Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kotleba pred súdom vysvetľuje kontroverzné šeky: Na súd prišiel aj so svojou asistentkou

Marian Kotleba sa postaví pred súd v Pezinku kvôli kontroverzným šekom. Zobraziť galériu (10)
Marian Kotleba sa postaví pred súd v Pezinku kvôli kontroverzným šekom. (Zdroj: Topky/Maarty, naseslovensko.net)

PEZINOK - Predseda kontroverznej politickej strany Kotlebovci - ĽSNS Marian Kotleba sa dnes postaví pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Na ten ho poslal špeciálny prokurátor po tom, ako na neho podal obžalobu ohľadom šekov, ktoré mali na sebe neonacistické symboly vo forme darovanej finančnej sumy. Išlo o číslicu 1488.

09:26 Pojednávanie je oficiálne odročené na 4. a 5. marca 2020.

09:14 Sudkyňa Ružena Sabová uviedla, že súhlasí s Kotlebovým návrhom na odročenie hlavného pojednávania. Termín súdneho procesu sa teda odsúva.

09:10 Šéf Kotlebovcov - ĽSNS odmietol dohodu o vine a treste. Sudkyňa dodala, že v jeho prípade bol skutok zaradený do prísnejšieho paragrafu. Hrozí mu 4 až 8 rokov za mrežami. Kotleba navrhuje, aby súd pojednávanie odročil.

08:50 Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová otvorila hlavné pojednávanie

08:49 Predseda ĽSNS mal v prítomnosti novinárov na mobile hlasno púšťať pesničku od Elánu "Bulvárne krysy", v ktorej medializovanom klipe bola na novinára namierená pištoľ.

08:47 Kotleba sa pred pojednávaním nechal počuť, že ide o politickú šikanu jeho osoby.

08:44 Na dnešnom pojednávaní by malo vypovedať sedem svedkov.

Kotleba pred súdom vysvetľuje
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

08:30 Na súd prišli aj viacerí členovia strany vrátane Petra Krupu, podpredsedu ĽSNS Martina Beluského či Stanislava Drobného.

Martin Beluský
Zobraziť galériu (10)
Martin Beluský  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Peter Krupa
Zobraziť galériu (10)
Peter Krupa  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

08:25 Pred bránami súdu sa zhromaždilo aj zopár priaznivcov Kotlebu.

08:21 Na pojednávanie prišiel aj so svojou asistentkou Kristínou Laššákovou. Na súd ich sprevádzal aj advokát Tomáš Rosina

Kotleba pred súdom vysvetľuje
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kotleba pred súdom vysvetľuje
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

08:20 Na pojednávanie prichádza predseda ĽSNS Marian Kotleba.

Kotleba pred súdom vysvetľuje
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

08:15 Pojednávanie by sa malo o pár minút začať.

Predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba by sa mal dnes postaviť pred samosudkyňu Ruženu Sabovú. Tá bude rozhodovať o obžalobe pre trestný čin prejavovania sympatie k hnutiam smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Kotlebu totiž dobehla minulosť, kedy sa odhodlal slabším rodinám odovzdať finančný obnos vo forme šekov. Tie mali hodnotu 1488 eur. Číslica je dnes vo všeobecnosti chápaná ako neonacistický symbol.

Kotleba, ktorý daroval šeky v hodnote 1488 eur
Zobraziť galériu (10)
Kotleba, ktorý daroval šeky v hodnote 1488 eur  (Zdroj: naseslovensko.net)

Kotleba sa tohto prečinu dopustil na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici počas marca 2017, kde tieto šeky odovzdával. Trom zúčastneným rodinám vtedy odovzdal spomínané šeky.

Obžalovaný bol ešte minulý rok

Na predsedu Kotlebovcov - ĽSNS prokurátor Úradu špeciálnej prokurátúry podal obžalobu ešte v októbri minulého roku. "Pričom číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov, a je spojením čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu) a 88 (ôsmym písmenom v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu 'Heil Hitler!'), čím verejne a na mieste verejnosti prístupnom najmä používaním hesiel prejavoval sympatie k rasistickej a (neo)nacistickej ideológii," doplnila obžalobu hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Účasť bola neistá

Ondrej Ďurica, ktorý je hovorcom Kotlebovcov - ĽSNS pritom vraj ešte nevie, či sa plánuje Marian Kotleba ako predseda strany zúčastniť osobne na tomto pojednávaní.

Súdne pojednávanie by malo prebiehať dnes (28. januára) a aj vo štvrtok. Ružena Sabová pritom predsedá aj senátu, ktorý rozhoduje v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, ktorý bol usmrtený aj so svojou snúbenicou ešte vo februári roku 2018.

Marian Kotleba pri predávaní
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: naseslovensko.net)

Už raz sa z obžaloby vyvliekol

Kotleba pritom už v minulosti obžalobe kvôli šekom čelil. Vtedy ju ale Špecializovaný trestný súd odmietol a zhodil zo stola pre procesné chyby. V tomto kontexte išlo o porušení práva na obhajobu.

Viac o téme: Súd ŠekyMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu