Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOĽBY 2020 Dankove diaľnice zadarmo spôsobia vraj katastrofu: Podľa NDS hrozia horšie cesty

Pellegriniho vláda prichádza krátko pred voľbami so zrušením diaľničných známok a inými opatreniami, ktoré zaťažia štátny rozpočet. Zobraziť galériu (3)
Pellegriniho vláda prichádza krátko pred voľbami so zrušením diaľničných známok a inými opatreniami, ktoré zaťažia štátny rozpočet. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Krátko pred voľbami prišla vláda s radikálnym krokom a vzápätí zaradila vyššiu rýchlosť ako kedykoľvek predtým. Politici na čele s Pellegrinim prichádzajú s vyplácaním 13. dôchodku a dvojnásobnými prídavkami na deti. Najvýraznejšie je však opatrenie z dielne SNS, a to zrušenie diaľničných známok. Značným spôsobom by to zasiahlo samotnú Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS).

Diaľničná spoločnosť sa vážne ohradzuje voči tejto zmene, s ktorou prichádza vláda. Diaľničným známkam pripisujú viaceré príjmy. "Bez nich nie je schopná zabezpečiť prevádzku a údržbu diaľnic, investície do diaľnic v prevádzke a splácanie existujúcich úverov,“ myslí si NDS.

VOĽBY 2020 Dankove diaľnice
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Budú musieť hľadať iné zdroje

Diaľničiari varujú, že v prípade presadenia takéhoto návrhu je nutné hľadať zdroje inde. "NDS počíta s príjmami z diaľničných známok vo svojich plánoch a bez nich nie je schopná zabezpečiť prevádzku a údržbu diaľnic, investície do diaľnic v prevádzke a splácanie existujúcich investičných úverov. V prípade výpadku týchto príjmov musia byť nahradené inými zdrojmi – prevádzkovými dotáciami zo štátneho rozpočtu," tvrdí NDS.

Elektronické diaľničné známky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO TASR – Štefan Puškáš)

Bez financií nastane hrozba platovej neschopnosti

Spoločnosť tiež varuje, že v prípade výpadku takéhoto príjmu hrozí neschopnosť uhrádzať pohľadávky bankám. "V opačnom prípade nebude možné zabezpečiť prevádzkovú schopnosť diaľnic a ich bezpečnosť, bude ohrozená platobná schopnosť NDS a hrozí cross default od bánk. Príjem z úhrady elektronických diaľničných známok predstavoval vlani 79 374 263 eur bez DPH a medziročne narastá (oproti roku 2018 išlo o 4 % nárast)," uzavreli.

Viac o téme: VládaDiaľničné známkyNDSPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu