Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dopravný chaos sa vracia! Autodopravcovia obnovili štrajk: FOTO Blokovanie priechodov

Autodopravcovia štrajkujú Zobraziť galériu (9)
Autodopravcovia štrajkujú (Zdroj: FB/Polícia SR)

BRATISLAVA - Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) obnovuje v utorok ráno protestné zhromaždenia. Nespokojní autodopravcovia zablokujú až do odvolania viacero cestných hraničných priechodov. Horský priechod Donovaly je pre nákladiaky neprejazdný z dôvodu hustého sneženia.

14:35 Obnovenie premávky v Driemote

Na ceste I/9 smerom k hraničnému priechodu s Českou republikou v Drietome je premávka obojstranne obnovená a bez kolón. Kamióny, ktoré blokovali cestnú premávku, uposlúchli výzvy polície a odstavili vozidlá na odstavnej parkovacej ploche.

14:20 VIDEO Polícia sa stretla so štrajkujúcimi autodopravcami

14:10 Svrčinovec

Zástupcovia zákona krátko po druhej popoludní informovali, že štrajk autodopravcov odštartoval už aj na hraničnom priechode Svrčinovec„Blokovaná je cesta pre nákladnú dopravu, pre osobné vozidlá a autobusy je cesta prejazdná,“ priblížili.

Dopravný chaos sa vracia!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

11:00 Blokované úseky, rátajte s kolónami

Vodiči sa môžu pripraviť na možné zdržania a kolóny, najmä na obchádzkových trasách. Od ôsmej rána až do odvolania budú zablokované diaľničné hraničné priechody Kúty-Brodské a Čuňovo-Rajka. Krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková uviedla, že pre nákladnú dopravu budú zablokované obojsmerne, pričom osobná doprava bude mať prejazd bez obmedzení. „Dopravné informácie budeme priebežne aktualizovať s prihliadnutím na zmeny, ktoré budú hlásené od organizátora zhromaždenia,“ doložila Mihalíková.

Kúty-Brodské a Čuňovo-Rajka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Polícia - Bratislavský kraj)

Hraničný priechod Trestná je pre nákladnú dopravu taktiež blokovaný obojsmerne. Žilinská polícia podotkla, že prejazdný je len jeden jazdný pruh pre osobnú dopravu a na mieste sú hliadky polície.

Zablokovaný a úplne neprejazdný je i hraničný priechod Makov. Polícia však dodala, že sa pracuje na tom, aby bol prejazdný pre osobnú dopravu.

Hraničný priechod Trestná
Zobraziť galériu (9)
Hraničný priechod Trestná  (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

Trnavská polícia uviedla, že hraničné prechody Drietoma v okrese Trenčín a Lysá pod Makytou v okrese Púchov budú blokované. „Na hraničnom priechode Drietoma na ceste I/9 pri odbočke na Hornú Súču je cesta momentálne zablokovaná kamiónmi. Prejazd je umožnený len osobným vozidlám. Z oboch smerov je kolóna nákladných vozidiel,“ upozornili zástupcovia zákona, ktorí vodičom odporúčajú, aby sa daným úsekom úplne vyhli.

Štrajk dopravcov je už aj v Ružomberku. Polícia radí vodičom, aby sa úplne vyhli mestu. „Odporúčame tranzitnej doprave využiť obchádzkovú trasu v smere na Banskú Bystricu cez horský priechod Čertovica v oboch smeroch. Regionálnej doprave odporúčame obchádzku cez obce Bešeňová, Liptovská Teplá, Lisková a Likavka,“ uviedli muži zákona.

Dopravný chaos sa vracia!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

Na diaľničnom hraničnom priechode Kúty-Brodské D2 s Českou republikou odkláňajú príslušníci polície kamióny na parkovisko, prípadne sa môžu vrátiť do ČR a pokračovať po ceste cez Holíč, Skalicu alebo Rakúsko. Pre osobnú dopravu je priechod plne prejazdný, rovnako tak pre nákladné autá s rýchlokaziacim sa tovarom alebo živými zvieratami.

Hraničný priechod Medveďov-Vámosszabadi s Maďarskou republikou je plne prejazdný bez obmedzení.

Dopravný chaos sa vracia!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Trnavský kraj)

Zelená vlna Slovenského rozhlasu informovala, že vozidlá zablokujú hraničné priechody v oboch smeroch pre nákladnú a kamiónovú dopravu s Českom, Poľskom, Maďarskom a Ukrajinou.

Autodopravcovia nastúpili do štrajku aj na hraničnom priechode v Šahách. Hraničný priechod je blokovaný len pre nákladnú dopravu. Osobné a záchranné vozidlá prejdú. Polícia na mieste situáciu monitoruje.

Dopravný chaos sa vracia!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Nitriansky kraj)

Pre nákladiaky je uzavretý aj horský priechod Donovaly

Ako na svojej sociálnej sieti informovala polícia, horský priechod Donovaly je z dôvodu hustého sneženia uzavretý pre nákladné vozidlá nad 10 m.

Autodopravcovia obnovujú blokovanie hraničných priechodov a hlavných cestných ťahov

"Zdôrazňujeme, že neobmedzíme osobnú dopravu, v prípade potreby okamžite vytvoríme zákonnú záchranársku uličku. Prosíme spoluobčanov o pochopenie a podporu," oznámil UNAS.

UNAS po mimoriadnom valnom zhromaždení v nedeľu vo Zvolene požiadal Ministerstvo dopravy a výstavby SR, aby do pondelka 27. januára do 16:00 odpovedalo na jeho návrhy zliav na mýte. Zároveň malo spracovať predložený návrh dane z motorových vozidiel (cestnej dane) doručený na ministerstvo financií minulý týždeň. "V prípade záporného vyjadrenia Ministerstva dopravy a výstavby SR k navrhovaným zľavám na mýte vstúpi Únia autodopravcov Slovenska do protestov, tvrdého zhromaždenia a štrajku," informoval predtým UNAS.

Čítajte aj: Autodopravcovia po drsnom odkaze Pellegriniho uvoľnili všetky blokované úseky ciest

Ministerstvo dopravy i rezort financií prízvukujú, že na nájdenie optimálneho riešenia je dostatok času

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd) budú v stredu vládu informovať o dopadoch návrhov autodopravcov. Vyplýva to z ich pondelkového rokovania o aktuálnom stave v kamiónovej doprave a o požiadavkách autodopravcov. Informovali o tom obidva rezorty v tlačovej správe.

"Ministerstvo financií aktuálne kvantifikuje dopady návrhu, ktorý rezortu predložil UNAS, a v ktorom autodopravcovia navrhli úplne nový systém výpočtu dane z motorových vozidiel. O konkrétnych číslach a vplyve na rozpočet bude minister financií informovať kolegov počas najbližšieho zasadnutia kabinetu," uviedla riaditeľka tlačového odboru ministerstva financií Alexandra Gogová. "Rovnako tak rezort dopravy prepočítava a vyhodnocuje posledný doručený návrh UNAS a následne bude informovať vládu," poznamenala hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká k návrhu autodopravcov na vrazné zvýšenie zliav z mýta.

Obe ministerstvá v súvislosti s požiadavkami UNAS a hrozbou obnovenia protestov pripomenuli, že nie je dôvod vyvíjať nátlak a prijať extrémne rýchlo unáhlené riešenie v priebehu niekoľkých hodín, či dní. "Daň z motorových vozidiel za rok 2020 bude splatná koncom januára 2021 a rovnako tak zľavy z mýta je možné uplatniť až od začiatku júla tohto roka. Na nájdenie optimálneho riešenia je teda dostatok času," dodali rezorty financií a dopravy.

Požiadavky Únie autodopravcov Slovenska

UNAS žiada výrazné zvýšenie zliav z mýta pre vozidlá s hmotnosťou do a nad 12 ton v rozsahu 18 % až 26 %, resp. 27 % v závislosti od najazdenia počtu kilometrov (nad 5-tisíc, 10-tisíc, 20-tisíc, 30-tisíc, 50-tisíc a 60-tisíc kilometrov). V súčasnosti sú zľavy od 3 % do 11 %, resp. 12 %. Chce tiež zníženie ročnej sadzby dane z motorových vozidiel o 50 % pre hybridné motorové vozidlá, pre motorové vozidlá s pohonom na stlačený alebo skvapalnený zemný plyn, či na vodíkový pohon.

Taký istý pokles dane žiada aj pre návesy a prívesy s platným osvedčením o kontrole technického stavu. Pre úžitkové vozidlá a autobusy UNAS žiada nižšiu sadzbu tejto dane o 50 %, 40 %, resp. 30 % podľa emisnej triedy vozidla. Pre hybridné vozidlá, alebo s pohonom na zemný plyn a vodík by mal byť pokles sadzieb o polovicu.

Viac o téme: CestyBlokovanieHraničné priechodyÚnia autodopravcov Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu