Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE Sudca povolil čítanie Threemy: Kočner s úsmevom na perách, prišlo aj na komunikáciu s Glváčom

Pokračuje hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek s Marianom Kočnerom. Zobraziť galériu (9)
Pokračuje hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek s Marianom Kočnerom. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Pokračuje ďalšie pojednávanie v kauze falšovania zmeniek, z ktorého sú obžalovaní bývalý šéf televízie Markíza Pavol Rusko a muž z mafiánskych zoznamov Marian Kočner. Jedinou svedkyňou má byť Sylvia Volzová. Rusko je obžalovaný z objednávky jej vraždy.

  • Marian Kočner a Pavol Rusko sú obžalovaní z falšovania miliónových zmeniek TV Markíza
  • Kočner sa posledného pojednávanie nezúčastnil. To sa koná vo väznici v Justičnom paláci v Bratislave práve pre to, aby sa mohol zúčastňovať aj Kočner
  • Vypovedala Ruskova bývalá manželka Viera Rusková, ale aj šéf Futbalového zväzu Ján Kováčik a Jozef Dučák starší
  • Na dnešnom pojednávaní má byť ako jediný svedok vypočutá Sylvia Volzová

16:58 Dnešné hlavné pojednávanie končí, v pondelok by mala prísť vypovedať Kočnerova dcéra Karolína. 

16:56  “Obsah a forma zobrazujú momentálny svet obžalovaného Kočnera. Ide o organizovanú skupinu osôb, ktorá sa spolupodieľala na rozsiahlej trestnej činnosti, a to nielen v kauze zmeniek,“  povedala právna zástupkyňa Markízy Lucia Tandlich.

„Uvedená komunikácia absolútne a presne zapadá do skutkových okolností prípadu,” dodala Tandlich. 

16:48 Podľa Kočnera bola celá komunikácia bludom. 

16:45 Prokurátor Ján Šanta dočítal prepis komunikácie. Obžalovaný Kočner sa k nej môže vyjadriť. Na začiatok ju nazval neoverenou a vymyslenou. 

15:33 Šanta číta aj komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a vtedajšou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou. Väčšina čítanej komunikácie sa zhoduje s už publikovanými prepismi. Konverzácie sú plné vulgarizmom a antisemitských narážok.

15:31 "Vždy urobím, o čo ma požiadate," písala počas hádky okolo publikovania článku opisujúceho vlastnícke pomery na Donovaloch Ruttkayová Kočnerovi. Novinárka mala evidentné sexuálne narážky. "Snívalo sa mi o vás, keď som sa zobudila, červenala som sa," napísala Ruttkayová. "Dajte si ľad," odpísal Kočner. 

14:52 Ruttkayová písala aj o tom, ako sa mala stať šéfkou politiky v denníku Plus jeden deň. "Tá p*ča ide niekde do p*če," napísala o vtedajšej šéfke politiky.

14:50 Prokurátor číta komunikáciu medzi ním a novinárkou Martinou Ruttkayovou. Bavia sa o tom, čo vlastní na Donovaloch. Ruttkayová píše, že je asi jediný novinár, ktorý Kočnera považuje za priateľa. Opäť sa spomína Ján Kuciak. 

14:13 Pokračuje sa čítanie v komunikácii. Tentoraz si Marian Kočner píše s podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom.

14:00 Prokurátor Ján Šanta číta komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a právnikom Andrejom Šabíkom. "Ten ko*ot Kuciak to bude omieľať dovtedy, kým sa toho zas nechytia policajti," písal Kočner Šabíkovi.

13:44 V Threeme sa spomína aj Mikuláš Černák, "Slávo" (tak volali Jaroslava Haščáka), ale aj to, ako robil "kamoš" (Tibor Gašpar) tlak na vyšetrovateľov. 

13:32 Marian Kočner sa počas komunikácie často usmieva a prikyvuje. Rovnako sa smeje aj jeho obhajca Michal Mandzák. Marek Para sa tvári zamyslene. 

ONLINE Sudca povolil čítanie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

 

13:27 Z komunikácie, ktorú Šanta číta, vyplýva, že Kočner s Ruskom mali dobrý vzťah a Kočner mu zabezpečoval aj komfort v čase, keď bol Rusko vo väzbe. 

13:24 Prokurátor Ján Šanta pokračuje v čítaní komunikácie z mobilnej aplikácie Threema. 

13:23 Hlavné pojednávanie v kauze falšovania milíonových zmeniek pokračuje. 

Kočner po prestávke v súdnej sieni, pokračuje sa v čítaní komunikácie z aplikácie Threema

12:07 Pojednávanie je prerušené do 13:20.

11:53 Prokurátor prečítal aj časť, kedy mal Kočner napísať Ruskovi o tom, že má na letisku "masku Kuciaka".

11:50 Prokurátor teraz číta prepis z Threemy, ktorý už tiež bol medializovaný. Ide o komunikáciu, kedy Kočner vynadal Ruskovi, že sa cez telefón pýtal obhajcu Mareka Paru, či môže "dať niečo von cez nejakého novinára."

11:46 Kočner sa počas čítania Threemy usmieva, občas si niečo zapíše. 

11:45 Prokurátor sa médiám a verejnosti medzi čítaním ospravedlnil za množstvo vulgarizmov, ktoré počas čítania Threemy odznejú. "Taký je život," okomentoval to predseda senátu. 

11:41 Ďalšia komunikácia je z 1.1. 2018. Je to komunikácia medzi Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom. Písali si vtedy cez mobil Ruskovej priateľky. V komunikácii sa spomína aj obhajca Marek Para.

ONLINE Sudca povolil čítanie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

11:40 Ide o komunikáciu, ktorá je už verejnosti mediálne známa. Kočner sa vtedy Ágha pýtal, či mu neostal nejaký papier, na ktorý "robili Slinoviny". 

11:39 Prvá časť komunikácie je z 3.1. 2018. Ide o správy medzi Marianom Kočnerom a Štefanom Ághom, ktorý je stále prítomný na hlavnom pojednávaní. 

11:37 Ako prvý bude z Kočnerovej Threemy čítť prokurátor Ján Šanta. Obžalovaný Kočner sa neskôr vyjadrí komplexne k čítanému obsahu. 

11:34 Aj napriek námietkam obhajoby, senát svoje rozhodnutie nezmenil a komunikácia z Threemy sa čítať bude. Každá strana z nej môže prečítať to, čo uzná za vhodné. 

11:30 Kočner žiada, aby prokurátor ukázal dohodu s Europolom, o ktorej hovoril. Threema sa zatiaľ stále nečíta.

11:28 Podľa Daniela Lipśica sa obhajova snaží len zdržaivať pojednávanie tým, že namieta nezákonnosť kľúčového dôkazu. 

11:22 Obhajoba opäť namieta zákonnosť získania dôkazu, pretože nebol vydaný európsky príkaz. Rovnako to namietali aj v prípade vraždy Jána Kuciaka. 

11:21 Dôkazy boli získané počas vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka. V tomto prípade prokurátor podal obžalobu na Mariana Kočnera z objednávky jeho vraždy. 

11:14 Obhajoba chcel vzniesť námietku k nezákonnosti získania dôkazu. 

11:06 Po porade senát rozhodol, že časť prepisu z aplikácie Threema sa bude čítať. Prokurátor číta ako bol získaný dôkaz. 

10:50 Súd vyhovel požiadavke Mariana Kočnera, aby bola predvolaná jeho dcéra Karolína. 

10:46 Podľa Kočnera sa prokurátor a právnici Markízy boja, že pani Volzová by nezvládla výpoveď tak, ako si oni predstavujú. 

10:43 Podľa Kočnera výpoveď Volzovej, ktorú prečítal prokurátor, nie je úplná a ani zákonne vedená. "Avšak z toho, čo prečítal prokurátor, je zrejmé, že svekyňa klame. Volzová tvrdí, že obchodný podiel od nej kúpil pán Kováćik, ale to nie je pravda, v Obchodnom registri nič také nie je. Svedkyňa rovnako tvrdí, že sa stretla s doktorom Valkom a poznala ho, no on bol nejakú dobu jej právnym zástupcom. Pokiaľ ma pamäť neklame, tak pani Sylvia Klaus Volz má stále slovenské občianstvo. To, že sa zdržiava v zahraničí, nie je dôvod na to, aby sa nemohla pojednávania zúčastniť. Veď tu bola pred mesiacom," povedal Kočner. 

10:30 Výpoveď Volzovej číta prokurátor Ján Šanta. 

10:29 Výpoveď Sylvie Volzovej sa tak bude čítať na dnešnom pojednávaní. 

10:27 Podľa predsedu senátu Klemaniča, súd nemá žiadnu právomoc na to, aby zabezpečil prítomnosť Sylvie Volzovej. Môžu však uvažovať o zvukovom prenose. 

10:25 Predseda senátu odporučil obrátiť sa na generálnu prokuratúru. "Žiadny z členov senátu sa necíti pod žiadnym tlakom ani prokurátora ani médií. Ak má nejaký sudca v tejto republike problém s médiami alebo s mediálnym tlakom, nech vypne televízor," povedal predseda senátu s tým, že súd nebude rozhodovať o tejto námietke. 

10:18 Splnomocnenec Daniel Lipšic tvrdí, že obhajoba sa snaží cez rôzne smernice namietať veci a navodiť dojem nezákonnosti a porušovania práv obžalovaných. Para predložil súdu výskum, v ktorom sa hovorí o vplyve médií na rozhodovanie súdov. 

10:16 Prokurátor Ján Šanta namieta, že žiadna prezumpcia neviny porušená nebola. "Dokoola prekrúcate a opakujete tie isté veci," povedal Šanta. 

10:03 V námietke o nezákonnosti zloženia senátu sa uvádza, že prokurátor Ján Šanta pred médiami hovorí o obžalovaných ako o vinných. Podľa obhajoby je tým porušená prezumpcia neviny. 

09:58 Po prestávke pokračuje pojednávanie. Obhajca Marek Para odmieta námietku, že by námietka voči nezákonnému zloženiu senátu bola absurdná.

09::43 Predseda senátu vyhlásil krátku prestávku.

Kočner na súde počas ďalšieho pojednávania v kauze zmenky

09:41 Obhajca Michal Mandzák predložil súdu námietku nezákonného zloženia senátu. Prokurátor Ján Šanta na tom nevidí žiadny dôvod, Má byť založená na mediálnych vyjadreniach prokurátora a podľa neho je senát zložený zákonne. 

09:39 Daniel Lipšic navrhol prečítať časť komunikácie z aplikácie Threema. Komunikácia sa má týkať zmeniek. Spomína sa v nej aj sudkyňa Haitinová aj Alena Zsuzsová. 

09:37 Kočner predložil komunikáciu z aplikácie Signal medzi jeho dcérou Karolínou Kočnerovou a Petrom Tóthom, ktorá má podľa neho dokazovať, že Tóth klamal. Svoju dcéru Kočner navrhol aj vypočuť ako svedka. 

09:21 Podľa Kočnera vypovedal Mika aj Kováčik tak, ako vypovedal, preto, lebo je vyvíjaný mediálny tlak. "Kováčik vedel, že ho vonku bude čakať 20 novinárov a 20 kamier," povedal Kočner.

09:20 Na pojednávanie prišiel medzi verejnosť aj Štefan Ágh. Ten sa ich pravidelne zúčastňuje. 

09:15 Kočner sa vyjadruje k výpovedi Václava Miku, ktorý prišiel ako svedok na hlavné pojednávanie v Pezinku. 

09:12 Keďže sa obžalovaný Marian Kočner nezúčastnil prvých šiestich pojednávaní, požiadal o to, aby sa k výpovedi svedkov mohol vyjadriť teraz. Súd mu vyhovel. 

ONLINE Sudca povolil čítanie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

09:11 Podľa obhajcu Mareka Paru neexistuje žiadny legitímny dôvod, aby svedkyňa nevypovedala na súde priamo. Odôvodňuje to tým, že Volzová mesiac dozadu vypovedala priamo vo väznici v Bratislave v kauze objednávky jej vraždy, z ktorej je obžalovaný Pavol Rusko.

09:08 Volzová poslala súdu ospravedlnenie. Prokurátor Ján Šanta navrhol, aby sa jej výpoveď prečítala, obhajova nesúhlasí.

09:07 Sylvia Volzová, ktorá mala prísť vypovedať ako jediný svedok, sa pojednávania nezúčastní. Súdu sa ospravedlnila s tým, že od roku 2017, kedy sa dozvedela o tom, že mala byť objednaná jej vražda, prestala chodiť na Slovensko. 

09:02 V poradí deviate pojednávanie v kauze falšovania zmeniek začína. Na súde je prítomný aj Marian Kočner.

Doterajšie pojednávania sa konali na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, na ktorý Kočner neprišiel. Za prísnych bezpečnostných podmienok ho tak previezli do Justičného paláca v Bratislave. Pojednávanie sa koná v Justičnom paláci nielen z bezpečnostných dôvodov, ale aj preto, lebo Kočner sa údajne v Leopoldovskej väznici nemôže rozprávať so svojimi advokátmi.

Tvrdí, že miestnosť, v ktorej sa s nimi stretáva, je odpočúvaná. Momentálne je však Kočner vo väznici v Nitre, kde študoval spis k vražde Jána Kuciaka. V Nitre je vo väzbe aj jeho volavka a ďalšia obvinená v prípade vraždy Alena Zsuzsová. 

Kauza zmenky

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Aghom mali vyhotoviť štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požadovala firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana Kočnera.

Vyplatiť ich mali práve Rusko a spoločnosť Markíza Slovakia. Markíza počas súdnych konaní dlhodobo spochybňovala pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Súd už v jednom konaní o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Urobila tak sudkyňa Maruniaková, ktorá sa spomína aj v Kočnerovej Threeme, údajne na príkaz Moniky Jankovskej. Markíza sa však odvolala. Kočner je okrem iného obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, pričom porkurátor už podal obžalobu. Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Volzovej.

Viac o téme: ZmenkyVäzbaSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu