Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci, majte sa na pozore: Varovanie SHMÚ, výstraha pred extrémne silným vetrom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RUŽOMBEROK - Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred silným vetrom z noci z nedele na pondelok (24. 2.). Na horách zvýšil výstrahu na tretí stupeň, na západnom Slovensku a v severných oblastiach na druhý, pre zvyšok územia platí prvostupňová výstraha. SHMÚ o tom informoval na svojej webovej stránke.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.sk


Aktuálne počasie pripisujú odborníci studenému frontu, ktorý prechádza cez územie Slovenska. "Práve v blízkosti tohto frontu výrazne zosilnie vietor, ktorého nárazy lokálne presiahnu aj 80 kilometrov za hodinu, ojedinele aj cez 100 kilometrov za hodinu, na hrebeňoch hôr až cez 150 kilometrov za hodinu," uviedli meteorológovia na sociálnej sieti.

Meteorologické výstrahy na nedeľu
Zobraziť galériu (2)
Meteorologické výstrahy na nedeľu  (Zdroj: SHMÚ)

Na horách platí do pondelkového rána 6.00 h výstraha tretieho stupňa pred vetrom. Týka sa väčšiny Žilinského kraja, časti Prešovského a Banskobystrického kraja. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňuje SHMÚ. V hornatých oblastiach stredného a východného Slovenska platí v rovnakom čase výstraha druhého stupňa.

Výstrahu tretieho stupňa vydali do rána 6.00 h aj pre okresy Kežmarok a Poprad, pre západ a severné oblasti Slovenska platí druhý stupeň, pre zvyšok územia prvý. Meteorológovia upozorňujú aj na riziko snehových jazykov a závejov. Výstraha prvého stupňa platí do pondelkového poludnia pre celý Žilinský kraj a niektoré okresy Prešovského a Banskobystrického kraja.

Viac o téme: PočasieVietorVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu