Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nehorázne, čo odhalili inšpekčné kontroly potravín na Slovensku: Padla aj miliónová pokuta!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Škvarková nátierka škvarky ani nevidela, v punčovej torte bolo zistené nepovolené farbivo, gazdovská klobása a údené rebrá zas obsahovali karcinogén. To všetko a ďaleko viac odhalili potravinoví inšpektori počas septembrových úradných kontrol potravín.

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR vykonali v priebehu septembra 4 555 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. „Z uvedeného počtu bolo 304 kontrol s nedostatkom, celkovo bolo zistených 987 nedostatkov. Prekontrolovaných bolo 1 639 právnych subjektov a 2 539 prevádzok,“ spresnila správa s tým, že najviac kontrol prebehlo v stredných predajniach 1 218 (26,7 %). Nasledujú malé predajne 1 171 (25,7 %) a výrobcovia, baliarne 811 kontrol (17,8 %). „Najviac nedostatkov bolo v hygiene budov a prevádzok, v hygiene technologického zariadenia, pracovných pomôcok, predaj po dobe spotreby a dobe minimálnej trvanlivosti,“ prezradila ŠVPS SR.

Nákup v potravinách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Sankcie uložené za zistené nedostatky, padla aj miliónová pokuta

V septembri bolo uložených 95 blokových pokút v celkovej výške 5 272 eur. Ďalšie odhalené nedostatky sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách.

V správnom konaní bolo uložených 19 opatrení.

V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 73 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 1 167 650 eur. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 15 995,2 eura, najvyššia právoplatná pokuta v septembri predstavovala 1 000 000 eur.

Potraviny.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo inšpektorov šokovalo?

Ako sa v oficiálnej správe zverejnenej na webe ŠVPS SR uvádza, v mieste predaja ananásov bol  masívny výskyt drozofíl (obyčajné alebo aj vínne a ovocné mušky, pozn. red.).

Inšpektori odhalili aj predaj deviatich druhov mliečnych výrobkov po uplynutí dátumu spotreby a jeden druh mäsového výrobku po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.

V nepoužívanom WC ich zas zarazil výskyt potkanieho trusu.

Popis vybraných nevyhovujúcich vzoriek

Počas úradných kontrol bolo odobratých 1 334 vzoriek potravín a surovín, z čoho boli ku dnešnému dňu ukončené analýzy u 896 vzoriek. Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 26 vzoriek, čo z množstva ukončených vzoriek predstavuje 2,9 %.

Kapusta biela - prekročenie najvyššieho prípustného množstva dusičnanov

Punčová torta - nepovolené farbivá pre kategóriu 07.2 Jemné pečivo - E124, E110

Hlbokozmrazená zeleninová zmes s brokolicou - nedodržanie uvedeného množstva brokolice v spotrebiteľskom balení - pevný podiel ružičky 11,07 % (limit 15 %), pevný podiel kocky brokolice 15,7 % (limit min. 16 %)

Ležiak Sandorf svetlá 12° – nízky obsah extraktu v pôvodnej sladine

Banánové plátky fritované, sladené, spracované ovocie - prekročenie najvyššieho prípustného množstva benzo(a)pyrénu

Gazdovská klobása - prekročenie najvyššieho prípustného množstva benzo(a)pyrénu a sumy PAU4

Údené rebrá - prekročenie najvyššieho prípustného množstva benzo(a)pyrénu a sumy PAU4

Trojvaječné cestoviny pšeničné (sušené Drobné fliačky) - prekročenie limitu najvyššej povolenej vlhkosti (nameraná hodnota 17,2 %, limit 13 %)


Čítajte aj: Otrasný nález v mliečnych výrobkoch, ktoré nám končia v žalúdkoch: Inšpektori zverejnili výsledky z kontrol


Včelí med kvetový lesný - na obale uvedené 2 názvy výrobku "Med kvetový", "Med lesný" - uvádzanie spotrebiteľa do omylu, dátum minimálnej trvanlivosti sa uvádza slovami "Minimálna trvanlivosť do" a nie "Trvanlivosť", na obale sú uvedené výživové tvrdenia, ktoré nie sú uvedené v zozname povolených zdravotných tvrdení

Aromatizovaná jedlá slamka 17,5 g čokoládová príchuť - najväčšia plocha obalu je väčšia ako 80 cm2, stredná výška písma musí byť väčšia alebo rovná 1,2 mm, názov potraviny "Aromatizovaná jedlá slamka" je zavádzajúci pre spotrebiteľa, navádza, že slamka je konzumná, malým písmom je uvedené "slamku nežujte", čo je nepostačujúce

Starošpaldové paličky 330 g - neprávna interpretácia výživových údajov, nedodržaná stredná veľkosť písma

Sterilizované šampiňóny krájané - v označení výrobku je uvedené tvrdenie "v mierne slanom náleve", ktoré nie je v súlade s cit. prílohou

Barebells milkshake proteínový mliečny nápoj jahoda - stredná výška písma 0,8 mm, v názve nie sú uvedené sladidlá, nesprávne označené výživové údaje

Škvarková rastlinná nátierka - označenie výrobku ŠVARKOVÁ NÁTIERKA zavádza spotrebiteľa do omylu, nakoľko v zložení výrobku nie sú žiadne škvarky/oškvarky

Punčové rezy 60 g - prítomnosť syntetického farbiva E 124, ktoré nie je povolené používať v jemnom pečive

Želé rezy 80 g - prítomnosť farbiva E124 v množstve 16 mg/kg, ktoré nie je povolené používať v jemnom pečive

Potraviny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Kontrola obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny

Inšpektori autorizovaní na kontrolu obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny vykonali v mesiaci september 229 kontrol obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny. Celkovo prekontrolovali 221 206,0,3 kg tovaru, z čoho 439,61 kg nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme. V maloobchodných jednotkách bol zistený nevyhovujúci tovar v množstve 378,61 kg, vo veľkoobchodných skladoch v množstve 61,0 kg, u prvovýrobcov sa nedostatky nenašli.

Medzi najnevyhovujúcejšie plodiny patrili jablká, rajčiaky, kapusta, kel, paprikacitróny. Právoplatným rozhodnutím bolo ukončených 7 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 15 000 eur - Dunajská Streda (1000 eur), Košice mesto (2000 eur), Liptovský Mikuláš (1000 eur), Martin (10 000 eur), Púchov (1000 eur).

Viac o téme: KontrolaPotravinyŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu