Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Varovanie pred poľadovicou a snehom: Aktuálna situácia na cestách, Bratislava sa chystá na sneženie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Poľadovica dnes hrozí v niektorých okresoch Trnavského, Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Motoristi v okolí Rimavskej Soboty musia jazdiť maximálne opatrne. V lokalite padá mrznúce mrholenie. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC).


Najlepšiu predpoveď nájdete na predpovede.topky.sk


Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) totiž vydal výstrahu 1. stupňa do 16:00. Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu, varujú meteorológovia.

Varovanie pred poľadovicou a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vo všetkých krajoch okrem Bratislavského možno poľadovicu očakávať aj v piatok. Výstrahu 1. stupňa vydal SHMÚ v piatok aj proti vetru v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. V Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji bude platiť výstraha 1. stupňa pred vetrom v horách.

Varovanie pred poľadovicou a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia varujú aj pred snežením, výstraha 1. stupňa bude platiť v piatok v Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji, pričom v týchto krajoch, ako aj v Trenčianskom na ten deň meteorológovia vydali aj výstrahu 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi.

Bratislava očakáva sneženie

Braitislava počas dnešného dňa očakáva sneženie. Informuje o tom na sociálnej sieti s tým, že "v noci vykonali dva preventívne posypy ciest." Zároveň prosia občanov o pozornosť a opatrnosť pri pohybe na cestách aj chodníkoch. "V prípade otázok počas nepriaznivého počasia môžete vaše podnety nahlasovať do 19:00 priamo na: tel. číslo +421 259 356 777 alebo e-mail: zima@bratislava.sk." 

Cesty a horské úseky sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký. Na území stredného a východného Slovenska je povrch vozoviek miestami pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do 2 cm.

Na svojom webe zjazdnost.sk upozorňujú cestári aj na zníženú dohľadnosť do 200 metrov v lokalite Veľké Kapušany. "Na ceste medzi Gemerskou Polomou a sedlom Súľová aj na úseku Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie je zľadovatený sneh," dodáva SSC.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký. Na horských priechodoch Herlianske sedlo, Chorepa, Súľová a Grajnár je vrstva kašovitého až utlačeného snehu do 1 cm, na horskom priechode Vrchslatina je miestami zľadovatený sneh do 1 cm.

Pre vozidlá nad 10 m dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený HP Príslop (cesta I/78), HP Šútovce (cesta III/1774) a HP Veľké Pole (cesta II/512). Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Viac o téme: PočasieMrznúce mrholenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu