Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Varovanie meteorológov: Mimoriadna VÝSTRAHA, tieto okresy sú v ohrození: Vietor a povodne!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na hrebeňoch Tatier platí najvyššia výstraha 3. stupňa pred mimoriadne silným vetrom. Vietor tu môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu. Výstraha platí pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav.

VÝZVA: Máte videá či fotky z vyčíňania počasia vo vašom regióne? Pošlite nám ich na tipy@topky.sk.

Výstrahy sú vyhlásené na utorok, stredu 13. 11. a štvrtok 14. 11.. V okresoch Tvrdošín a Poprad platí výstraha 3. stupňa od výšky 1800 metrov nad morom. Meteorológovia varujú, že takáto rýchlosť vetra na hrebeňoch Tatier a v ich okolí je extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre pešiu turistiku a horolezectvo.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.sk


O stupeň nižšia výstraha 2. stupňa platí pre okresy Ružomberok, Banská Bystrica, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. Na hrebeňoch hôr alebo v polohách nad 2000 metrov sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu. Krátkodobo, v nárazoch, môže byť rýchlosť na úrovni 135 až 160 kilometrov za hodinu.

Varovanie meteorológov: Mimoriadna VÝSTRAHA,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia varujú pred silným vetrom na horách aj v ďalších okresoch Slovenska, a to najmä na strednom, východnom a v časti západného Slovenska. Výstraha 1. stupňa pred silným vetrom na horách je vyhlásená všade okrem Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja.

Meteorológovia upozorňujú, že na horách nad 1000 metrov nad morom sa môže vyskytovať vietor, ktorý dosiahne krátkodobo, v nárazoch, rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť vetra môže 70 kilometrov za hodinu. SHMÚ upozorňuje vo všetkých krajoch aj na dážď s možným úhrnom zrážok 65 až 100 milimetrov.

V niektorých okresoch Slovenska hrozia povodne

V okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Zvolen, Detva, Banská Bystrica, Brezno, Poltár, Poprad, Kežmarok, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica a Levoča hrozí povodeň z trvalého dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa.

Varovanie meteorológov: Mimoriadna VÝSTRAHA,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pre okresy na severe Slovenska platí výstraha do stredy (13. 11.) do 14.00 h, pre ostatné do štvrtka (14. 11.) do 14.00 h. SHMÚ neodporúča využívať vodné toky v postihnutých okresoch na rekreačnú plavbu. Pri výstrahe prvého stupňa môžu povodne spôsobiť malé nebezpečenstvo a škody na majetku menšieho rozsahu, pripomínajú meteorológovia.

Pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj je vyhlásený na stredu druhý stupeň výstrahy pred intenzívnym dažďom až do polnoci. Výstrahu prvého stupňa vydali meteorológovia pred dažďom v Nitrianskom, Trenčianskom, Trnavskom a Bratislavskom kraji.

Výstraha platí od stredy (13. 11.) do štvrtka (14. 11.) do 14.00 h. "Vzhľadom na spadnuté a očakávané zrážky, nasýtenosť povodí a zvýšené vodné stavy na tokoch je predpoklad vzostupu vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádzajú meteorológovia.

Viac o téme: VietorVýstrahaMeteorológoviaTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu