Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovenka opísala peklo v Tanzánii: Prepadnutie na pláži, vyhrážky smrťou, únos a vybielená karta

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, Topky)

BRATISLAVA - Pred niekoľkými dňami zarezonovala v médiách správa o dvoch Čechoch, ktorí boli unesení v Tanzánii kvôli výkupnému. Keď požiadali o pomoc konzulát, dozvedeli sa, že nie sú zďaleka jedinými, ktorí sa ocitli v podobnej nebezpečnej situácii a môžu byť radi, že si zachránili holé životy. Po prečítaní článku sa nám do redakcie ozvala Slovenka, ktorú pred dvomi rokmi s kamarátom stretol v tejto africkej krajine a dokonca aj v tom istom meste podobný osud.

Vaše tipy

Čech Luboš a jeho kamarátka odleteli v auguste tohto roka na dovolenku do Afriky. V tanzánijskom meste Dar es Salaam ich však cestou na autobus niekto napadol a uniesol. Páchatelia od nich požadovali výkupné. Keď im dali všetko, čo pri sebe mali a zobrali im aj bankomatovú kartu, nakoniec ich prepustili. Po hororovom zážitku tvrdia, že v Tanzánii ide o životy. Podobnú nepríjemnú skúsenosť majú aj Slováci.

Dar es Salaam
Zobraziť galériu (4)
Dar es Salaam  (Zdroj: Getty Images)

Únoscovia ich donútili vybrať peniaze

"V Tanzánii sme boli v auguste 2017. Plánovali sme cestovať na Zanzibar, avšak sme sa rozhodli najprv stráviť pár dní v meste Dar es Salaam a odtiaľ ísť na safari. Približne druhý deň dovolenky nás na pláži v meste Dar es Salaam zatiahli štyria muži do auta. Povedali nám, že chcú všetky naše veci, inak nás zabijú. Súčasne si vyžiadali platobné karty," načrtla dramatické chvíle naša čitateľka.

Dvojicu niekoľko hodín vozili k rôznym bankomatom a snažili sa z karty vybrať čo najviac peňazí, až kým na nej nezostali žiadne financie. Potom Slovákov prepustili. "Podotýkam, že banka nám peniaze nevrátila s odôvodnením, že sme nemali vyzradiť PIN. Čo je v situácii, keď sa vám niekto vyhráža smrťou, celkom smiešne...," uviedla žena, ktorá okúsila čosi, čo by nechcel nikto ani v najhoršom sne.

Dar es Salaam
Zobraziť galériu (4)
Dar es Salaam  (Zdroj: Getty Images)

Zostali bez pomoci

Tým sa však problémy neskončili. V hoteli vystrašeným turistom povedali, že im nevedia pomôcť a číslo na políciu nemajú. Na najbližšej policajnej stanici ich zase nepustili ani len na parkovisko. "Orgány to očividne nemali záujem vôbec riešiť. Kontaktovali sme našu ambasádu, ktorá nám povedala, že v tomto prípade radšej na políciu ani nemáme ísť," dodala Slovenka.

"Žiadali sme ambasádu, aby nám pomohla s blokáciou ukradnutého telefónu (keďže naň boli napojené aplikácie na mobilné bankovníctva a pod). Bohužiaľ nám oznámili, že nič pre nás urobiť nemôžu, keďže máme cestovný pas a podľa nich sme neboli v núdzovej situácii," opísala čitateľka svoju skúsenosť s prístupom našich úradov a prekvapilo ju, ako sa české veľvyslanectvo zachovalo k svojim občanom.

Čecha Ľuboša a jeho kamarátky sa totiž podľa jeho vyjadrení po kontaktovaní veľvyslanectva ujal honorárny konzul, ktorý im ponúkol aj ubytovanie, kým ich rodičia nevybavili nové letenky. O informácie sme požiadali aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Na odpoveď čakáme.

Dar es Salaam
Zobraziť galériu (4)
Dar es Salaam  (Zdroj: Getty Images)

Zvýšená miera kriminality v Tanzánii

Vo februári tohto roka zverejnilo naše ministerstvo zahraničia na svojej webovej stránke oznam, v ktorom upozorňuje na zvýšenú mieru kriminality v Tanzánii a na Zanzibare, často zameranú proti zahraničným turistom. V mnohých prípadoch boli totiž prinútení k výberu vysokej sumy v hotovosti z bankomatu a jej odovzdaniu páchateľom.

"Preto apelujeme na nevyhnutnosť využívania len certifikovaných taxislužieb a cestovných agentúr, v prípade cesty automobilom na nutnosť zamykania všetkých dverí a uzatvárania okien. Taktiež odporúčame využiť služby poistenia proti neoprávnenému výberu z bankomatu a používať platobnú kartu s obmedzeným limitom výberu," uvádza sa v upozornení.

Slováci, ktorí plánujú cestu do Tanzánie či na Zanzibar, by mali využiť službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva. V prípade núdze či potreby ďalších informácií treba kontaktovať Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Nairobi.

Viac o téme: únosTanzániaDar es Salaam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu