Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ONLINE Kauza vraždy novinára: Ján Kuciak ohrozoval beztrestnosť Kočnera, zhodujú sa jeho kolegovia

Zobraziť galériu (16)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PEZINOK - Pred senát Špecializovaného trestného súdu pod vedením sudkyne Ruženy Sabovej sa posadia novinári z redakcie, v ktorej pracoval zavraždený Ján Kuciak. Keď budú opisovať, ako sa Marian Kočner Kuciakovi vyhrážal, obžalovaný podnikateľ pri tom nebude. Na konci štvrtého dňa hlavného pojednávania požiadal prostrednístvom svojho obhajcu Mareka Paru o konanie v jeho neprítomnosti.

  • Zoltán Andruskó vypovedal takmer päť hodín, jeho výpoveď je v procese kľúčová
  • Marian Kočner aj Alena Zsuzsová odmietli Andruskóovu výpoveď, Zsuzsová označila jeho slová za klamstvo
  • Zsuzsová konfrontovala aj matku zavraždenej Martiny Kušnírovej
  • obhajoba považuje výsluch Andruskóa za kľúčový a dôveryhodný
  • Andruskó je už odsúdený a dostal vyšší trest, než bol v pôvodnej dohode, podľa obhajcov nemal preto dôvod klamať
  • Zsuzsová požiadala o to, aby sa pojednávalo v jej neprítomnosti, najbližšie príde až 22. januára a zrejme bude vypovedať v plnom rozsahu
  • prečítajte si, ako prebiehal štvrtý deň pojednávania v kauze Kuciak
  • Peter Tóth vypovedal takmer 9 hodín, výpoveď Miroslava Kriaka a Juraja Škrípa preto súd preložil
  • Tóth sa ospravedlnil rodičom Jána Kuciaka aj matke Martiny Kušnírovej
  • Podľa Tótha Kočner so Zsuzsovou zosnovali vraždu novinára Jána Kuciaka
  • Štvrtý deň hlavného pojednávania vypovedal finančník Jaroslav Haščák aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý podľa Tótha spolufinancoval sledovanie novinárov
  • Podnikateľ poprel, že by spolufinancoval sledovanie novinárov

 

Video: Štvrtý deň pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Vypovedal finančník Jaroslav Haščák aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör

Na súde budú v kauze Kuciak vypovedať Norbert Bödör a Jaroslav Haščák

 

16:20 Roman Kvasnica po dnešnom pojednávaní.

16:16 Hlavné pojednávanie je prerušené do zajtra.

16:11 Výsluch svedka sa skončil. Zajtra je naplánované vypočutie obžalovaných Zsuzsovej a Kočnera. 

16:08 Svedok hovorí aj to, že Szabó s Molnárom chodili po rozchode párkrát spolu popíjať. 

15:50 Svedok hovorí, že mu v deň smrti Petra Molnára volal jeho bratranec Gabriel Haršányi, ktorý je švagrom Tomáša Szabóa. Haršányi mu mal povedaať, že má dôverné informácie z vyšetrovania o tom, že sa uňho doma našiel úkryt s množstvom drog. 

"Vtedy nám začala zapadať celá mozaika, keď ich zadržali. Že by s tým mohli mať niečo spoločné a že to, s tými drogami, bolo len na odpútanie pozornosti," hovorí svedok. 

15:47 Svedok hovorí, že s Petrom Molnárom bol kamarát celý život. "Sme 40-ročný kamaráti, chodili sme spolu do škôlky. Keď bol v Kolárove zásah a zobrali Tomáša s Marčekom, tam sme si začali spájať veci," vypovedá svedok. 

Peter Koczkás (v strede) bol dlhoročný kamarát s Petrom Molnárom
Zobraziť galériu (16)
Peter Koczkás (v strede) bol dlhoročný kamarát s Petrom Molnárom  (Zdroj: Jan Zemiar)

15:42 Výsluch svedka sa skončil. Prichádza ďalší, Peter Koczkás, ktorý zložil na začiatku prísahu. 

15:34 Svedka sa pýta sudkyňa, ktorá chce, aby svedok popísal obžalovaného Tomáša Szabóa, ktorý pracoval u Petra Molnára. 

Viac o vražde Petra Molnára ---> EXKLUZÍVNE Svedok prehovoril o mŕtvom podnikateľovi z Kolárova: Bola to vražda na objednávku

"Viem o ňom, že pracoval ako policajt, že bol na nejakej lodi. Poto prišiel pracovať k Molnárovi," hovorí svedok s tým, že nič bližšie o ňom nevie a mimo práce sa nestretávali. 

15:30 Svedkovi kladie otázky právny zástupca obžalovaného Szabóa. Pýta sa, či bola bránka a dvere zamknuté. "Bránka bola zamknutá, lebo som ju odomykal. Vchodové dvere boli zatvorené a rozbité, ale či boli zamknuté, to neviem," hovorí svedok. 

Ďalší svedkovia na súde
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Svedok potom volal Silvii Molnárovej a keď prišla, vošli do domu. Dvere zamknuté neboli.

15:26 Keďže sa v prípade vraždy Petra Molnára malo hovoriť aj o vražde pre drogy, prokurátor sa pýta na to, či mal Molnár počas toho, ako uňho Meszáros pracoval, problémy s drogami. 

"Nie, nemal," hovorí svedok. Vo firme, ktorú momentálne riadi bývalá žena Petra Molnára, pracuje doteraz. 

15:24 Meszáros tvrdí, že nevie o tom, že by Molnár mával u seba doma väčšiu hotovosť.Zoltána Andruskóa nepozná.

Zsolt Meszáros (vpravo) našiel zavraždeného podnikateľa z Kolárova spolu s Molnárovou sestrou
Zobraziť galériu (16)
Zsolt Meszáros (vpravo) našiel zavraždeného podnikateľa z Kolárova spolu s Molnárovou sestrou  (Zdroj: Jan Zemiar)

15:14 Svedok opisuje, ako našiel spolu so sestrou Petra Molnára telo jej zavraždeného brata. "Počul som jej výkrik, keď som prišiel, uvidel som jeho telo a Silviu, ako pri ňom leží. Hrozne plakala a pýtala sa ho či žije. Volali sme aj záchranárom, ktorí mi hovorili, ako ho mám oživiť, no už som im povedal, že je mŕtvy, že sa nehýbe. Potom sme zavolali políciu," hovorí Meszáros.

15:12 Nasleduje výsluch Zsolta Meszárosa. Ten bude vypovedať k vražde Petra Molnára, podnikateľa z Kolárova. Na začiatku sa prokurátor pýta, či svedok pozná obžalovaných. Meszáros hovorí, že pozná Szabá a Marčeka niekoľko rokov. Pri svedkovi sedí tlmočníčka, pretože Meszároš je maďarskej národnosti. 

15:05 Zsuzsová mala ísť s dcérou fotiť aj do Egypta. Svedok Vachna na väčšinu vecí odpovedá, že si nepamätá. Roman Kvasnica vo vyjadrení hovorí, že svedka by bolo treba predvolať a vypočuť znova, ale až po prečítaní správ z Threemy medzi Kočnerom a Zsuzsovou.

14:52 Podľa svedka Zsuzsová spomínala nejaké podnikateľské aktivity, ale keď sa jej narodila dcéra, tak sa začala venovať len jej. "Hovorila, že si odkladala nejaké peniaze, ani nikde nechodila a teraz, keď je jej dcéra staršia, tak by s ňou chcela chodiť na dovolenky," hovorí svedok. 

14:45 Vachna hovorí o tom, že Zsuzsová pred ním spomenula aj obžalovaného Mariana Kočnera. "Hovorila niečo o zmenkách, že sú pravé, že je to naňho všetko narafičené. Ja som jej však v tom nevedel nijako pomôcť. Hovorila aj o tom, že Kočner bol krstný otec jej dcéry," hovorí svedok. 

14:39 Zsuzsová na verejnosti nosila nejakú pokrývku hlavy. "Bola vždy tak trochu v úzadí. Zašla aj do zákulisia, ale bola taká osoba, že možno nenadväzovala nové kontakty. Správala sa normálne," opisuje Vachna Zsuzsovú. 

14:35 Zsuzsová dcére zaplatila na jeden mesiac bilbord. Ďalší mesiac hradila firma. Otázky sa momentálne kladie Zsuzsovej obhajkyňa.

14:18 "Ich vzťah som vnímal tak bežne. Ako matka s dcérou, mali taký normálny priateľský vzťah, ona bola na dcéru naviazaná. Boli skôr v úzadí, nepretŕčali sa," opisuje vzťah Zsuzsovej a jej dcéry Vachna. 

14:15 "S pani Zsuzsovou sa poznáme asi od polovice roka 2015. Išlo skôr o jej dcéru, tá robila reklamnú kampaň pre našu značku. Nemali sme žiadne iné obchodné aktivity. Párkrát sme sa stretli osobne a párkrát sme si písali," hovorí svedok. 

Agentúru oslovila sama Zsuzsová, ktorá chcela zviditeľniť svoju dcéru. Zastavila sa v showroome v Bratislave, nafotili fotky a odovzdala ich firme. 

"Potom bolo asi nejaké ďalšie fotenie, išlo to z mesiaca do mesiaca. Keď sme mali nejakú prehliadku, tak sme pozvali zopár dievčat, ktoré predvádzali šaty a medzi nimi bola aj jej dcéra. Väčšinou sa to točilo okolo šiat a jej dcére. Ešte malo byť jedno fotenie, ale to už nebolo, lebo som sa z novín dočítal, že figuruje v týchto veciach. Tým pádom skončila aj táto spolupráca," opisuje Vachna. 

14:14 Vachna nepozná Szabá, Marčeka ani Kočnera. "Alena Zsuzsová?" pýta sa prokurátor. "Tak tú poznám," odpovie svedok. 

Maroš Vachna (vľavo)
Zobraziť galériu (16)
Maroš Vachna (vľavo)  (Zdroj: Jan Zemiar)

14:13 Slovo má prokurátor, ktorý svedkovi prečíta mená obžalovaných. Vachna musí povedať, koho pozná a za akých okolností sa s nimi zoznámil.

14:12 Ako prvý bude vypovedať Maroš Vachna, šéf modelingovej agentúry, ktorá požičiavala šaty dcére Aleny Zsuzsovej. 

14:07 Sudkyňa číta poučenie, ktoré tentokrát trvá dlhšie, pretože jeden zo svedkov má tlmočníčku do maďarského jazyka.

14:03 Rodičia Jána Kuciaka a mama Martiny Kušnírovej už na hlavnom pojednávaní nie sú prítomní. 

14:00 Po obednej prestávke pokračuje hlavné pojednávanie. Vypovedať budú svedkovia k vražde podnikateľa z Kolárova Petra Molnára, Maroša Vachnu, Zsolta Meszárosa a Petra Koczkása. 

13:18 Dag Daniš po výpovedi. 

13:07 Obhajca Mariana Kočnera počas prestávky. 

13:01 Výpoveď Daga Daniša sa skončila. Predsedníčka senátu vyhlásila prestávku do 14:00.

12:56 "Myslím si, že výpovede boli dôležité kamienky do mozaiky Mariana Kočnera, ale aj do kľúčových výpovedí Petra Tótha a Zoltána Andruskóa. Andruskó vypovedal, že sa pripravovala aj vražda Maroša Žilinku. Jeho meno nebolo v tom čase známe, takže Zoltán Andruskó si ho nemal ako vymyslieť. Jediným, kto mal záujem na vražde Maroša Žilinku a Jána Kuciaka, bol Marian Kočner," reagoval Lipšic. 

Pridal sa k nemu aj advokát Roman Kvasnica, ktorý chcel upriamiť pozornosť aj na 22. februára, kedy bol Kočner na pojednávaní v kauze zmenky a na jeho správanie sa vtedy, keď ešte nikto na Slovensku nevedel, že boli zavraždení dvaja mladí ľudia. 

12:45 Podľa Daniša Kuciak nikdy nebol sám na stretnutí s Marianom Kočnerom. Stretli sa na tlačovej konferencii, inak komunikovali mailom alebo telefonátmi.

12:44 Ján Kuciak mal vyjadriť obavy z toho, že by mohol byť sledovaný. Nie však fyzicky, ale digitálne. 

12:41 Daniš tvrdí, že má podozrenie, že Kočner bol spolupracovníkom Lexovej Slovenskej informačnej služby. 

12:39 Daniš tvrdí, že večer, keď sa našli telá Jána a Martiny, tak mu volal Peter Tóth. Chcel mu vyjadriť úprimnú sústrasť. "Ja som mal však dojem, že sa snažil zistiť, aká nálada panuje v redakcii a akým smerom sa bude uberať naše interné vyšetrovanie v redakcii," vyslovil podozrenie Daniš. 

12:35 "Takmer po dvoch rokoch od vraždy si myslím, že nešlo len o články Jána Kuciaka. Myslím si, že Ján Kuciak bol jediný človek aj spomedzi vyšetrovateľov, ktorý dokázal rozkryť zahraničné schránkové firmy Mariana Kočnera. Predpokladám, že aj na základe článkov Jána Kuciaka bolo možné obnoviť trestno-právne konanie voči Marianovi Kočnerovi v kauze Donovaly. Hrozili postihy jeho ľuďom na NAKA, ktorí museli odísť z polície. Ján Kuciak znepríjemňoval Marianovi kočnerovi život nielen tým, čo písal, ale aj tým, čo robil ako novinár. Usudzujem, že Ján Kuciak svojou prácou ohrozoval aj aktuálne prebiehajúce veci Mariana Kočnera a ten to potom nebol schopný dotiahnuť," hovorí svedok. 

ONLINE Kauza vraždy novinára:
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

12:33 Prokurátor vyzval svedka, aby spontánne hovoril o práci Jána Kuciaka a o kauzách, ktorým sa venoval. "Aj kvôli článkom Jána Kuciaka prišla skupina bödörovcov o niekoľko miliónov zo štátnych zákaziek," hovorí Daniš. 

12:31 Aj Dag Daniš hovorí, že až na Mariana Kočnera, nikoho z obžalovaných nepozná. "Mariana Kočnera poznám od roku 1998, kedy sa snažil obsadiť Markízu. Odvtedy som s ním udržiaval veľmi sporadičké pracovné vzťahy," hovorí Daniš. 

12:30 Výsluch svedkyne skončil. Pred senát sa posadil posledný zo svedkov z redakcie Aktuality, Dag Daniš. 

12:23 "Ján Kuciak bol jeden neuveriteľne dobrý a láskavý chlapec, vždy ochotný pomôcť. Keď mi aj 150-krát niečo ukázal a ja som to zase nevedela, tak prišiel za mnou a opäť mi to ukázal," povedala Dömeová. Otec Jána Kuciaka si pretiera oči, rovnako aj Zlatica Kušnírová.

12:20 Svedkyňa spomína už známy telefonát Mariana Kočnera. Ján Kuciak sa vraj nebál, že by mu niečo od Mariana Kočnera hrozilo. 

12:16 Rovnako ako pri predošlých svedkoch, aj teraz sa prokurátor najskôr jedntolivo pýta, či má svedkyňa nejaký vzťah k obžalovaným. 

ONLINE Kauza vraždy novinára:
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"S Marianom Kočnerom som sa stretla raz, ešte keď som robila v redakcii Aktuálne, kedy sme spolu s kolegom robili s Marianom Kočnerom online rozhovor," vypovedá svedkyňa. 

12:11 Výpoveď Jána Petroviča končí, na rade je Annamária Dömeová, kolegyňa Jána Kuciaka. 

12:08 "Ján Kuciak žil vo svojom svete čísel a on vedel, že to, čo hovorí má hlavu a pätu a všetko mal potvrdené," hovorí Petrovič. 

12:05 "Janko Kuciak patril k novinárom novej generácie, ja už k nim nepatrím. Pre nás bol mimoriadne cenným redaktorom, bol extrémne oddaný svojej práci, bol extrémne pracovitý. Podľa mňa pracoval deň a noc, bol veľmi ústretový voči ostatným kolegom, veľmi ochotne im s tým pomáhal. Keď mal veľa práce, tak sa mi dve hodiny ospravedlňoval, ale nakoniec mu to nedalo a za polhodinu ku mne prišiel s rozkódovanou vecou, ktorú som ja nevedel rozlúsknuť dva týždne. Myslím si, že motív mal Marian Kočner, ktorý nevedel ako ukončiť články, ktoré odhaľovali to, čomu sa Marian Kočner dlhodobo venoval," opísal Jána Kuciaka jeho kolega. 

12:04 "Relácia Na pranieri, to bol typický Marian Kočner. Namiesto toho, aby odpovedal na novinárske otázky, tak sa snažil novinárov znemožniť," povedal Petrovič. 

12:02 Marek Para sa pýta, či Ján Petrovič pozná Petra Tótha. "Poznám ho z mojich začiatkov novinárskych. Naposledy som s ním komunikoval asi v roku 2012, keď boli protesty proti kauze Gorila. Zviditeľnilo sa tam hnutie 99% a v pozadí strany mal byť Peter Tóth. Tak som mu vtedy telefonoval, aby som dostal reakciu. Odvtedy som s ním asi nekomunikoval," hovorí Petrovič.

12:00 "Ján Kuciak pomáhal aj iným novinárom, dával aj rôzne tipy novinárom. Bol rozhľadený, aj napriek tomu, že sa venoval ťažkej investigatíve, mal prehľad aj o každodennom dianí," povedal Petrovič. 

11:55 Prokurátor sa pýta, či mal Ján Kuciak nejakú motiváciu na to, aby písal práve o Marianovi Kočnerovi. "Ako o osobe nie, ale ako o človeku, ktorý bol zapletený do rôznych podvodov, určite áno," povedal svedok. 

11:49 Aj Ján Petrovič hovoril o tlačovke Mariana Kočnera aj o telefonáte Kuciakovi. 

11:43 Petrovič opisuje svoj pracovný vzťah s Marianom Kočnerom. Prokurátor Petroviča vyzval, aby sa vyjadril k Jánovi Kuciakovi a Marianovi Kočnerovi.

11:41 Petrovič hovorí, že o Szabóovi a Marčekovi sa dozvedel až po vražde Jána Kuciaka. O Alene Zsuzsovej vedel z kauzy vraždy exprimátora Hurbanova. Mariana Kočnera pozná dlhodobo z rôznych káuz, o ktorých Petrovič písal. 

11:39 Po prestávke pokračuje hlavné pojednávanie. Ako svedok bude teraz vypovedať Ján Petrovič, ktorý je v redakcii Aktuality šéfom reportérov. 

ONLINE Kauza vraždy novinára:
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:24 Výpoveď Mareka Vagoviča sa skončila. Pojednávanie je prerušené na 15 minút. 

11:19 Roman Kvasnica sa pýta, či sú Vagovičovi známe nejaké väzby na orgány činné v trestnom konaní, politikov alebo prokuratúru. 

"Je známy jeho vzťah s Dobroslavom Trnkom, vedel som o jeho väzbách na bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, na rôznych prokurátorov," hovorí Vagovič. 

11:16 Advokát Roman Kvasnica sa pýta na tlačovú konferenciu Mariana Kočnera, na ktorej obžalovaného Ján Kuciak konfrontoval. 

"Bolo to asi v lete 2017, keď prišiel do redakcie, tak sme ho ešte potľapkávali po pleci, ako dobre to zvládol, ako Kočnera zatlačil do kúta," hovorí svedok. 

11:14 "Nepoznám pokornejšieho človeka a novinára. Bol obrovský talent, bol ochotný počúvať aj konštruktívne výhrady. Nespomínam si na nikoho za 20-ročnú kariéru, s kým by som mal takú pozitívnu skúsenosť," hovorí Vagovič. 

"Ján Kuciak ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera a dnes nepochybujem o tom, že Kočner je objednávateľom Jánovej vraždy," dodal svedok. 

11:12 Na otázku Daniela Lipšica svedok odpovedá, že sa Ján Kuciak venoval aj zmenkám televízie Markíza.

11:10 Vagoviča sa pýta Marek Para, ktorý chce vedieť, či mal Ján Kuciak nejaké informácie aj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. 

"Neviem presne, aké mal Ján Kuciak kontakty a zdroje, ale aj keby som to vedel, tak to nepoviem. Som novinár a som povinný chrániť naše zdroje," hovorí Vagovič. 

11:07 Aj Vagoviča sa prokurátor pýta na Kočnerov portál Na pranieri. "Áno, zarestroval som to, podobne ako iní novinári," hovorí Vagovič. "Určite mal v pláne aj o Jánovi Kuciakovi nejakú časť, ale neviem si ani predstaviť, čo by o ňom zistil," hovorí Vagovič. Sudkyňa ho napomína, aby na otázky odpovedal jasnejšie a stručnejšie. 

11:02 Aj Marek Vagovič hovorí o tom, že Ján Kuciak si s nikým nevytváral vzťahy, nepísal o nikom cielene pozitívne či negatívne. 

10:50 "Keď sa mu Kočner vyhrážal, štát neurobil nič. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák sa len smial," spomína Vagovič.

10:44 Prokurátor s apýta, či podobná reakcia ako od pána Kočnera bola aj od niekoho iného. "Vyhrážal sa mu niekto od bodorovcov, že si zistí, na akej škole študuje a bude mu robiť problémy. Myslím, že to bol pán Strápek," spomína si Vagovič. 

10:33 Aj Marek Vagovič hovorí o telefonáte medzi Kuciakom a Kočnerom. "Keď som tú nahrávku počul, prebehol mi mráz po chrbte," hovorí svedok.

10:28 Vagovič hovorí o tom, ako Ján Kuciak veľmi precízne zmapoval prácu Mariana Kočnera. Kuciak o ňom napísal 23 článkov. "Prvé odpovede od Kočnera Kuciakovi boli ešte veľmi slušné, pri tých ďalších bolo vidieť, že Kočner je z neho nervózny," opisuje Vagovič. Aj on spomína tlačovú konferenciu Mariana Kočnera. 

"My sme to sledovali naživo v redakcii a pamätám si, že keď Ján Kuciak prišiel naspäť do redakcie, boli sme naňho hrdí a chválili sme ho, že dokázal zatlačiť do kúta človeka, ktorý sa chváli, že jeho IQ je niekde na úrovni 165," spomína Vagovič.

10:27 Aj Marek Vagovič hovorí o práci Jána Kuciaka. "Venoval sa veľmi intenzívne aj Bodorovcom z Nitry, odkrýval ich väzby na vplyvných ľudí, ale aj rôznych mafiánov," hovorí Vagovič.

10:21 Prokurátor sa pýta na vzťah medzi Marekom Vagovičom a obžalovanými. Vagovič kladne odpovedal len na osobu Mariana Kočnera "Sám ma kedysi kontaktoval s nejakým tipom. Vtedy som sa s ním stretol, aj som si to overil a téma vtedy vyšla. Potom sa ma ešte párkrát snažil kontaktovať s nejakými tipmi, ale tie sa už nepodarilo overiť. Náš vzťah bol zo začiatku veľmi žoviálny, neskôr som začal písať o Dobroslavovi Trnkovi, vtedy mi volal a vyjadroval nespokojnosť s mojimi článkami," hovorí Vagovič.

ONLINE Kauza vraždy novinára:
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:20 Výsluch svedka Petra Bárdyho skončil. Na rade je Marek Vagovič, editor investigatívneho tímu, v ktorom Ján Kuciak pracoval. 

10:18 Bárdy teraz hovorí o Martine Kušnírovej. "Vedel som, že mal priateľku, že sa zasnúbili aj že sa chceli vziať. Vedel som, že sa pripravujú na svadbu. Osobne som sa s ňou však nestretol a nepoznali sme sa," hovorí svedok. Rodičia zavraždených sa pri týchto slovách opäť rozplakali. 

10:15 Prokurátor sa pýta na to, kto iný by mohol mať záujem umlčať Jána Kuciaka. 

"Viete, ono to je strašne ťaźké pre mňa. Ja som si do vraždy Jána Kuciaka nemyslel, že niekto na Slovensku by mohol mať motív zavraždiť novinára. Neviem si vôbec predstaviť, kto by si mohol objednať vraždu. Obávali sme sa toho, že možno tí Taliani by mohli zabrániť tomu, aby vyšiel nejaký článok," hovorí svedok. 

10:04 "V našej redakcii vo všeobecnosti platí, že nikto nerobí na žiadne zadanie, nikto nikoho do ničoho netlačí. Ján Kuciak sa sám rozhodol robi't na téme Marian Kočner. Ján Kuciak nebol nikým riadený, že by mal robiť články proti niekomu," odovedá Bárdy na otázku Romana Kvasnicu. Kočner totiž aj na súde často útočí na novinárov s tým, že píšu na objednávku. 

10:02 Ján Kuciak bol v deň, keď mu volal Kočner, v sídle Penty. Riešil tému snahy dvojice ľudí, ktorí sa snažili získať majetok firmy Mecom. Manažéri Penty sa snažili Kuciakovi vysvetliť jednotlivé prepojenia, ktoré mali v spore Žiaran, Forisch ukázať, že spoločnosť Mecom je v práve. 

09:58 "Ján Kuciak bol stelesnené dobro, On tú prácu nerobil pre peniaze, ale pre nejaký vyšší princíp. On mal aj ponuky od konkurencie za dvojnásobne vyšší plat, ale ostal s nami. On bol ochotný, len preto, aby pomohol kolegom, bol ochotný ísť aj do absurdných tém. Bol ľudský, kamarátsky a trávili sme spolu veľmi veľa času aj mimo práce," hovorí Bárdy, keď ho Daniel Lipšic vyzve, aby charakterizoval Jána Kuciaka. 

Zlatica Kušnírová plače, vzlyky sa ozývajú aj medzi prítomnými novinármi. Otec Jána Kuciaka si utiera slzy a objíma sa so svojou manželkou. 

09:55 "Ján Kuciak bol veľmi slušný a veľmi čestný človek. Nebál som sa toho, že by naňho mohol niečo Kočner nájsť," povedal Bárdy. Pri týchto slovách majú rodičia zavraždeného mladého páru slzy v očiach. 

09:53 Svedok sa o tom, že sa Kočner Kuciakovi vyhrážal, dozvedel od novinára. Kuciak mal v telefóne zapnutý automatický systém nahrávania hovorov. Bárdy si hovor vypočul a potom poradil Kuciakovi, aby podal trestné oznámenie a aby si na seba dával pozor.

09:47 "Osobne nepoznám Petra Tótha ani nemám informácie, že by sa s ním stretol Ján Kuciak. Viem o tom, že je to bývalý novinár a bývalý spravodajský dôstojník. Viem, že nemá rád médiá ani mňa a ani neviem, čo si mám o ňom myslieť," povedal svedok na Parovu otázku, či pozná osobu Petra Tótha. Ostatní obhajcovia ani obžalovaný Szabó nemajú na svedka otázky. 

09:45 Otázky Bárdymu teraz kladie Kočnerov obhajca Marek Para. Pýta sa ho na to, čo myslel pod pojmom, že by Marian Kočner Kuciakovi znepríjemňoval život. 

"Keďže sme nepredpokladali, že by nás niekto chcel zavraždiť, predpokladali sme len nejaké žaloby či trestné oznámenia, prípadne sme sa obávali toho, že by niekoho mohli fyzicky napadnúť," odpovedá svedok. 

09:41 Peter Bárdy hovorí aj o tom, že Ján Kuciak sa venoval aj Bonulu a Norbertovi Bödorovi, ktorý vypovedal ako svedok včera.

09:38 "Ján Kuciak bol analytik veľmi mladý a veľmi schopný. Držal si odstup a nevytváral si väzby k ľuďom, o ktorých písal. On aj Mariana Kočnera bral ako podnikateľa, ktorý nepodniká čestne, necítil k nemu nenávisť," opisuje Jánov šéfredaktor zavraždeného novinára. 

09:36 Šéfredaktor opisuje, že Ján Kuciak posielal stovky infožiadostí. Kuciak si ich dával posielať do práce, ale aj domov a mal mať zriadený aj pobox. 

09:34 "Po tom, ako niekoľko dní GP nekonala, bol Jano sklamaný a my s ním. Mysleli sme si, že ak sa človek z mafiánskych zoznamov vyhráža novinárovi, Generálna prokuratúra bude tohto novinára chrániť," hovorí Bárdy. 

09:33 "Po tom telefonáte, ktorý som spomínal, som ja napísal komentár a informoval som o tom aj nášho právneho zástupcu a vtedajšieho generálneho riaditeľa. Jánovi Kuciakovi sme povedali, že by mal podať trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru," hovorí svedok. 

09:31 Kuciak so zisteniami v kauze Donovaly priamo konfrontoval aj Mariana Kočnera na jednej z tlačových konferencii, ktoré obžalovaný organizoval. "Bolo vidieť, že Kočner bol vyvedený z miery," spmína Bárdy. 

09:30 Kuciakov šéfredaktor spomína aj známy telefonát medzi Jánom Kuciakom a Marianom Kočnerom. Obžalovaný mu vtedy povedal, že sa bude zaujímať o jeho rodinu a garantuje mu, že skončí s písaním. 

09:27 Bárdy hovorí o tom, ako Ján Kuciak spolupracoval aj s novinármi z iných redakcií. "Analytických novinárov je veľmi málo, časom sme chceli vytvoriť práve s Jánom Kuciakom akúsi sieť investigatívnych novinárov naprieč redakciami," opisuje Bárdy. 

09:23 "Jano si zobral Kočnera, pretože vedel odkrývať veci vo verejných zdrojoch, to vie na Slovensku málokto. Práve to bol dôvod, prečo písal Ján Kuciak o Marianovi Kočnerovi. Bol najzdatnejší v odkrývaní ekonomickej trestnej činnosti," hovorí šéfredaktor.

09:22 Kočnerov obhajca pozorne počúva, obžalovaný Tomáš Szabó, ktorý je dnes jediný prítomný z obžalovaných, sa dohaduje so svojou obhajkyňou.

ONLINE Kauza vraždy novinára:
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:19 Prokurátor Bárdyho vyzýva, aby vlastnými slovami opísal prácu Jána Kuciaka. "Jano sa systematicky venoval tomu, čo my niekedy nazývame podnikaním Mariana Kočnerova. Jeho veľká výhoda bola v tom, že vedel vyhľadávať informácie v otvorených zdrojoch," hovorí Bárdy. 

ONLINE Kauza vraždy novinára:
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

09:15 Ako prvý bude vypovedať šéfredaktor Peter Bárdy, ktorý najskôr číta prísahu. 

09:12 Predsedníčka senátu im číta poučenie. 

09:10 Sudkyňa konštatuje prítomnosť zúčastnených a rovnako aj svedkov, kolegov Jána Kuciaka. Vypovedať budú Peter Bárdy, Marek Vagovič, Ján Petrovič, Dag Daniš a Annamária Dömeová.

Peter Bárdy, šéfredaktor portálu, pre ktorý Ján Kuciak pracoval
Zobraziť galériu (16)
Peter Bárdy, šéfredaktor portálu, pre ktorý Ján Kuciak pracoval  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:08 Predsedníčka senátu Ružena Sabová na začiatku pojednávania upozorňuje novinárov, že niektoré médiá nerešpektujú zákaz zverejňovania tvárí sudcov. 

09:00 Kolegovia Jána Kuciaka sú v pojednávacej miestnosti. Prítomný je obhajca Mariana Kočnera Marek Para, ako vždy prišli aj rodiny zavraždených.

Kolegovia Jána Kuciaka
Zobraziť galériu (16)
Kolegovia Jána Kuciaka  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

07:52 Hlavné pojednávanie sa začína o 09:00.

07:51 Vypovedať by mali aj dvaja svedkovia k vražde podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Aj z jeho smrti sú obžalovaní bratranci Tomáš Szabó a Miroslav Marček. 

07:50 Dnes budú vypovedať kolegovia zavraždeného novinára. Medzi nimi šéfredaktor Peter Bárdy, šéf investigatívneho tímu Marek Vagovič či komentátor Dag Daniš.

07:49 Miestnosť, ktorá je určená pre novinárov, sa postupne zapĺňa. O prípad sa zaujímajú aj rôzne zahraničné médiá. 

07:48 Začína sa piaty deň hlavného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. 

Po Alene Zsuzsove a Miroslavovi Marčekovi požiadal o konanie v neprítomnosti aj obžalovaný Marian Kočner. Urobil tak práve vtedy, kedy sa na súd chystajú novinári z redakcie Aktuality, v ktorej Kuciak, ktorého vraźdu si mal Kočner objednať, pracoval. Ako svedkovia sú predvolaní napríklad šéfredaktor Peter Bárdy či šéf investigatívneho tímu, v ktorom novinár pracoval, Marek Vagovič.  ​

ONLINE Kauza vraždy novinára:
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bödör poprel Tóthovu výpoveď

Na štvrtom hlavnom pojednávaní vypovedal aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Ten mal podľa slov Petra Tótha spolufinancovať sledovanie novinárov. Okrem iného, z komunikácie cez aplikáciu Threema vyplýva, že Kočner mal nitrianskeho podnikateľa žiadať aj o rôzne informácie k jeho trestným veciam či priebehu konaní. 

Norbert Bödör na hlavnom pojednávaní v kauze vraždy Jána Kuciaka
Zobraziť galériu (16)
Norbert Bödör na hlavnom pojednávaní v kauze vraždy Jána Kuciaka  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Často si písali o "kamošovi", čo mala byť prezývka bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ale aj o "'šéfovi" ako mali vola predsedu strany Smer Roberta Fica. Bödör na pondelňajšom pojednávaní všetko poprel a tvrdil, že sa nikdy na žiadnom sledovaní novinárov nepodieľal. 

Haščák o od*ebaní čuráka

V pondelok vypovedal aj spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Finančník potvrdil, že sa s obžalovaným Marianom Kočnerom pozná a že patril do širšieho okruhu jeho známych alebo kamarátov. Reč padla aj na správu, ktorú mal Kočner poslať Haščákovi. 

Jaroslav Haščák vypovedal ako svedok v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice
Zobraziť galériu (16)
Jaroslav Haščák vypovedal ako svedok v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

"Pracujem na od*ebaní čuráka," stálo v textovej správe, ktorú finančník obdržal. Tak, ako pred vyšetrovateľo, aj pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedal, že išlo o vyšetrovateľa Lukáša Kyselicu, ktorého chcel Kočner "odstrániť" z prípadu objednávky vraždy Sylvie Volzovej, z ktorej je obžalovaný Pavol Rusko. 

Tóth o vine Kočnera nepochybuje

V stredu vypovedal aj bývalý kamarát Mariana Kočnera, Peter Tóth. Tóthova výpoveď trvala takmer deväť hodín. Exsiskár sa rozhovoril o tom, ako na Kočnerov príkaz zriadil sledovací tím, ktorý "paparazzoval" novinárov. Medzi nimi bol aj zavraždený Ján Kuciak.

Uniklo VIDEO z Kočnerovej luxusnej dovolenky! Po jeho boku známa tvár z kauzy Čistý deň

Tóth na súde vyhlásil, že nepochybuje o tom, že vraždu novinára zosnoval Marian Kočner spolu s Alenou Zsuzsovou. Bývalý šéf kontrarozviedky opísal aj to, ako mu Marian Kočner na jachte v Chorvátsku hovoril o zavraždení jedného novinára. Obžalovaný mal potom možnosť svedkovi klásť otázky. Kočner poukazoval na to, že Tóth klame.

Neskôr vyšlo najavo, že ďalšou osobou, ktorá bola s Kočnerom, Tóthom, ich ženami a so psom Brendou na jachte v Chorvátsku, bola bývalá riaditeľka kontroverzného Čistého dňa Zuzana Tománková. Tá zastupovala lekára, ktorý obhliadal telo zavraždeného novinára a urobil pri tom množstvo chýb, ale aj Mariana Kočnera, ktorého aj navštevovala vo väzbe. 

Viac o téme: VraždaObvineníJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu