Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Inšpektori v sklade bratislavskej firmy odhalili nebezpečné sušené ovocie, obsahuje karcinogén

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dvadsaťtisíc kíl obľúbeného sušeného ovocia sa vďaka potravinovým inšpektorom neuvoľnilo do voľného obehu. V pochúťke totiž zistili veľkú hrozbu pre zdravie.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok. Ide o sušené hrozienka pôvodom z Uzbekistanu, z ktorých inšpektori odobrali vzorku v sklade bratislavskej firmy ENCINGER SK, s.r.o.

„Vo vzorke výrobku bolo zistené prekročenie maximálnej hodnoty obsahu ochratoxínu A v množstve 21,78 µg/kg a 19,6 µg/kg (limit = max. 10 µg/kg),“ spresnila ŠVPS SR.

Čítajte aj: Z FOTO ďatlí zo známeho obchodného reťazca vás strasie od hnusu, inšpekcia výrobok stiahla z trhu

Za nevyhovujúcu bola označená výrobná dávka 6/11 s dátumom minimálnej trvanlivosti 31. mája 2021. Výrobcom je uzbekistanská spoločnosť SAMRIN TRADE, dovozcom bratislavská firma ENCINGER SK, s.r.o. „Celá zásielka 20 000 kg sušených hrozienok nebola uvoľnená do voľného obehu, ale bude použitá na technické spracovanie,“ doplnila ŠVPS SR.

Hrozienka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ochratoxín A (OTA) patrí medzi významné mykotoxíny a po jeho orálnom požití v potravinách je pomaly absorbovaný v hornej časti tenkého čreva. „OTA sa správa ako kumulatívny jed s rýchlou absorpciou a s pomalým vylučovaním. V organizme je prenášaný krvnou cestou. Hlavnými miestami zadržiavania sú obličky a pečeň. Rozsah poškodenia obličiek závisí od dávky, dĺžky expozície a akumulácie,“ informovala lekárka Anna Laciaková s tým, že OTA sa klasifikuje ako možný karcinogén pre človeka. Laciaková v súvislosti s OTA tiež zdôraznila, že zaznamenaná je aj vysoká incidencia nádorov močového systému.

Viac o téme: Sušené hrozienkaOchratoxín A
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu