium, platiť bude do 23.00 h. V zatvorených miestnostiach budú môcť sčítavať hlasy napriek tomu, že v niektorých miestnostiach sa ešte bude voliť. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová. V Banskej Bystrici sa bude podľa Chmelovej hlasovať do 22.30 h, vo Veľkom Krtíši do 23.00 h.

15:14 Robert Fico odvolil v obci Dubová

„Kvôli programu, ktorý som mal v okolí Modry, som pred malou chvíľou vhodil svoj hlasovací lístok v obci Dubová,“ napísal na svojom Facebooku predseda Smeru.

Robert Fico
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Robert Fico)

15:10 Na priebeh volieb v Bratislave dohliada aj mestská polícia. Osobitne sa zameriava na lokality s volebnými miestnosťami. „Počas volieb zabezpečí mestská polícia okrem bežného výkonu služby aj monitorovaciu činnosť s osobitným zameraním na lokality, v ktorých sú situované objekty s volebnými miestnosťami,“ uviedla hovorkyňa mestskej polície Tatiana Kurucová. Deklaruje, že mestskí policajti sú pripravení v prípade potreby poskytnúť štátnym policajtom potrebnú spoluprácu.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

14:40 Jozef Vaškeba narodený 23. mája 1928 je najstarším členom volebnej komisie na Slovensku. Vaškeba sedí vo volebnej komisii v mestskej časti Vrakuňa.

Najstarší člen volebnej komisie
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:29 Členovia komisie v Budči hovoria o vysokej účasti. „Máme tu 1055 registrovaných voličov. Ja som tu síce prvý raz, ale ostatní členovia, ktorí už vo voľbách boli v komisii, vravia, že takú vysokú účasť tu ešte o tomto čase nemali,“ povedal predseda okrskovej komisie Peter Lispuch asi o 13.30 h.

14:26 Voliči čakajú v dlhom rade do volebnej miestnosti aj na Základnej škole na Majerníkovej ulici na Dlhých dieloch.

Ľudia čakajú v radoch,
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: TASR/Miroslav Košírer)

14:23 Šéf ÚVO Miroslav Hlivák si splnil voličskú povinnosť.

Miroslav Hlivák
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Miroslav Hlivák)

14:18 V Bratislavskom kraji je zatiaľ bezproblémový priebeh volieb, riešia sa len bežné podnety. „Zatiaľ voľby prebiehajú bez problémov. Obracajú sa na nás z jednotlivých okrskov s otázkami typu, či môže niekto voliť, keď má platný občiansky preukaz, ale nie je v zozname voličov. Sú to štandardné otázky, na ktoré nie je problém odpovedať,“ uviedli z okresnej volebnej komisie.

14:15 Odvolil už aj primátor hlavného mesta Matúš Vallo. „Dobehol som do volebnej miestnosti a bežím ďalej,“ napísal na svojom Facebooku.

Matúš Vallo odvolil
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Matúš Vallo má rád Bratislavu)

14:11 Aj ľudia bez domova prejavujú aktívny záujem o voľby. „Očakávajú skutočnú zmenu a skutočný záujem. Vnímajú totiž všeobecný nezáujem o ich problémy alebo majú obavu, že akékoľvek sľuby či opatrenia, ktoré bude nová vláda presadzovať, sa ich nakoniec nebudú týkať,“ priblížil riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozef Kákoš. Ako tvrdí, mnohí ľudia bez domova plánujú ísť voliť a aktívne riešia kde, ako a za akých podmienok sa to dá. 

14:05 Hasiči si odskočili na voľby aj vďaka tomu, že nehorelo. „Rozhodol som sa, že pôjdem voliť aj napriek tomu, že som v službe, lebo mi záleží na tejto krajine. Momentálne máme pokoj, nehorí, tak som si mohol odskočiť aj z práce,“ uviedol veliteľ družstva hasičov Daniel Benkovský.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

13:57 V trnavskej nemocnici volilo do prenosnej schránky približne 40 pacientov a lekárov. Išlo o voličov, ktorí mali vybavené voličské preukazy. „Mám právo voliť a chcem ho využiť. Je mi jedno, či som v pôrodnici, alebo doma. Myslím si, že tieto voľby sú špeciálne pre viacero ľudí v našej krajine. Pevne verím, že aj tí, ktorí nechodili voliť, teraz pôjdu. Chcelo by to zmenu. A dúfam, že bude pozitívna,“ povedala čerstvá mamička Zuzana Č., ktorá voľby ešte nikdy nevynechala.

13:54 V Bratislave sú voľby pokojné, mestské časti evidujú vysoký záujem. Miestami stoja v radoch, niekde museli pridať volebné plenty či vyprázdniť volebnú urnu, keďže bola naplnená. Potvrdili to hovorcovia miestnych samospráv.

Parlamentné voľby 2020
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

13:53 Doterajší záujem o voľby v Nitre naznačuje vysokú účasť. „V minulosti sme mali hluché miesta, keď naozaj dlhší čas nikto neprišiel do volebnej miestnosti. Dnes sa od rána nezastavíme, ľudia prúdia bez prestávky,“ potvrdil zapisovateľ okrskovej volebnej komisie číslo šesť Tomáš Holúbek.

Parlamentné voľby 2020
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

13:47 Ľubomír Galko trávi sobotu športovo.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Ľubomír Galko)

13:45 Prešovčania volia i v reštaurácii a pohostinstvách. „Volebné miestnosti sú v týchto zariadeniach určené preto, aby mali voliči okrajových častí Prešova k voľbám čo najbližšie. Mesto Prešov s vlastníkmi týchto zariadení s cieľom zabezpečiť voľby uzatvorilo nájomnú zmluvu,“ uviedla tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

13:41 Podozrenie na koronavírus

V jednej rodine malo dôjsť k podozreniu na koronavírus u občana, ktorý sa mal vrátiť z Thajska. Muž mal byť transportovaný do nemocnice v Trnave. Vzniknutú situáciu, ako odvolia ostatní členovia rodiny, rieši volebná komisia v obci Veľká Mača. Informoval o tom portál Seredonline.sk.

13:35 Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič považuje každé voľby za kľúčové

Pred žiadnymi si však nepamätal toľko nervozity medzi politikmi i národom, ako to bolo pri aktuálnych parlamentných voľbách. Povedal to po tom, čo spolu s manželkou odvolili krátko popoludní v spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.

13:31 V Žiline sa policajti zaoberajú dvoma prípadmi, keď boli pred dvomi volebnými miestnosťami zaparkované vozidlá s reklamami politickej strany.

13:29 V Košiciach mal muž s viac ako dvoma promile napadnúť predsedu aj člena volebnej komisie po tom, ako ho vyzvali k podpísaniu prevzatia volebných lístkov. Muž bol predvedený na policajné oddelenie.

Parlamentné voľby 2020
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

13:26 V Partizánskom volila i 103-ročná Gizela Dvončová. K urne prišla spolu s troma ďalšími generáciami zo svojej rodiny, synom, vnukom i pravnukom. „Ja som chodila voliť celý život. Keď som bola mladšia, rozumela som politike, teraz sa už spolieham na deti,“ povedala prababička.

V Partizánskom odvolila 103-ročná Gizela

13:22 Svoj voličský hlas už odovzdal aj Michal Truban

Spoločnosť mu robila partnerka. Truban verí, že príde zmena a Slovensko sa vyberie správnou cestou modernej a spravodlivej krajiny.

Michal Truban s partnerkou prišli voliť

Michal Truban s partnerkou
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

13:20 Menší incident zaznamenali aj v obci Janík v okrese Košice – okolie. Jeden z voličov po vhodení hlasovacieho lístku do volebnej urny odmietol ostatné nepoužité lístky zahodiť do príslušnej schránky a napriek upozorneniam si ich vzal so sebou. „Volič si zvyšné hlasovacie lístky zobral so sebou. Napriek výzvam, aby ich vrátil, sadol do auta a odišiel. Okrsková volebná komisia musí urobiť záznam z tohto incidentu a následne, samozrejme, sa to bude riešiť v priestupkovom konaní,“ uviedol člen okresnej volebnej komisie Ján Sokol.

13:10 V domovoch sociálnych služieb v Bratislave zabezpečili pre klientov hlasovacie urny. Pre pacientov v nemocniciach taktiež umožnia voliť priamo v nemocnici, ak im stav nedovoľuje ísť voliť osobne.

13:08 V Piešťanoch riešili podnet, člen komisie propagoval kandidáta. Potvrdila to predsedníčka okresnej volebnej komisie v Piešťanoch Alena Vráblová. „Na telefonický podnet sme uskutočnili kontrolu v okrsku číslo 21. Člen komisie mal na sebe tričko s menom kandidáta politického zoskupenia... Upozornila som celú okrskovú komisiu, že porušujú zákon,“ uviedla Vráblová s tým, že v komisii si neboli vedomí, že ide o kandidáta. Nakoniec si na tričko podľa jej slov neochotne obliekol bundu.

13:05 V bratislavskom Ružinove narušil pokojný priebeh volieb opitý muž

Na mieste zasahovala polícia, ktorá musela muža z budovy vyviesť. „Muž bol veľmi hlučný a veľmi emotívny,“ uviedla Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

12:58 Lukáčová na sociálnej sieti pod statusom starostky Čahojovej napísala, že aktivisti, ktorí zbierajú podpisy pod petíciu proti zákazu hazardu v Bratislave, nie sú platení aktivisti, ale zamestnanci herní. "Sú riadne označení, aby bolo jasné, kto je za zákaz, a kto za obmedzenie hazardu. Majú tričká, rollupy, letáky a každého človeka informujú, čo spôsobí zákaz hazardu a aké sú možnosti jeho regulácie," napísala hovorkyňa AZAH. Všetci ľudia podľa jej slov vedia, komu a čo podpisujú.

Petícia proti hazardu ZŠ
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Benko)

12:56 Prešovčania odovzdávajú svoj hlas v sobotňajších voľbách do Národnej rady SR i v reštaurácii a v dvoch pohostinstvách. Ako uviedla tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, v spomínaných zariadeniach je v deň volieb úplne odstavená prevádzka.

12:54 Na záberoch členovia okrskovej volebnej komisie navštívili s prenosnou volebnou schránkou Fakultnú nemocnicu v Nitre, aby umožnili volebný akt ľuďom, ktorí sú v týchto dňoch hospitalizovaní. 

Volebný akt vo Fakultnej nemocnici v Nitre

12:50 Veliteľ družstva hasičov v Trnave Daniel Benkovský hovorí o parlamentných voľbách do NRSR. "Momentálne máme kľud, nehorí, mohol som ísť voliť," uviedol.

K voľbám idú aj hasiči

12:40 Miestny úrad v Bratislavskom Ružinove vydal viac ako 3-tisíc hlasovacích preukazov. Informovala o tom riaditeľka komunikačného oddelenia mestskej časti Tatiana Tóthová. "Celkový počet voličov zapísaných v našej mestskej časti je 65 668, do piatka 28. februára bolo vydaných 3 204 hlasovacích preukazov, 997 občanov požiadalo o voľbu poštou," uviedla hovorkyňa.

12:38 Hneď ráno po deviatej hodine odvolil aj poslanec NR SR Branislav Gröhling zo strany SaS.

12:36 Do volebnej miestnosti v základnej škole na žilinskom sídlisku Vlčince prišiel v sobotu predpoludním aj storočný veterán druhej svetovej vojny František Marek."Som prekvapený z toho ruchu, ktorý tu je. Myslím, že to hovorí o tom, že ľudia chcú nejakú zmenu. Len či každý rozumie tomu, čo kto hovorí," povedal storočný vojnový veterán s tým, že voliť chodí pravidelne s tým, že roky volí tú istú stranu.

František Marek
Zobraziť galériu (113)
František Marek  (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

12:33 Michal si v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne odpykáva takmer päťapolročný trest odňatia slobody za krádež. V minulosti voliť nechodil, v ústave volil v sobotu prvýkrát v živote.

12:27 V bratislavskej Petržalke sa stretli obe petície, aj za úplné zrušenie hazardu, aj iná petícia, ktorá sa skryto volá Za obmedzenie hazardu.

V Petržalke sa stretli
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Benko)

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

12:26 Zodpovednosť priviedla do volebnej miestnosti v treťom okrsku na Halenárskej ulici v Trnave rehoľné sestry z Kongregácie dcér Božskej lásky, ktoré sú známe pod ľudovým označením Mariánky. Voliť ich tu bude počas dnešného dňa viac, ako je ich v komunite. Prvé prišli už krátko po otvorení volebnej miestnosti.

12:21 Volebné moratórium bude na Slovensku končiť namiesto o 22:00 až o 23:00

Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Dôvodom je, že ešte pred začiatkom volieb zomrela členka volebnej komisie vo Veľkom Krtíši. Voliť v danom okrsku sa preto začalo až o hodinu neskôr. Aj médiá preto budú môcť zverejňovať predbežné výsledky volieb až po 23:00.

Alojz Hlina prišiel odvoliť
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Peter Korcek)

12:17 Polícia SR na sociálnej sieti infomovala, že o 10.20 h bol vo volebnej miestnosti fyzicky napadnutý predseda volebnej komisie. K napadnutiu došlo potom, ako predseda komisie upozornil voliča, aby zostávajúce hlasovacie lístky odhodil do krabice na to určenej. K zraneniu nedošlo.

12:15 V Ústave na výkon väzby a ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove, pod ktorú patria väznice v Prešove, Sabinove a otvorené prešovské oddelenie, využilo svoje volebné právo 68 z celkovo 642 obvinených a odsúdených s právom voliť. Volebná účasť tu tak dosiahla takmer 10,6 percenta. Ide teda o takmer dvojnásobnú účasť v porovnaním s predchádzajúcimi voľbami.

Alojz Hlina prišiel odvoliť
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Peter Korcek)

12:12 "Volebnú miestnosť zatvorili na pol hodinu, pokiaľ telo presunuli do inej miestnosti, takže tam bude o polhodinu posunutý čas volieb," doplnila Faltániová k úmrtiu vo volebnom okrsku 4 v Banskej Bystrici. Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Banskej Bystrici Dagmar Albertovej členovia volebnej komisie v súlade so zákonom miestnosť na nevyhnutný čas uzavreli a voľba tu bude posunutá do 22:30.

12:10 Vo volebnom okrsku č. 4 na Bakossovej ulici v Banskej Bystrici skolaboval 79-ročný volič. "Zavolali mu záchranku, zachrániť sa ho však už nepodarilo," uviedla banskobystrická krajská hovorkyňa polície Mária Faltániová s tým, že čakajú na obhliadajúceho lekára. Podľa hovorkyne bude úmrtie pravdepodobne vyhodnotené ako úmrtie bez cudzieho zavinenia. 

12:08 "Ja už som si dnes svoju občiansku povinnosť splnil a svoj hlas v parlamentných voľbách odovzdal. Teší ma, že som musel stáť v dlhom rade, takže záujem a účasť je veľká," uviedol Pellegrini na sociálnej sieti po tom, čo uskutočnil volebný akt.

12:06 K volebnej schránke pod Kubínskou hoľou prichádza od skorého rána odovzdať svoj hlas v parlamentných voľbách množstvo turistov i lyžiarov zo všetkých kútov Slovenska. Do volebnej miestnosti v Beňovej Lehote, ktorá leží takmer pod svahmi lyžiarskeho strediska, zatiaľ dorazili najmä voliči z Bratislavy, Žiliny, Banskej Bystrice či Bánoviec nad Bebravou. Niektorí aj v plnom športovom výstroji a s lyžiarkami na nohách.

Na snímke volič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky vo volebnej miestnosti v Beňovej Lehote
Zobraziť galériu (113)
Na snímke volič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky vo volebnej miestnosti v Beňovej Lehote  (Zdroj: TASR – Miroslava Mlynárová)

12:00 Jedným z prvovoličov je Samuel z Trnavy. "Svoje prvé parlamentné voľby vnímam skôr ako povinnosť než právo. Veľa ľudí sa nezúčastňuje a potom sa sťažuje, ako to tu vyzerá. To som si všimol už dávno, keďže politiku som sledoval aj v čase, keď som voliť nemohol," uviedol mladý Trnavčan.

Prvovolič Samuel berie voľby viac ako povinnosť

Ako ďalej povedal, od svojich 18. rokov sa zúčastnil každých volieb. "Rozhodoval som sa na základe programov, vlastných analýz, zúčastňoval som sa diskusií strán a takisto sledoval aj diskusie v televízii," dodal Samuel.

11:57 Svoj hlas vo voľbách do Národnej rady SR odovzdala aj Lucia Ďuris Nicholsonová zo strany SaS. 

11:46 Malý záujem voličov charakterizujú zatiaľ voľby do Národnej rady SR na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. Oproti voľbám spred štyroch rokov je však účasť v tejto mestskej časti podľa odhadov o niečo vyššia. V dvoch okrskoch je zapísaných zhruba 4500 oprávnených voličov.

Voľby na košickom Luníku IX

11:45 Mladým voličom veľmi záleží na tom, aby vo voľbách ukázali svoje názory, svoj prístup k životu a svoje nazeranie na svet. Povedal to psychológ z online linky dôvery IPčko.sk Marek Madro. Ak mladí pôjdu v sobotu voliť, rozhodovať sa podľa neho nebudú až tak strategicky a podľa predvolebných prieskumov, ale na základe ich vlastných hodnôt. "Či už sa spájajú s vierou, spoločenskou otvorenosťou či prístupom ku konkrétnym aktuálne diskutovaným témam," podotkol.

11:44 „Teším sa, že som stál v dlhom rade, čo svedči o tom, že je o voľby veľký záujem,“ uviedol po vhodení hlasu do volebnej urny premiér. „Cítim sa dnes vyrovnaný a som pripravený prijať akýkoľvek volebný výsledok, pretože tak rozhodnú občania Slovenskej republiky,“ dodal Pellegrini.

Na snímke predseda vlády
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FOTO TASR - Ján Krošlák)

11:43 Hlas odovzdal aj premiér Peter Pellegrini v Banskej Bystrici

Predseda vlády SR a volebný líder strany Smer-SD Peter Pellegrini dnes pred 11:00 po 20 minútach čakania v rade odovzdal svoj hlas vo voľbách do Národnej rady SR na Základnej škole Jána Bakossa v Banskej Bystrici. 

Na snímke predseda vlády
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FOTO TASR - Ján Krošlák)

11:42 „Mojím cieľom bolo zobudiť spiaceho draka – nevoličov. Sú to dva milióny ľudí, ktorí stratili vieru v štát a mali pocit, že politika je pánske huncútstvo. Pevne verím, že títo ľudia prídu voliť a rozhodnú voľby,“ povedal Matovič. Slovensko dnes podľa neho zažíva niečo ako nové povstanie, o čom svedčí množstvo správ, ktoré od rána dostáva.

11:41 Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič predpokladá, že o výsledku parlamentných volieb rozhodnú doterajší nevoliči, ktorí pôvodne stratili vieru v štát. Verí, že sa ich podarilo presvedčiť, aby prišli odovzdať svoj hlas. Povedal to krátko po tom, ako volil v jednom z volebných okrskov v Trnave. Voliť prišiel s manželkou Pavlínou a jednou z dcér.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

11:39 "Uplatnila som svoje občianske právo, bola som voliť." uviedla Čaputová po odovzdaní svojho hlasu do parlamentných volieb 2020 s tým, že to považuje za nesmierne dôležitý krok vo vývoji krajiny.

Zuzana Čaputová prišla odvoliť

11:35 Svoj hlas vo voľbách do Národnej rady SR odovzdala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová

Svoj volebný akt uskutočnila v Materskej škole v Pezinku.

Hlava štátu Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

11:32 Drucker po volebnom akte uviedol, že verí, že jeho strana bude v parlamentných voľnáh 2020 úspešná.

Voľby 2020 Tomáš Drucker prišiel voliť

11:30 Parlamentných volieb 2020 sa zúčastnil aj Tomáš Drucker zo strany Dobrá voľba v Bratislave

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (113)
Tomáš Drucker  (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

11:28 Volebný akt uskutočnil aj Jozef Rajtár z Demokratickej strany. 

Jozef Rajtár
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FB/Jozef Rajtár)

11:27 Podľa Hlinu to bude napínavé až do konca. Uviedol to Hlina po odovzdaní hlasovacieho lístku vo voľbách do Národnej rady SR. "Urobili sme, čo sme mohli," dodal.

Alojz Hlina prišiel odvoliť

11:25 Alojz Hlina zo strany KDH už svoj hlas odovzdal 

Prišiel odvoliť s manželkou a jednou z dcér do Základnej škole Mudroňova v Bratislave. Jeho druhá dcéra volila poštou z Holandska.

Alojz Hlina prišiel odvoliť
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Peter Korcek)

11:15 Členom okrskovej volebnej komisie v bratislavskej Vrakuni na Základnej škole Železničnej je v súčasnosti aj 92-ročný dôchodca Jozef Vaškeba. "Ja som bol 16 rokov členom ústrednej volebnej komisie a teraz už dva roky som ako okrskový člen. Už som zvyknutý na to, chodil som na kontroly ako člen ústrednej volebnej komisie a myslím, že je správne, ak občania idú voliť. Každý jeden, aby nezostávali doma. Budem mať pomaly 93 rokov, ale chodím ešte autom, tak nie je problém zúčastniť sa takto aktívne volieb," povedal Vaškeba.

11:11 Takmer každý šiesty odsúdený, ktorý si odpykáva trest v Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Dubnici nad Váhom, má pre dnešné parlamentné voľby vybavený hlasovací preukaz. Potvrdila to hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská. Možnosť odovzdať svoj hlas majú odsúdení od 9:30, keď sa do väznice dostavili členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou volebnou schránkou.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

11:09 Voľby do Národnej rady (NR) SR sú dôležité pre smerovanie krajiny v mnohých ohľadoch. Zhodujú sa na tom viacerí voliči, ktorí v sobotných parlamentných voľbách odvolili v bratislavskej Petržalke. Slobodu zaobchádzania so svojím volebným právom síce rešpektujú, váhajúcim voličom však odkazujú, že každý jeden hlas rozhoduje.

11:07 Boris Kollár z hnutia Sme rodina zobral pri volebnom akte za plentu aj svoje deti, z kadiaľ bolo počuť, ako im hovorí, čo majú krúžkovať. Konal tak aj napriek tomu, že hlasovací lístok si musí upravovať každý sám.

Boris Kollár zobral deti za plentu

11:02 Na košickom letisku odvolilo pred odletom do Izraela 132 pútnikov z Humenného. Informovala predsedníčka volebného okrsku číslo jedna v mestskej časti Barca v okrese Košice Gabriela Oravcová. „Ráno sme boli s volebnou urnou na letisku, kde odvolilo 132 pútnikov pred cestou do Izraela. Na letisku panovala dobrá nálada a všetko sme to zvládli za 40 minút,“ uviedla Oravcová. 

11:00 Krátko pred otvorením volebnej miestnosti v okrsku číslo 10 vo Veľkom Krtíši umrela členka volebnej komisie. Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová potvrdila, že úmrtie nebude mať na priebeh volieb vplyv.

10:57 Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska odvolil v sobotu dopoludnia spolu so svojou manželkou na Mestskom úrade v Poprade

Rodený Popradčan sa po prvýkrát uchádza aj o kreslá v parlamente na čele strany Za ľudí, ktorú založil. „Chcem poprosiť ľudí, aby dnes prišli voliť, aby nová vláda mala silný mandát. Myslím si, že na tento deň sme mnohí čakali, a verím, že zajtra sa zobudíme do takého dňa, ktorý bude novým dňom vo všeobecnosti pre Slovensko ako také,“ uviedol pre médiá. 

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

10:54 Svoj hlas v parlamentných voľbách odovzdal aj Igor Matovič z OĽaNO

Volebný akt uskutočnil v Trnave.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

10:49 V bratislavskom Ústave na výkon väzby (ÚVV) a Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) mohlo voliť v sobotňajších voľbách 568 väznených osôb. "Jednoduchá odpoveď, prečo idem voliť - je to moja občianska povinnosť a právo. Mám syna, ktorému chcem zabezpečiť lepšiu budúcnosť. Dúfam, že sa mi to aj týmto spôsobom ako-tak podarí, viac dôvodov v tom nevidím," povedal odsúdený Juraj K.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:48 Možnosť odovzdať svoj hlas využili v sobotných voľbách do Národnej rady SR aj kúpeľní hostia z celého Slovenska, ktorí sú na pobyte v Bojniciach. Pred volebnou miestnosťou v liečebnom dome Mier stáli ráno a dopoludnia aj v radoch. Účasť je zatiaľ podľa odhadu tamojšej komisie vyššia ako pri posledných voľbách.

10:47 Známy hudobník Marián čekovský sa rozhodol voliť ešte dopoludnia ale zmýlil si volebnú miestnosť. Dorazil do areálu Univerzity veterinárneho lekárstva v Košiciach, kde pravidelne volí i exprezident Rudolf Schuster.

Marián Čekovský si zmýlil
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

10:46 „Nikdy nevynechám voľby, takže som prišiel. Chcem aj ja to lepšie pre občanov Slovenska, tak uvidíme, čo nám pripravia tí noví, ktorí budú zvolení,“ povedal Schuster. 

Voľby sú v plnom
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

10:45 Svoj hlas v sobotňajších parlamentných voľbách odovzdal aj bývalý prezident Rudolf Schuster

Odvolil vo volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach. Ako povedal, tentoraz sa rozhodoval dosť dlho, koho bude voliť. Pripomenul tiež potrebu zmeny systému volieb.

Rudolf Schuster
Zobraziť galériu (113)
Rudolf Schuster  (Zdroj: Miroslav Vacula)

10:43 Stávkové kancelárie odhadujú zatiaľ účasť približne 65%.

10:39 V Kútoch na hranici s Českom za prvé tri hodiny odvolilo podľa ČT 24 okolo 500 ľudí, mnohí z nich s voličskými preukazmi. Do Kútov chodia často voliť Slováci žijúci v Česku, je tam priame vlakové spojenie z Prahy a Brna. Počas prezidentských volieb sa pred miestnosťami tvorili rady.

10:38 Kollár na otázku, ako vidí svoje šance v dnešných parlamentných voľbách, uviedol, že je to veľmi otvorené a nedovolí si povedať, ako dopadnú voľby. Volebný akt urobil spolu so svojimi deťmi. 

Boris Kollár vyjadrenie po odovzdaní hlasovacieho lístka

10:35 Hlasoval aj Boris Kollár z hnutia Sme rodina

Volebný akt prebehol na Základnej škole M. Hodžu. v Bratislave.

Predseda strany Sme rodina
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

10:29 Bárány upozornil, že v nemocniciach a zariadeniach sociálnych služieb nie je možné na základe vlastného uváženia ani v prípade podozrení z možného šírenia ochorení obmedziť aktívne volebné právo osôb tam umiestnených, "K tomu je potrebné rozhodnutie príslušného štátneho orgánu," zdôraznil Bárány s tým, že žiadne takéto rozhodnutie príslušný štátny orgán zatiaľ nevydal. Pokiaľ ide o podnety pre možné porušenie moratória, štátna komisia v ich prípade zabezpečuje dôkazy. "Čiže zisťujeme, či je to skutočne tak. Obsahovo to budeme posudzovať neskôr," dodal Bárány.

Voľby v Trnave
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

10:27 Doterajšie hlasovanie v dnešných parlamentných volieb je zatiaľ pokojné. Pre médiá to konštatoval predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. "Štátna komisia si o tomto vypočula informáciu od svojej zapisovateľky a viceprezidenta Policajného zboru. Podľa obidvoch sa v takmer 6 000 volebných okrskoch otvorili volebné miestnosti načas," uviedol Bárány s tým, že komisia priebežne prijíma podnety o priebehu volieb.

10:22 Miroslav Beblavý po odovzdaní hlasu uviedol, že v danom volebnom okrsku už volí 18 rokov, odkedy sa tam prisťahoval. Podľa neho bude vysoká účasť v týchto parmentných voľbách, čo bude znamenať podľa jeho slov veľkú zmenu. Jeho manželka Emília Sičáková-Beblavá sa pri volebnom akte pomýlila a takmer zahodila hlas do odpadu.

Beblavého manželka sa počas volieb pomýlila

10:18  Dôchodcovia v Domove dôchodcov a domove sociálnych služieb Senium na sídlisku Fončorda v Banskej Bystrici volia v každých voľbách v menšom počte. Uviedla to predsedníčka volebného okrsku číslo 62 Tatiana Hudáková a dodala, že zatiaľ odvolilo asi päť z 53 klientov, ktorí majú v zariadení trvalý pobyt. Celkom je v tunajších dvoch volebných okrskoch registrovaných viac ako 1 600 oprávnených voličov. 

Klienti Domova sociálnych služieb
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

10:14 Miroslav Beblavý z PS/Spolu hlasoval na Základnej škole Vrútocká v Bratislave

Aj Miroslav Beblavý prišiel
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aj Miroslav Beblavý prišiel
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:13 Prvýkrát v živote v parlamentných voľbách pôjde voliť aj 63-ročný Jozef z Bratislavy. Poznamenal, že v tomto druhu volieb ešte nikdy svoj hlas neodovzdal. Ako uviedol, za posledné dva roky "vyplávalo veľa vecí na povrch" a ukázalo sa, že veľa vecí v krajine nefunguje. Preto si povedal, že musí priložiť ruku k dielu. "Všetci vieme, že veľký dom je postavený z mnohých tehál, a preto som si povedal, že aj moja tehlička pri tom zaváži," uzavrel.

10:12 Naopak, voliť neplánuje čerstvá "dospeláčka" Anna z Popradu. Myslí si, že jej hlas nič nezmení a ako uviedla: "politika ju nezaujíma." 

Ani Peter z Banskej Bystrice nepôjde voliť. Poznamenal, že bude odcestovaný a voličský preukaz si nevybavil. Patrik z Košíc svoj hlas vo voľbách odovzdá. Potvrdil, že informácie o politickom subjekte a konkrétnych kandidátoch si vyhľadával na internete. Zároveň verí, že jeho hlas pomôže pri zmene v krajine, ktorá je podľa neho "nevyhnutná".

10:10 Voliť v sobotu plánuje aj 18-ročný Bratislavčan Bohdan. Priznal, že pri voľbe, komu odovzdá svoj hlas, sa rozhodoval podľa zverejnených programov strán. 

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:09 Svoj hlas prvýkrát odovzdá aj 18-ročný Simon z Bratislavy. Pri rozhodovaní o tom, koho bude voliť, čerpal informácie z reklám, ale aj z domácich konverzácií. "Nie som expert na politiku, ale uvedomujem si svoju občiansku zodpovednosť, ktorú treba vyjadriť podaním hlasu," poznamenal s tým, že chce lepšiu budúcnosť pre Slovensko, ale aj pre seba.

10:08 Prvýkrát sa chystá voliť aj 18-ročný Bratislavčan Matej. Ako uviedol, nepraje si, aby boli vo vláde ľudia, ktorí nebudú dodržiavať sľuby.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:07 Možnosť prvýkrát pristúpiť k volebným urnám má v sobotu počas parlamentných volieb podľa odhadu zo Štatistického úradu SR približne 41.000 mladých ľudí. Viacerí uviedli, že voliť pôjdu, pričom informácie o kandidátoch a politických subjektoch vyhľadávali najmä na internete. Zároveň potvrdili, že im pri rozhodovaní, komu odovzdajú svoj hlas, pomáhali aj priatelia či rodičia.

10:04 Bez komplikácií sú podľa podpredsedníčky okresnej volebnej komisie Marcely Zaťkovej aj voľby v okrese Šaľa. Rovnaký priebeh majú aj v Levickom okrese. „Zatiaľ nám nikto nehlásil žiadne problémy. Momentálne sme na kontrole v teréne a všade sú voľby zatiaľ pokojné,“ povedal predseda okresnej volebnej komisie v Leviciach Michal Macho.

Klienti Domova sociálnych služieb
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

10:03 Bezproblémový priebeh majú voľby aj v okrese Topoľčany. Podľa slov zapisovateľky okresnej volebnej komisie Zuzany Chudej začali voľby vo všetkých okrskoch včas. „Nebolo nutné riešiť žiadne podnety,“ uviedla. 

10:02 V okrese Zlaté Moravce zatiaľ okresná volebná komisia v Nitre nemusela riešiť žiadne incidenty. „Akurát vyrážame do terénu na kontrolu, aby sme usmernili ľudí, ktorí v okolí volebných miestností robia prieskumy, niektorí zasa organizujú petície. Budeme dohliadať na to, aby neboli v prílišnej blízkosti volebných miestností. Usmerníme ich tak, aby mohli vykonávať svoju činnosť a zároveň nenarúšali priebeh volieb,“ uviedol predseda okresnej volebnej komisie v Nitre Ján Veteráni.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:01 Voľby v okresoch v severnej časti Nitrianskeho kraja prebiehajú pokojne a bez problémov. Podľa informácií z volebných komisií boli všetky volebné miestnosti pripravené a otvorené včas.

9:58 Ako sme vás už informovali, v uliciach Bratislavy budú počas soboty zbierať dobrovoľníci podpisy pod novú petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste. Starostka bratislavskej mestskej časti Karlova Ves Dana Čahojová však na sociálnej sieti upozornila, že v uliciach Bratislavy sa v sobotu môžu objaviť aj iní aktivisti, ktorí budú zbierať podpisy, avšak pod inú petíciu, a to petíciu proti zákazu hazardu.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: voľby, parlamentné voľby, )

9:57 Pavel Babic považuje za dôležité, aby mohli voliť aj Slováci žijúci mimo SR. Na veci majú totiž podľa neho možnosť pozerať inak a dianie na Slovensku vnímajú inak ako ľudia nevystavení názorovej, kultúrnej, spoločenskej, náboženskej a hodnotovej diverzite. "Pokladám za nevyhnutné pre zdravý vývin krajiny, aby jej občania s rozmanitými skúsenosťami mali možnosť vyjadriť sa k dianiu doma, bez ohľadu na to kde sa v dobe volieb nachádzajú," doplnil.

9:56 Voliť sa rozhodol aj Pavel Babic, ktorý žije v zahraničí zhruba 20 rokov, striedavo v USA, Maďarsku, Rakúsku, Grécku, Egypte, Spojených arabských emirátoch a posledných osem rokov v Nemecku. "Je to jedno zo základných práv aktívne ovplyvniť smerovanie a vývoj krajiny a nik by sa k nemu nemal stavať ľahostajne," uviedol na margo dôležitosti využitia volebného práva Babic, ktorý opäť pre voľby priletel na Slovensko.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:54 Možnosť voliť poštou využil aj Ján Jakobej, ktorý šesť rokov žije v Mníchove. "To, že žijem v zahraničí, je jedna vec, ale plánujem sa vrátiť, preto ma zaujíma dianie na Slovenku a budúcnosť. Tým, že pri niektorých voľbách sa nedá voliť zo zahraničia, sa cítim, v úvodzovkách, ako neplnohodnotný občan," priznal Jakobej. Voľby do Národnej rady SR považuje za dôležité, keďže práve tá "rozhoduje o všetkom".

9:52 V českej metropole už päť rokov žije aj Eugen Korda, ktorý do budúcnosti nevylučuje, že by sa vrátil na Slovensko. Využiť svoje volebné právo považuje "za jeden z najdôležitejších prejavov slobody, o ktorú bojovali generácie pred nami a jeden z mála spôsobov, ako významne ovplyvniť, akým smerom sa krajina vyberie," skonštatoval s tým, že ak by nevolil, štyri roky by si to vyčítal.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:48 Nevyužiť volebné právo by znamenalo rezignovať na možnosť formovania udalostí na Slovensku. Chceme sa mať kam vrátiť. Uviedli Slováci žijúci v zahraničí. "Nastávajúce voľby považujem pre krajinu za kľúčové. Možno najdôležitejšie od roku 1998," uviedol Juraj Fojtík, ktorý už osem rokov žije v Prahe. Pozitívne vníma to, že pri parlamentných voľbách je možnosť voliť aj zo zahraničia.

9:46 V Šamoríne hlasoval aj Béla Bugár z Mostu-Híd

Spolu s ním už odvolil aj Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek. 

Podpredseda NR SR a
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Minister dopravy a výstavby
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Árpád Érsek a Béla Bugár po volebnom akte
Zobraziť galériu (113)
Árpád Érsek a Béla Bugár po volebnom akte  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

9:40 "Myslím si, že dôjde k veľkej zmene," uviedol Richard Sulík po odovzdaní hlasu s tým, že sa nastolia poriadok a "vagabundi budú postavení pred spravodlivý súd."

Voľby 2020 Richard Sulík prišiel voliť

9:32 Richard Sulík z SaS už svoj hlas odovzdal

Volil približne desať minút po deviatej hodine ráno na Základnej škole Dr. Ivana Dérera v Bratislave.

Richar Sulík prišiel voliť
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Richar Sulík prišiel voliť
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

9:31 V regióne stredného Pohronia prebiehajú prvé hodiny volebného dňa bez problémov. Zapisovateľka Okresnej volebnej komisie (OVK) Žiar nad Hronom Helena Najšlová potvrdila, že všetky volebné miestnosti boli otvorené načas. Volebný obvod Žiar nad Hronom zastrešuje okresy Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica. V 68 obciach týchto troch okresov je spolu 113 okrskov.

9:23 V uliciach Bratislavy budú počas soboty zbierať dobrovoľníci podpisy pod novú petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste. Verejnosť ich môže stretnúť najmä pred budovami s volebnými miestnosťami v čase od 8.00 do 22.00 h. 

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bratislavský magistrát, viaceré mestské časti a mestskí poslanci aktivitu iniciatívy Zastavme hazard podporujú a v prípade, že bude mať petícia dostatok podpisov, vyhovejú jej. Asociácia zábavy a hier (AZAH) však v spustení novej petície nevidí význam.

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:21 Ministerstvo vnútra (MV) SR upozorňuje, že do obálky nesmie volič vložiť viac ako jeden hlasovací lístok. V opačnom prípade je jeho hlas neplatný. Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu hrozí sankcia 33 eur.

9:20 Hlas voliča v parlamentných voľbách bude platný, aj keď bude hlasovací lístok zašpinený, pokreslený či natrhnutý. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval. Potvrdil to tlačový odbor kancelárie ministra vnútra. Ak sa volič pri úprave hlasovacieho lístka pomýli, musí vrátiť celú sadu lístkov a komisia mu vydá novú sadu.

9:18 Voľby na Základnej škole Nevädzová v bratislavskom Ružinove

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:15 Záujem o voľby je v v levočskej väznici pomerne nízky, v parlamentných voľbách v roku 2016 právo voliť nevyužila žiadna z 88 zverenkýň. „Tento rok sme mali žiadosť od dvoch klientok tohto zariadenia. Môžem povedať, že väčší záujem bol o prezidentské voľby minulý rok,“ skonštatovala členka okrskovej volebnej komisie číslo 3 v Levoči Eva Ondrušová, ktorá nebola vo väznici s prenosnou urnou prvýkrát.

9:13 V najmenšom z ôsmich krajských miest na Slovensku v Trenčíne sa o 7:00 otvorili volebné miestnosti. Obyvatelia majú možnosť voliť v 51 volebných okrskoch, čo je o jeden okrsok viac ako v predchádzajúcich voľbách. Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová. Pôvodný okrsok č. 2 bol rozdelený na dva, nový okrsok č. 3 má sídlo v budove Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Volička stojí pred členkami
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš)

9:10  V okresoch Rimavská Sobota a Revúca boli ráno všetky volebné miestnosti otvorené načas a okresná volebná komisia, ktorá zastrešuje obidva okresy, nezaznamenala žiadne komplikácie. Potvrdil to jej zapisovateľ Lukáš Kvietok. „Všetky volebné miestnosti boli otvorené načas a nikde sa neudialo nič nezvyčajné. Nemáme hlásený žiadny problém,“ uviedol Kvietok.

9:02 V obciach Dulová Ves a Rokycany v okrese Prešov sa okrem volieb do Národnej rady SR v sobotu konajú i miestne referendá. V oboch prípadoch sa otázka referenda týka toho, či obyvatelia sú alebo nie sú za odvolanie starostky, respektíve starostu.

Volička stojí pred členkami
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš)

8:50 „Všetky volebné miestnosti boli otvorené načas a zatiaľ nemáme hlásené žiadne problémy,“ uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie Miroslava Zdechovanová.

8:40 Krátko pred otvorením volebnej miestnosti v okrsku číslo 10 vo Veľkom Krtíši zomrela členka volebnej komisie. Potvrdil to prednosta Okresného úradu vo V. Krtíši Marián Siekela. "Stalo sa to ešte počas prípravy miestnosti na voľby. Členka komisie, staršia pani, išla na toaletu, pričom odpadla. Privolaný lekár už len konštatoval smrť," uviedol Siekela. Prípad na mieste prešetruje polícia.

Volič vo volebnej miestnosti
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: SITA/ Martin Medňanský)

8:25 „Všetky volebné miestnosti sa otvorili ráno o 7.00 h. Nie sú žiadne problémy, všetky volebné miestnosti spĺňajú zákonom stanovené podmienky,“ potvrdil Jaroslav Morháč, zapisovateľ okresnej volebnej komisie, ktorá zastrešuje okresy Lučenec a Poltár.

8:20 Aj Google vie o parlamentných voľbách na Slovensku a venuje im náležitú pozornosť. 

Aj Google vie o
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: google)

8:15 V 18. slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a v ústavoch na výkon väzby a aj vo väzenskej nemocnici v Trenčíne začali v sobotu väzni voliť, keď do jednotlivých ústavov krátko po 8.00 h postupne prinášajú členovia okrskových volebných komisií prenosné volebné schránky.

8:10 Ako informoval zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Prešove Ján Kmec, do volebných miestností v okresoch Prešov a Sabinov objednali celkovo 4,625 milióna hlasovacích lístkov, teda 185-tisíc kusov pre každú z 25 kandidujúcich strán. „Pre zaujímavosť jeden kus hlasovacieho lístka váži 5,9 gramu, čo v súčte predstavuje 27 ton a 285,5 kg hlasovacích lístkov,“ prezradil Kmec. Ako dodal, o voľbu poštou požiadalo 3 058 voličov.

Členovia volebnej komisie pripravujú
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: SITA/ Martin Medňanský)

8:05 Obyvatelia košickej mestskej časti (MČ) Sídlisko KVP po viac ako 20 rokoch nevolia v priestoroch materských škôl (MŠ). Spolu 18 volebných okrskov je sústredených na štyroch miestach, a to už len na základných školách (ZŠ).

8:00 Dnešných volieb do Národnej rady SR sa zúčastňuje rekordný počet Slovákov žijúcich v zahraničí. Viac ako 55.000 z nich požiadalo o možnosť voliť poštou, ďalší sa rozhodli prísť voliť osobne.

Na Slovensku sa začali
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: FOTO TASR - Radovan Stoklasa)

7:50 "Všetkých 5997 volebných miestností sa otvorilo o siedmej hodine. Žiadna nepožiadala o skoršie otvorenie," povedala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová. Dodala, že svoju činnosť začala aj okrsková komisia na zisťovanie výsledkov volieb Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt.

7:35 Presne o 7.00 h otvorili volebnú miestnosť v obci Rimavská Baňa v okrese Rimavská Sobota. Pri otvorení, a ani počas prvých minút volieb však volebná komisia nezaznamenala žiadnych záujemcov o odvolenie.

Členovia volebnej komisie pripravujú
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: SITA/ Martin Medňanský)

7:20 Medzi prvými prišiel aj starosta obce Boris Šimkovič. "Myslím si, že o tieto voľby bol v obci záujem, predpokladám, že určite prekonáme výsledok v predchádzajúcich parlamentných voľbách,“ povedal. Záhorská Ves mala pred štyrmi rokmi vôbec najnižšiu voličskú účasť z obcí v Bratislavskom kraji.

Voľby sa začali!

7:15 Presne o siedmej sa voľby bezproblémovo začali aj v najzápadnejšom sídle Slovenska, v obci Záhorská Ves (okres Malacky). Prvá volička vhodila obálku s hlasovacím lístkom do hlasovacej urny dve minúty po siedmej.

7:05 Voliči budú v dnešných voľbách voliť v 5 998 volebných okrskoch. 

Členovia volebnej komisie pripravujú
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: SITA/ Martin Medňanský)

7:01 Podľa stávkových kancelárií je favoritom volieb hnutie OĽaNO, na druhom miesto je Smer. Za nimi nasleduje ĽSNS, koalícia PS/SPOLU, hnutie Sme rodina, SaS, Za ľudí a KDH.

7:00 Volebné miestnosti sa otvorili. Ľudia môžu do urny hodiť hlas svojim favoritom. 

6:59 Dnes je to presne 100 rokov, odkedy môžu ženy voliť

ONLINE VOĽBY 2020 Takto
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: Facebook/FF UK v Bratislave)

„Viete, že ženy na Slovensku majú volebné právo od 29. 2. 1920?“ napísala na sociálnej sieti Filozofická fakulta Univerzity Komenského. Ženy vtedy presadzovali zrušenie zákonom prikázaného celibátu pre učiteľky, plánované rodičovstvo, zákaz plateného dojčenia, kedy chudobné matky predávali svoje mlieko bohatým a nedojčili vlastné deti, vzdelávanie nevidiacich a hluchonemých detí, budovanie domovov pre osamelé ženy či riešenie zlej situácie nemanželských detí.

Parlamentné voľby 2020

Volebné miestnosti sa otvárajú o siedmej ráno. Vo voľbách môžu hlasovaťvšetci občania SR, ktorí budú mať v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Voľby budú stáť viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

Krúžkujeme štyroch kandidátov

Volič môže v sobotných parlamentných voľbách vložiť do obálky hlasovací lístok bez úprav. Môže tiež zakrúžkovať preferovaných kandidátov z listiny danej strany. Najviac však môže odovzdať štyri preferenčné krúžky. Ministerstvo vnútra SR upozorňuje, že do obálky nesmie volič vložiť viac ako jeden hlasovací lístok. V opačnom prípade je jeho hlas neplatný. Hlas voliča v parlamentných voľbách bude platný, aj keď bude hlasovací lístok zašpinený, pokreslený či natrhnutý. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval. Potvrdil to tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Hlasovacie lístky určené pre
Zobraziť galériu (113)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Ak sa volič pri úprave hlasovacieho lístka pomýli, musí vrátiť celú sadu lístkov a komisia mu vydá novú sadu. Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu hrozí sankcia 33 eur.

Z volebného boja vypadlo 25 kandidátov a jedna strana

Do štvrtka vypadlo z volebného boja o kreslo poslanca v Národnej rade SR 25 kandidátov a jedna strana stiahla celú svoju kandidátnu listinu. Vyplýva to z informácií na webe Ministerstva vnútra SR. Údaje o odstúpených kandidátoch na kandidátnej listine ostávajú, ale pri udeľovaní mandátov sa nich neprihliada. Štátna volebná komisia má zabezpečiť, aby sa zoznam týchto ľudí zverejnil vo volebných miestnostiach, píše ministerstvo vnútra na svojom webe.

Umiestniť informáciu o späťvzatí kandidátky a zoznam odstúpených kandidátov má okrsková volebná komisia v priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov, čiže za "zástenu". „Prípadne aj pred vchodom do volebnej miestnosti, aby sa s ním voliči mohli oboznámiť ešte pred vykonaním volebného aktu,“ uviedol pre tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Odhaduje sa väčšia účasť ako v roku 2016 

Záujem ľudí prísť v sobotu k volebným urnám by mohol byť vyšší ako v minulých parlamentných voľbách v roku 2016. Sociológ Martin Slosiarik povedal, že účasť by sa mohla pohybovať v rozmedzí 63 až 68 percent. Politológ Jozef Lenč odhaduje účasť skôr pod 60 percent. Pred štyrmi rokmi sa volieb do Národnej rady SR zúčastnilo 59,82 oprávnených voličov.

Slosiarik hovorí, že merať volebnú účasť z prieskumov je vždy ťažké, pretože nie je možné zachytiť niektoré skupiny obyvateľstva. Ide napríklad o približne 350-tisíc ľudí žijúcich v zahraničí alebo o rómsku populáciu, ktorá chodí voliť v podpriemernom počte. „Každopádne, javí sa to tak, že populácia je viac mobilizovaná a moje očakávanie je od 63 do 68 percent,“ zhodnotil možnú volebnú účasť Slosiarik.

Do parlamentu sa môžu dostať aj kandidáti z nezvoliteľných miest

Do parlamentu sa môžu dostať aj kandidáti, ktorí sa na kandidačných listinách svojich politických strán nachádzajú na zdanlivo nezvoliteľných miestach. O prideľovaní mandátov hovorí zákon o podmienkach výkonu volebného práva. Aby sa vybraní kandidáti preferenčnými hlasmi dostali do parlamentu, musí ich v sobotu zakrúžkovať dostatočný počet voličov. Na vstup do parlamentu potrebujú podľa zákona aspoň tri percentá prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných pre ich politickú stranu alebo koalíciu.

Viac o téme: VoľbyParlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu