Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko má najvyššie ceny chleba a obilnín vo V4, predbehlo aj Britániu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Cena chleba a obilnín bola v minulom roku v najdrahšom členskom štáte Európskej únie (EÚ) v Dánsku trojnásobne vyššia v porovnaní s najlacnejším Rumunskom. Na Slovensku pritom index cien chleba a obilnín dosiahol úroveň 88, čím sa Slovensko zaradilo na 20. miesto pri hodnotení jednotlivých krajín, pri medziročnom náraste týchto cien o tri indexové body.

Slovensko nechalo za sebou cenami v tomto segmente krajiny ako Veľká Británia (index 87) či všetky zvyšné krajiny Visegrádskej štvorky (V4). Poľsko zaznamenalo index na úrovni 68 bodov, Maďarsko 77 a Česko 80 bodov. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Ak sú cenové hladiny v krajinách EÚ porovnané s priemerným indexom cenovej hladiny EÚ 100, výsledky ukazujú, že v roku 2018 bola cena chleba a obilnín najvyššia v Dánsku (152), nasledovalo Rakúsko (135), Luxembursko a Fínsko (obaja 127). Na druhej strane cenové hladiny chleba a obilnín boli v minulom roku najnižšie v Rumunsku s indexom cenovej hladiny 54, nasledovali Bulharsko (62) a Poľsko (68).

Viac o téme: ChliebSlovenskoVyšehradská štvorkaDrahé potraviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu