Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko trápia povodne, platí VÝSTRAHA: Vyliata rieka, zaplavené domy a zosuv svahu

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

BRATISLAVA – Za posledných 24 hodín boli na celom území východného Slovenska zaznamenali výdatné zrážky, v stanici Vernár namerali do 43,7 mm zrážok. Naďalej sú platné hydrologické výstrahy 2. stupňa na povodeň z trvalého dažďa pre okres Gelnica a 1. stupňa pre okresy Košice, Košice okolie a Spišská Nová Ves. Informovala o tom Martina Holubecká z odboru Hydrologického monitorovania SHMÚ.

„V dôsledku výdatných zrážok aktuálne pozorujeme na Hnilci už ustálenosť pri vysokom vodnom stave a na ostatných tokoch východného Slovenska ustálenosť až mierny pokles vodných hladín. Na dolnom Hornáde je hladina ovplyvnená aj manipuláciami na vodnom diele (VD) Ružín,“ uviedla Holubecká.


Najlepšiu predpoveď nájdete na predpovede.topky.sk


Ako ďalej dodala, momentálne je vo vodomerných staniciach Stratená a Švedlár na toku Hnilec 2. stupeň povodňovej aktivity. Prvé stupne povodňovej aktivity sú na toku Hornád v staniciach Hranovnica, Hrabušice, Spišská Nová Ves, Spišské Vlachy, Margecany, Kysak, Košice, Ždaňa a na toku Hnilec v stanici Jaklovce.

Slovensko trápia povodne, platí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Vzhľadom na predpokladanú meteorologickú a hydrologickú situáciu očakávame na tokoch východného Slovenska ustálenosť až mierny pokles vodných hladín. Na dolnom Hornáde bude vodná hladina ovplyvnená manipuláciou na VD Ružín,“ dodala Holubecká.

V Žilinskom kraji odstraňovalo následky počasia takmer 150 hasičov

Hasiči v Žilinskom kraji zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciu od stredy (13. 11.) rána do štvrtkového rána celkovo 19-krát a na zásahoch sa zúčastnili aj členovia Dobrovoľných hasičských zborov z 20 obcí. Informovala Miroslava Ondrichová z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline.

"Hasiči zabezpečovali vodné toky a stavali protipovodňové bariéry, odčerpávali vodu, ale aj odstraňovali spadnuté stromy. V jednom prípade boli vyslaní k odtrhnutej streche na rodinnom dome. Celkovo zasahovalo 47 profesionálnych hasičov, 96 dobrovoľných hasičov a bolo nasadených 52 kusov hasičskej techniky. Najkritickejšia situácia bola v obci Svätý Kríž v okrese Liptovský Mikuláš," uviedla Ondrichová.

Na snímke rozvodnený potok v Svätom Kríži, okres Liptovský Mikuláš
Zobraziť galériu (7)
Na snímke rozvodnený potok v Svätom Kríži, okres Liptovský Mikuláš  (Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová)

Doplnila, že momentálne hasiči zasahujú už iba v mestskej časti Liptovského Mikuláša – Bodiciach, kde odstraňujú tri nahnuté stromy nad hospodárskou budovou.

Slovensko trápia povodne, platí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová)

Havarijný stav na skládke vo Veternej Porube

Na liptovskomikulášskej mestskej skládke tuhého komunálneho odpadu (TKO) vo Veternej Porube nastal vplyvom nepriaznivého počasia havarijný stav. Podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej začali kvapaliny zo skládky v uplynulých hodinách napĺňať rezervnú nádrž. Tá má síce objem sto metrov kubických, no i tak mesto muselo zabezpečiť jej nepreplnenie.

"Oslovili sme spoločnosti, ktoré majú k dispozícii odčerpávacie vozidlá, aby nám pomohli s vyčerpávaním vody zo záchytných nádrží skládky, ktoré obsahujú aj priesakové kvapaliny a sú kontaminované odpadom zo skládky," povedal viceprimátor mesta Ľuboš Trizna. Cisterny už začali s vyčerpávaním nádrží. Vedenie mesta preto nepredpokladá, že by mohlo byť ohrozené životné prostredie pretečením rezervnej nádrže do okolitých vodných tokov.

Situácia v meste po stredajších (13. 11.) povodniach je podľa Čapčíkovej stabilizovaná. "Odklon vybrežených tokov a dažďovej vody do kanálov prostredníctvom vriec s pieskom stále plní svoj účel. Dobrovoľní hasiči už nezasahujú v žiadnej lokalite," dodala hovorkyňa.

V obci Hranovnica sa vylial Hornád

V podtatranskej obci Hranovnica v Popradskom okrese sa po intenzívnych dažďoch vyliala rieka Hornád, a to v lokalite pod Dubinou. Starosta obce Vladimír Horváth preto v obci ešte v stredu vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity. Voda, ktorá sa vyliala z koryta rieky tam ohrozovala najprv tamojší priemyselný areál, neskôr začala prenikať aj do dvorov rodinných domov a zaliala aj časť príjazdovej cesty.

„Dnes sa situácia zlepšila, ale zatiaľ máme stále vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. Dokončujeme tam potrebné práce, ktoré majú zabrániť opakovaniu situácie,“ povedal prednosta obecného úradu Lukáš Antoni s tým, že miestne komunikácie v lokalite pod Dubinou sú už plne prejazdné.

Obec v stredu so súhlasom Slovenského vodohospodárskeho podniku začala s navyšovaním a spevňovaním brehu Hornádu. „Časť brehu bola spevnená násypom lomového kameňa, v úseku pri rodinných domoch sme použili vrecia s pieskom. Práce pokračovali až do večerných hodín,“ informoval zástupca starostu obce Martin Valluš. Okrem zamestnancov obce sa do prác zapojili aj dobrovoľní hasiči. Dnes budú s protipovodňovými opatreniami pokračovať.

Aktuálna situácia na Spiši

Košická krajská polícia informovala na sociálnej sieti aktuálnu situáciu na Spiši. "Rieka Hnilec kulminuje a cesty sú zjazdné," informujú. Ako ďalej uvádzajú policajti, situáciu aj naďalej monitorujú.

Slovensko trápia povodne, platí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

Slovensko trápia povodne, platí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

V Závadke nad Hronom voda zaplavila rodinné domy

Tretí stupeň povodňovej aktivity od stredy pretrváva v okrese Brezno v obci Závadka nad Hronom, kde voda zaplavila rodinné domy a zosunul sa svah. Ako informoval referent komunikácie Slovenského vodohospodárskeho podniku Tomáš Januš, horný úsek Hronu dosiahol 3. stupeň povodňovej aktivity aj v obci Polomka, 2. stupeň povodňovej aktivity v obci Valkovňa a v Brezne a 1. stupeň v obci Dubová a v Banskej Bystrici.

V obci Valkovňa voda zaplavila päť rodinných domov, tri chaty, dvory a záhrady. Ako uviedla banskobystrická krajská hovorkyňa polície Petra Kováčiková, dnes pokračuje pátranie po dvoch ženách v Revúcej, ktoré v stredu večer strhla voda pri zachraňovaní zvierat z útulku. Telo tretej ženy našli ešte večer.

„Z vývoja meteorologickej situácie sa na 14. novembra nepredpokladajú zrážky, čo znamená, že nastane kulminácia vodných tokov, v hornom úseku Hrona predpokladáme pokles hladiny, v nižších úsekoch ešte stúpanie hladiny,“ objasnil referent.

Povodňová aktivita trvá aj na povodí rieky Slaná v Rimavskej Sobote, kde zrážková činnosť bola zaznamenaná hlavne v horných častiach jednotlivých povodí. „Na základe avizovanej predpovede počasia predpokladáme ustávanie zrážok bez výrazných vzostupov hladín hlavne na horných úsekoch vodných tokov, avšak v spodných častiach predpokladáme udržanie 1. stupňov s postupným poklesom,“ doplnil Januš.

Cesta medzi Tisovcom a Muráňom je pre zosuv uzavretá

Cesta II/531 medzi Tisovcom a Muráňom v okresoch Rimavská Sobota a Revúca je z dôvodu zosuvu svahu do odvolania uzavretá. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici na svojej stránke na sociálnej sieti.

Slovensko trápia povodne, platí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - KR PZ v Banskej Bystrici)

Možnosti obchádzky tohto úseku sú podľa polície z Brezna cez Červenú Skalu, Muráň a Revúcu, z Tisovca cez Hnúšťu, Ratkovú, Sirk a Revúcu a z Rimavskej Soboty cez Tornaľu a Revúcu. „Premávka je usmerňovaná dopravným značením,“ dodáva KR PZ.

Pre spadnuté stromy je na Orave bez elektriny 232 odberných miest

Pracovníci Stredoslovenskej distribučnej (SSD) riešia momentálne dve väčšie poruchy na Orave, ktoré vznikli v súvislosti so stredajším nepriaznivým počasím. Ako informoval hovorca Miroslav Gejdoš, dôvodom prerušenia dodávky elektrickej energie sú spadnuté stromy na vedenie vysokého napätia. "Jeden strom spadol na vedenie vysokého napätia v Ústí nad Priehradou, ktoré je mestskou časťou Trstenej. Mimo prevádzky sú štyri trafostanice a bez elektriny je 108 odberných miest. V oblasti Oravice - Vitanová spadli na vedenie vysokého napätia dva stromy. Bez napájania je od stredy sedem distribučných trafostaníc a 124 odberateľov," informoval Gejdoš.

Podľa jeho slov energetici nemohli odstraňovať poruchy pre neprístupný terén a nevhodné poveternostné podmienky. "Piliari by mali byť každú chvíľu na mieste a začnú píliť. Predpokladáme, že počas dopoludnia by mala byť dodávka elektriny obnovená pre všetkých odberateľov," dodal hovorca SSD.

Viac o téme: PovodeňPočasieHornádHranovnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu