Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

SNS chce do desiatich rokov dosiahnuť podiel slovenských potravín v obchodoch na úrovni 70%

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) chce do roku 2030, aby bol pomer slovenských potravín v obchodoch na úrovni 70 %. Informovala o tom v utorok ministerka pôdohospodárstva a podpredsedníčka SNS Gabriela Matečná. Zároveň chce SNS zabezpečiť dostupnosť potravín pre každú obec formou podpory obchodov alebo donášok a presadiť aj povinnosť škôl a sociálnych zariadení, aby mali povinnosť nakupovať minimálne 50 % slovenských potravín.

Cieľom SNS ostáva aj zníženie DPH na všetky potraviny, ochrana slovenského spotrebiteľa a presadzovanie kvalitných, bezpečných, slovenských a dostupných potravín po celej krajine. „Občanom SR ponúkame kvalitnú, odbornú a jasne naštartovanú cestu k potravinovej sebestačnosti,“ povedala Gabriela Matečná.

V oblasti ochrany pôdy má SNS zámer zastaviť zaberanie poľnohospodárskej pôdy pre priemyselné parky a uprednostniť využívanie starých priemyselných areálov. Chce obnovu pôdnej úrodnosti a zvyšovanie podielu organickej zložky. Podporiť chce aj obnovu remíz, vetrolamov, vodozádržných opatrení ako aj pásov včelomilných rastlín. Považuje za dôležité zabrániť nadmernej koncentrácii vlastníctva poľnohospodárskej pôdy, zároveň pokračovať v realizácii pozemkových úprav. Podľa strany je nevyhnutné zaviesť aj sezónne zamestnávanie bez odvodov pre poľnohospodárov z dôvodu zberu úrod, zvýšenie platby na prvé hektáre (tzv. redistributívnej platby) pre malých a mladých poľnohospodárov.

Špeciálnu pozornosť chce venovať podpore chovateľov oviec a presadeniu podpôr viazaných na chov hospodárskych zvierat. Hydinárov plánuje podporiť pri prechode z klietkových chovov na podstieľkové a voľné výbehy. Včelárom plánuje navýšiť sadzby na včelstvo a poskytnúť mimoriadne podpory na boj proti klieštikovi. V oblasti potravinárstva chce SNS zaviesť „Zelenú naftu pre potravinárov“. Dôležitou súčasťou agropotravinárskeho programu SNS je aj odbyrokratizovanie.

Najlepší volebný program pre poľnohospodárstvo má zo strán, ktoré sa umiestňujú v predvolebných prieskumoch na zvoliteľných priečkach, strana SaS. Tvrdí to na základe analýzy Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS). Nasledujú strany Za ľudí, Sme rodina a PS/SPOLU. Naopak, na opačnom konci sa zo strán, ktoré zverejnili svoj program pre poľnohospodárstvo, ocitla SNS.

"Pôdohospodárstvo je sektor, kde nemôžeme hovoriť o nedostatku zdrojov, napriek tomu sa dlhé roky trápi s viacerými problémami. Nízka pridaná hodnota poľnohospodárskej produkcie, nekonkurencieschopné farmy, rozdrobené pozemkové vlastníctvo, komplikované užívateľské vzťahy k pôde a bezcieľne dotačné politiky sú problémy, ktoré si vyžadujú viac pozornosti. Podpora farmárov by mala spočívať v odbúravaní bariér pre ich podnikanie, a nie vo vytváraní závislosti na štátnych dotáciách," uviedol v analýze INESS.

Viac o téme: PotravinyObchodSNSGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu