Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vodiči, pripravte sa: Práve dnes začínajú nočné mory, české mýto a pohroma pre autobusy a nákladiaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Už v súčasnosti je to vo svetových metropolách z hľadiska dopravy čoraz horšie, no zdá sa, že v týchto dňoch prepukne ďalší problém, a to konkrétne na hraniciach s Českom. Zavedenie nového českého mýta má byť doslova pohromou, akú sme necítili od čias pred vstupom do Schengenu.

O situácii informovali Hospodárske noviny. Problém spočíva v tom, že vodič kamióna alebo autobusu musí prísť na špeciálne predajné miesto na hraniciach s Českom. Tam vyplní formulár a dostane nové OBU zariadenie. Svoje autá potom zaparkujú a tak sa "položí základný kameň" prvých kolón. Keď zoberieme do úvahy, že ešte asi 7-tisíc vozidiel tento proces za sebou nemá, je logické očakávanie komplikácií.

Na hraniciach s Českou republikou sa očakávajú niekoľkokilometrové kolóny
Zobraziť galériu (3)
Na hraniciach s Českou republikou sa očakávajú niekoľkokilometrové kolóny  (Zdroj: gettyimages.com)

Registráciou ešte neprešli všetci

Nové české mýto, ktoré naši západní susedia zavádzajú, platí od začiatku decembra. Zároveň s tým sa spúšťa aj nový systém výberu mýta za jazdu po tamojších diaľniciach a iných cestách prvých tried. Zaregistrovaných je pritom len 64 percent z celkového počtu pol milióna vozidiel z rôznych iných krajín. Dopravcovia však dostali len 187-tisíc palubných jednotiek. Pokiaľ ide o našu krajinu, zaregistrovaných je už 74 percent vozidiel.

Ak vodiči povinnosť zaobstarať si takéto zariadenie odignorujú a budú jazdiť tamojšími trasami bez neho, hrozí im pokuta 200 a v správnom konaní až 3 000 eur.

Vodiči, pripravte sa: Práve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Riešenia cez predajné miesta

Firma, ktorá sa prevádzkou mýta zaoberala, už predvídala, že ku kolónam dôjde. Ich dĺžku predpokladá na 40 kilometrov. Neodmysliteľná je spolupráca diaľničiarov, colníkov a polície. Tí sa totiž museli pripraviť na najhoršie. V hre sú tiež predbežné opatrenia, ktoré by pomohli kolóny skrátiť o niekoľko desiatok kilometrov. Nie sme na tom však najhoršie.

Nepríjemnú situáciu by predovšetkým mali pocítiť Rumuni, Poliaci a Nemci. Tí majú totiž za sebou približne 50-percentnú registráciu vozidiel. Prevádzkovateľ túto situáciu chce riešiť dočasnými predajňami, ktorých počet je 41. Tie budú komunikovať s distribútormi palivových kariet. Okrem toho má pribudnúť 15 mobilných miest na registráciu a ďalších 11 dodatočných registračných pracovísk.

Na šiestich exponovaných hraničných priechodoch budú vždy na mieste koordinátori. Na našom území konkrétne pri hraničnom priechode Kúty a pri Svrčinovci. Prevádzkovateľom mýta je spoločnosť CzechToll. „Do opatrení sme investovali nad rámec zmluvných povinností viac ako 50 miliónov korún bez DPH,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Matej Okáli. „V prípade vzniku kolón budeme v úzkej spolupráci s políciou zabezpečovať nevyhnutné opatrenia eliminujúce vznik nebezpečných situácií. Súbežne bude prebiehať koordinačná komunikácia medzi správcami diaľnice u nás a v Českej republike,“ tvrdí hovorkyňa Michaela Michalová.

Viac o téme: MýtoČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu