Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ONLINE Štrajk autodopravcov pokračuje: FOTO Mimoriadna situácia na D3, vodiči, rátajte s rozsiahlymi kolónami

Štrajk autodopravcov Zobraziť galériu (5)
Štrajk autodopravcov (Zdroj: TASR)

SLOVENSKO – Štrajk autodopravcov pokračuje. Kamióny blokujú viaceré cestné ťahy. Polícia však upozorňuje na mimoriadnu situáciu na diaľnici D3. Diaľničný tunel Považský Chlmec pri Žiline je uzavretý. Predstavitelia zákona v súvislosti s blokáciou hraničných priechodov upozorňujú aj na tvorbu rozsiahlych kolón.

16:05  Štrajk autodopravcov na hraničnom priechode v Trstenej sa skončil, premávka je obnovená v plnom rozsahu. Informovali z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Na hraničných priechodoch Svrčinovec a Makov kamióny púšťajú v pravidelných intervaloch až do úplného rozpustenia kolón.

14:36  Protest slovenských autodopravcov na hraničnom priechode Čunovo - Rajka spôsobil zápchy na maďarskej diaľnici M15 vedúcej od diaľnice M1 k slovenským hraniciam, ako aj na štátnej ceste č. 15. Na týchto cestách polícia zakázala jazdu pre vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony.

14:30 Doprava na hraničných priechodoch Svrčinovec a Makov je aktuálne obnovená. Štrajk autodopravcov naďalej trvá v Trstenej. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Podľa ďalších zverejnených informácií sa doprava na Makove a vo Svrčinovci pomaly rozbieha, naďalej ju však riadia a usmerňujú policajti.

14:10 Bezpečnostná situácia na slovensko-maďarskom hraničnom priechode v Šahách sa skomplikovala. Priechod blokujú štrajkujúci autodopravcovia, dopravu však ovplyvňuje aj počasie. „Dážď, sneh a mráz komplikujú dopravu aj bez blokácií. Policajné hliadky sa okrem bežného výkonu služby musia venovať aj riadeniu dopravy na hraničnom priechode, čo si vyžaduje nemalé sily a prostriedky,“ upozornila polícia. Po vyčerpaní všetkých možností preto požiadala o spoluprácu vedenie mesta Šahy. „Mesto Šahy môže rozhodnúť o zamedzení blokovania ciest, pričom právo na štrajk zostane nedotknuté,“ informovala polícia.

12:40 Zamestnávatelia vyzývajú na upustenie od blokácií ciest a žiadajú vládu a štrajkujúcich autodopravcov. Požadujú kompromisné riešenie situácie, ktoré bude udržateľné a prijateľné pre všetky strany sporu. 

12:30 Štrajk autodopravcov má vplyv aj na Železiarne Podbrezová a.s. (ŽP). Povedal to predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Vladimír Soták s tým, že množstvo vstupných surovín dovážajú kamiónmi a touto prepravou realizujú vývoz 85 percent produkcie.

11:45 Návrh Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) na zvýšenie zliav z mýta je v rozpore s európskou legislatívou. Tvrdí to Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) s tým, že v prípade prijatia návrhu uvedenej organizácie autodopravcov by porušenie smernice mohlo viesť k infringementu, teda konaniu o porušení povinnosti, zo strany Európskej komisie.

11:40 Kamióny blokujú obojsmerne hraničný priechod Slovenské Ďarmoty na juhu Banskobystrického kraja v okrese Veľký Krtíš. 

11:25 Zhromaždenie autodopravcov blokuje hraničné priechody Čunovo - Rajka a Brodské - Kúty. Na diaľničnom priechode Brodské - Kúty je blokovaná nákladná doprava v smere do SR, zo SR je bez blokády. Diaľničný priechod Jarovce - Kittsee je podľa polície plne prejazdný.

10:50 Vláda schválila príslušnú zmenu svojho nariadenia, ktorým sa ustanovuje spôsob výpočtu mýta. Cestní dopravcovia s vozidlami nad 3,5 tony budú môcť využívať množstevné zľavy z mýtnych sadzieb už od prvého najazdeného kilometra v kalendárnom roku. Do výpočtu percentuálnych zliav za najazdené kilometre sa budú započítavať aj kilometre najazdené vozidlom od 1. januára do 30. júna 2020. 

10:40 Pre Slovensko sú škodlivé už aj krátkodobé odstávky firiem. V reakcii na problémy niektorých slovenských podnikov v súvislosti so štrajkom autodopravcov to uviedol riaditeľ INEKO Peter Goliáš. "Okrem bezprostredných strát treba brať do úvahy aj poškodenú dôveru investorov v stabilitu podnikateľovho prostredia," upozornil Goliáš. Dlhodobejšie odstávky trvajúce niekoľko dní by podľa neho škody znásobili.

10:35 Členovia Zväzu automobilového priemyslu SR sú rozčarovaní z toho, že pri hľadaní riešení na splnenie požiadaviek autodopravcov neprišlo k posunu a opäť nastala blokáda ciest a hraničných priechodov. "Oneskorenia a výpadky dodávok sa už v najbližších hodinách môžu negatívne prejaviť vo výrobe a poklese produkcie na Slovensku," upozorňuje zväz.

09:35 Spoločnosť U.S Steel Košice (USSK) považuje blokovanie ciest autodopravcami za nebezpečné a v prípade vzniknutej škody chce žiadať náhradu od organizátorov štrajku.

08:40 Štrajkujúci autodopravcovia obojsmerne blokujú hraničný priechod Šahy pre nákladnú dopravu, pre osobné autá je priechod prejazdný. Na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky dohliadajú aj policajti.

Štrajk autodopravcov v Šahách
Zobraziť galériu (5)
Štrajk autodopravcov v Šahách  (Zdroj: FB/Polícia SR - Nitriansky kraj)

08:30 Ministri budú rokovať o ekonomických otázkach aj o požiadavkách autodopravcov. Rokovanie prebehne dnes v priestoroch Národnej banky Slovenska (NBS). Spolu s ministrami majú diskutovať členovia Bankovej rady NBS.

08:22 V noci z 28. na 29. januára na hraničnom prechode Kúty operatívne zasadalo predsedníctvo UNAS. Výsledkom rokovania je záver, že autodopravcovia začnú uskutočňovať protestné zhromaždenia v krajských mestách, prípadne v okolí významných výrobných automobilových spoločností, výroby a distribúcii pohonných látok. Na svojom facebookovom účte o tom informovalo UNAS.

08:17 Pre nákladiaky je uzatvorený aj Tunel Horelica v smere do Žiliny.

08:12 Pre nákladnú dopravu sú momentálne blokované hraničné priechody Makov, Svrčinovec, Trstená. „V súvislosti s blokáciou hraničných priechodov upozorňujeme na tvorbu rozsiahlych kolón,“ varovala vodičov polícia. Jej zástupcovia situáciu monitorujú vo všetkých úsekoch.

Štrajk autodopravcov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

08:05 Kamióny v úseku Kysucké Nové Mesto - Čadca obojsmerne zablokovali cestu. Podľa dopravného spravodajstva Zelená vlna púšťajú len osobné autá a autobusy, zdržíte sa však viac ako hodinu.

07:50 Z dôvodu štrajku Únie Autodopravcov Slovenska (UNAS) došlo k uzavretiu tunela na diaľnici D3 Žilina - Považský Chlmec v smere na Čadcu, keďže kolóna čakajúcich kamiónov dosiahla až na diaľnicu D3. Na svojej sociálnej sieti o tom informovala polícia s tým, že situáciu na mieste riadia hliadky polície. Muži zákona súčasne odporúčajú obmedziť jazdu týmto smerom.

07:30 Premávka na hraničnom priechode Makov je opäť blokovaná. Na mieste je hliadka polície.

Hraničný priechod Makov
Zobraziť galériu (5)
Hraničný priechod Makov  (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

Požiadavky autodopravcov

Autodopravcovia trvajú na znížení sadzieb dane z motorových vozidiel o 50 percent a na výraznom zvýšení zliav pri platení mýta pre nákladné vozidlá na 18 až 26 percent v závislosti od počtu najazdených kilometrov. „My chceme výsledky, nie stále štrajkovať, ale zo strany politikov je arogancia, a preto sme sa vrátili späť na hraničné priechody,“ poznamenal zástupca autodopravcov. Predošlý protest autodopravcov trval sedem dní do 13. januára a neskôr ho podporilo aj Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia, ktoré vstúpilo do štrajkovej pohotovosti.

Protest sa skončil po tom, ako premiér navrhol autodopravcom rokovanie s príslušnými ministrami o ich požiadavkách, no podmienil to uvoľnením hraničných priechodov a stiahnutím kamiónov. Zástupcovia UNAS nedávno odmietli návrhy ministerstva financií na výrazné zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel, ako aj návrh ministerstva dopravy na zvýšenie zliav na mýto. Naopak, ČESMAD Slovakia tieto návrhy predbežne prijal.

Viac o téme: ŠtrajkDopravaUNASKamiónyObmedzeniaAutodopravcovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu