Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jarné počasie bude pokračovať: FOTO Má to však háčik, Slovensko súžia nepriazne, pozor na výstrahy

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

BRATISLAVA – Silný vietor v nížinách i na horách a snehové jazyky a záveje. Uvedené nepriazne počasia už v piatok súžia Slovensko. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred nimi vydal prvostupňové výstrahy. Cez víkend sa však situácia upokojí a denné teploty budú pripomínať jar.

Aké počasie panuje vo vašom regióne, zistíte na Predpovede.sk.


Piatok

Zo Severného mora a Nemecka postúpi na východ až juhovýchod frontálny systém spojený s hlbokou tlakovou nížou so stredom nad Nórskym morom.

Rátajte s premenlivou oblačnosťou, cez deň však bude oblakov pribúdať. V priebehu dňa sa na mnohých miestach vyskytne sneženie alebo snehové prehánky. Dážď alebo mrholenie potrápi najmä juhozápad krajiny. V horských oblastiach sa budú ojedinele tvoriť snehové jazyky.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 2 až -3 stupne, údoliach miestami na -3 až -8 stupňov. Počas dňa najvyššia teplota dovŕši 0 až 5, v južnej polovici západného Slovenska a na juhu stredného Slovenska okolo 7 stupňov. Fúkať bude slabý premenlivý, cez deň od západu postupne západný až severozápadný vietor rýchlosťou 20 až 45 km/h, v nárazoch miestami okolo 70 km/h. Nad pásmom lesa sa cez deň preženie víchrica.

Výstraha pre vetrom

V regiónoch Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Trenčín, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica a Trnava sa od 07:00 do 18:00 miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 45 až 60 km/h, alebo v nárazoch rýchlosť 65 - 85 km/h. 

SHMÚ vydal výstrahy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ zdôraznil SHMÚ.

Výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi

Od 06:00 do 20:00 sa okresoch Banská Bystrica, Brezno, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad, Stará Ľubovňa, Bytča, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Čadca a Žilina v polohách nad cca 600 m ojedinele očakáva tvorba snehových jazykov. 

SHMÚ vydal výstrahy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ pripomenul hydrometeorologický ústav.

Výstraha pred vetrom na horách

Od 08:00 do 20:00 sa v horských oblastiach v regiónoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Čadca v polohách nad cca 1500 m miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 - 135 km/h. 

SHMÚ vydal výstrahy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ varoval SHMÚ.

Sobota

Za studeným frontom frontálneho systému bude do našej oblasti od juhozápadu prechodne zasahovať okraj tlakovej výše.

Bude polojasno až oblačno, v noci prechodne aj jasno. Ojedinele, na severe miestami, treba počítať so slabým snežením, v nižších polohách aj s dažďom alebo mrholením.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 0 až -5, v údoliach miestami na -6 až -10 stupňov. Maximálna denná teplota dosiahne 3 až 8, v južnej polovici západného a na juhu stredného Slovenska miestami okolo 10 stupňov. Fúkať bude juhozápadný, v noci spočiatku ešte severozápadný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch do 55 km/h. Nad pásmom lesa sa neskôr rozfúka víchrica.

Nedeľa

Do našej oblasti postúpi od severozápadu frontálny systém spojený s tlakovou nížou so stredom nad Škandináviou.

Počasie bude oblačné až zamračené a na mnohých miestach sa vyskytnú prehánky alebo dážď, vo vyšších polohách sneženie. Meteorológovia hlásia veterno a teplo.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 6 až 0 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 4 až 9, v južnej polovici územia miestami na približne 11 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu