Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vodiči i chodci, POZOR! Meteorológovia vydali výstrahu pred poľadovicou na západe Slovenska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Mrznúce mrholenie spôsobuje v oblasti Senca poľadovicu. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest na svojej stránke. Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov je v lokalitách Čaňa, Slovenské Kľačany, Veľký Krtíš, Čebovce, Moldava nad Bodvou, Jelšava, Myjava, Veľké Kapušany, do 100 m v lokalitách Nitrianske Rudno, Budimír, Tornaľa, Svinia, Štós, Rimavská Sobota, Petrovany, Košice, Haniska, Trebišov, Kráľovský Chlmec, Pezinok, Milhosť, Turňa nad Bodvou a Nižná Šebastová.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý. Povrch ciest I., II. a III. triedy je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou utlačeného snehu 1 - 2 cm. Miestami zľadovatený sneh 1 - 2 cm sa nachádza na cestách I/67 Dedinky - Ostrá Skala, II/548 Srdiečko - Bystrá, II/535 Dobšiná - Palcmanská Maša, II/549 Úhornianske Sedlo - Krásnohorské Podhradie, II/558 Stakčín - Ulič a na cestách III. triedy v obvode Stakčín a Haligovce.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem horského priechodu Herlianske Sedlo a Vrchslatina, kde sa na vozovke nachádza miestami utlačený sneh 1 - 2 cm. Miestami zľadovatený sneh do 2 cm sa nachádza na horskom priechode Huty.

Cesty pokryl ľad! 

Pre vozidlá nad 10 m dĺžky sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Príslop (cesta I/78), Šútovce (cesta III/1774) a Veľké Pole (cesta II/512). Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra 2019 uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Meteorológovia vyhlásili výstrahu pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Slovenský hydrometeorologický ústav vyhlásil výstrahu 1. stupňa pred poľadovicou pre všetky okresy Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja, a tiež pre okresy Žarnovica, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Krupina a Veľký Krtíš v Banskobystrickom kraji. Výstraha platí oddnes od 09:30 do nedele 19. januára do 09:00. Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity ako doprava či pohyb osôb. Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Meteorológovia zároveň vydali výstrahu 1. stupňa pred snehom, a to pre Bratislavu. Platí oddnes od 19:00 do nedele do 07:00. Vo vyššie položených častiach mesta očakávajú sneženie, pri ktorom spadne 5 cm nového snehu. Takáto výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava a pohyb osôb.

Varovanie pred smogom 

Upozornenie pred smogovou situáciou pre častice PM10 platí v Ružomberku a okolí, pričom potrvá až do odvolania. Podľa meteorológov sú príčinami smogovej situácie vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, možný vplyv priemyslu a dopravy, ale aj nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe v horskej doline.

"K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy," uvádzajú meteorológovia s tým, že v tejto súvislosti radia obmedziť pobyt a fyzické aktivity vonku a rovnako i skrátiť vetranie obytných miestností.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaHmlaSenec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu