Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pocta pre vojnových veteránov: VIDEO Čaputová si uctila padlých hrdinov, Danko poslal jasný odkaz

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie Zobraziť galériu (10)
Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie (Zdroj: TASR/František Iván)

VYŠNÝ KOMÁRNIK - Stovky ľudí si v nedeľu dopoludnia pripomenuli 75. výročie Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie. Na pietnom akte pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle sa okrem viacerých hostí z domova a zo zahraničia zúčastnili aj najvyšší ústavní činitelia aj vojnoví veteráni. Desiatim udelil minister obrany Peter Gajdoš pamätné medaily.

Pamätnú medailu dostali piati vojnoví veteráni zo Slovenska, štyria z Českej republiky a jedno ocenenie udelil in memoriam. „Chvalabohu, že si spomenuli, lebo za 40 rokov totality som nedostal ani raz. Som farár, za totality nám ich nedávali, ale odkedy pominula, dostal som asi 12 medailí, toto je 13.,“ povedal 90-ročný priamy účastník Karpatsko-duklianskej operácie Daniel Košťanský.

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie

Ocenenie si prevzal aj Juraj Kohút, ktorý bojoval na inom úseku. „Ale na Duklu chodím, pokiaľ mi zdravie dovolí. Rád idem vzdať úctu kamarátom,“ dodal s tým, že aj napriek nepriaznivému počasiu prišiel vzdať úctu padlým hrdinom, ktorí bojovali proti fašizmu a za oslobodenie Československa.

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Na spomienkovej slávnosti sa pravidelne zúčastňuje aj 94-ročný Ján Štefánik. „Je to dôležité, veď koľko národa tu padlo. Treba tu chodiť a uctiť si tých, ktorí sú tam - zakopaní. Dobré by bolo, keby dnešní mladí nezažili to, čo sme zažili my,“ povedal.

Padlých hrdinov si uctila aj prezidentka Čaputová

Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sa Slovenská republika už nikdy nemohla stať ľahkou obeťou veľmocenského nátlaku, ozbrojeného násilia a nepriateľskej vojenskej mašinérie. Povedala to prezidentka SR Zuzana Čaputová počas nedeľňajšieho pietneho aktu kladenia vencov pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle. Spomienková slávnosť sa konala pri príležitosti 75. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie.

Podľa jej slov Ozbrojené sily SR musia byť budované a pripravované tak, aby v kritickej chvíli splnili svoju úlohu, ktorou je brániť vlasť. Ako uviedla, politická reprezentácia štátu už nikdy nesmie dopustiť, aby SR nemala v rozhodujúcej chvíli silných a lojálnych spojencov. „To je dôvod, pre ktorý sa musíme usilovať, aby duch partnerstva, solidarity a priateľstva v obrannom spoločenstve, do ktorého teraz patríme, pretrval. A sme povinní prispieť k pestovaniu ducha spolupatričnosti v ňom možno aj viac ako ktokoľvek iný,“ povedala vo svojom prejave.

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Pripomenula, že 6. október bol donedávna Dňom obetí Dukly, no v súčasnosti ide o Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie. „Cítim v tom veľký rozdiel. O obetiach hovoríme aj vtedy, keď sa niekto náhodne ocitne v nesprávnej chvíli na nesprávnom mieste. Všetci Česi, Slováci, Rusíni a príslušníci ďalších národností, ktorí tu v septembri a októbri roku 1944 bojovali po boku sovietskej armády, sa na tomto mieste neocitli náhodne. Boli v správnej chvíli na správnom mieste, a preto obeť, ktorú pre vlasť priniesli, z nich v mojich očiach nerobí obete, ale hrdinov,“ povedala. Účastníkov Karpatsko-duklianskej operácie prezidentka vyzdvihla aj ako príklad „skutočného patriotizmu a obetavého vlastenectva“.

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Karpatsko-duklianska operácia bola najväčšou a najkrvavejšou bitkou línie východného frontu súvisiacou s územím Slovenska. Vojská Červenej armády a Prvého československého armádneho zboru počas nej narazili na tvrdý odpor nemeckých jednotiek. Útočná operácia, ktorá mala spojiť povstalecké sily Slovenského národného povstania so sovietskymi vojskami, trvala od 8. septembra 1944 do 28. októbra 1944.

Dajme si veľký pozor aj na falošných vlastencov

Na falošných vlastencov upozornil predseda Národnej rady SR Andrej Danko vo svojom prejave počas pietneho aktu kladenia vencov k Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle. Pri príležitosti 75. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie povedal, že v súčasnosti sa bojuje proti extrémizmu.

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

„Vtedy sa bojovalo proti fašizmu a dnes sa bojuje proti extrémizmu, ktorý je na jednej strane nacionálny a na druhej strane liberálny. Myslím si, že práve tak, ako sa vtedy ľahko stratila sloboda, sa môže stratiť aj dnes. Často tí, ktorí hovoria o slobode, ju potom začnú potláčať,“ povedal. Podľa predsedu parlamentu v súčasnosti nejde o boj s automatickými zbraňami fašistov, ale rovnako odvážne sa treba postaviť aj silám, ktoré si na Slovensku želajú „rozbroje, chaos, anarchiu a ovládanie zo západných štátov“. Tvrdí, že ich zbraňou je aj zneužívanie internetu.

Mnoho ľudí vo verejnom živote podľa neho zabúda na vlastenectvo. „Aj dnes bojujeme o podstatu nášho národa a nášho Slovenska. Dajme si veľký pozor nielen na ,slniečkarov', ale aj na falošných vlastencov. Novodobí ľudáci popierajú Slovenské národné povstanie, vysmievajú sa tisíckam padlých krajanov a príslušníkov Červenej armády, ktorí oslobodili našu vlasť od fašistickej tyranie,“ povedal Danko s tým, že Slovensko prežije, len ak zotrvá na princípoch tradičnej rodiny a tradičného národného spoločenstva.

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Zároveň vyzval občanov SR, aby sa netrieštili, občianska a politická roztrieštenosť podľa neho Slovensku ubližuje. Pripomenul, že sa mu podarilo presadiť, aby na pietnej spomienke zaznela ruská hymna. Ako povedal, aj tento národ ukázal charakter v najťažšom období.

Začal sa zápas o pravdu

Začal sa zápas o elementárnu pravdu, o čom bola druhá svetová vojna. Povedal to predseda vlády Peter Pellegrini počas pietneho aktu kladenia vencov k Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle pri príležitosti nedeľného 75. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie. Podľa neho pohrobkovia fašizmu vychádzajú von a ponúkajú svoje pravdy o Slovenskom štáte a jeho režime.

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Pamätníkov, ktorí na Dukle prišli o blízkych, označil za morálnych nositeľov historickej pamäti o individuálnom hrdinstve a odvahe, ktoré priniesli porážku okupantov. „Je smutné, že naši vojaci a tí, ktorí sa chceli vrátiť do vlasti, sa vracali cez takzvanú Bránu smrti a prvýkrát sa s domovinou stretli v Údolí smrti. Táto zem je naozaj pokropená množstvom krvi. Preto nikdy nezabudnime, a hlavne to nedovoľme dnešným pohrobkom fašizmu, ktorí sa nás pokúšajú presvedčiť, že to bolo inak. Nedovoľme im, aby dokázali presvedčiť mladú generáciu,“ povedal Pellegrini s tým, že je potrebné uvedomiť si hrdinstvo a obetu ľudí, ktorí v jednej z najťažších horských operácií druhej svetovej vojny bojovali za slobodu.

Blízko súsošia s názvom Žalujem okrem iného podľa vlastných slov morálne žaloval aj „pohrobkov fašizmu, ktorí nikdy tieto miesta nenavštívili a dnes rehabilitujú režim, ktorý vraždil vlastných občanov a vypaľoval slovenské dediny“.

Apel na mladú generáciu

Pellegrini sa vyjadril, že slová ako hrdinstvo, smrť, odvaha či obeta strácajú svoj pravý význam a u mladej generácie sa skôr spájajú s komiksovými hrdinami než s tými skutočnými. „Poznajú Batmana alebo Ironmana, ale netušia, kto sú Viest, Golian či hrdinovia z Dukly. Je jednou z našich úloh vrátiť týmto slovám ich skutočný obsah a priradiť k nim skutočných hrdinov z reálneho života,“ povedal premiér vo svojom prejave.

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Snahou by podľa neho malo byť priviesť čo najviac mladých ľudí na konkrétne miesta. „Keď sa možno jedenkrát pozrú do očí tým preživším, veteránom a starým ľuďom, ktorí naozaj tie útrapy prežili a vedia im o nich porozprávať, dá im to viac ako pani učiteľka alebo pán učiteľ na troch hodinách dejepisu,“ dodal s tým, že ich pozornosť pritiahnu aj podobné oslavy výročí.

„A možnože stačí, keď sa mladý človek raz opýta svojich rodičov alebo starých rodičov, čo to bolo SNP, a zapamätá si to navždy,“ uzavrel.

Príklad neoblomnej národnej hrdosti

Karpatsko-duklianska operácia je príkladom neoblomnej národnej hrdosti. Povedal to minister obrany SR Peter Gajdoš pri príležitosti 75. výročia operácie. Spomienku na jej hrdinov si uctil spoločne s českým ministrom obrany Lubomírom Metnarom. Gajdoš položil veniec k Pamätníku československej armády na Dukle a udelil pamätné medaily vojnovým veteránom, ako aj mestu Svidník.

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

"Karpatsko-duklianska operácia je príkladom neoblomnej národnej hrdosti a odhodlania v boji proti nacistickému útlaku, no zároveň aj trvalým varovným signálom voči nebezpečenstvu, ktoré v podobe extrémizmu, rasizmu a xenofóbie hrozí aj dnes," skonštatoval Gajdoš.

Viac o téme: Peter GajdošZuzana ČaputováDeň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu