Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prípad Antonino Vadala opäť na pretrase: Polícia v centre diania, vážne podozrenie z nečinnosti

Antonino Vadala Zobraziť galériu (6)
Antonino Vadala (Zdroj: foto: Miro Vacula)

BRATISLAVA - Inšpekčná služba sa rozhodla začať vyšetrovať nečinnosť polície, ktorá v čase, keď sa začalo meno Antonino Vadala v súvislosti s kalábrijskou mafiou spomínať, údajne nekonala. Meno Vadala spomenul vo svojom nedokončenom článku aj zavraždený novinár Ján Kuciak, ktorý v ňom popisoval biznis na východe Slovenska, v ktorom Talian figuroval.

S informáciou o rozhodnutí o začatí vyšetrovania prišiel portál TV Noviny. Podozrenia okolo nečinnosti polície už teda skúma inšpekčná služba. Tá dokonca už začala trestné stíhanie pre zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Pre spomínaný portál to potvrdil rezort vnútra. Slovenská polícia čelí podozreniam, že vedomosti o budovaní talianskej bunky mafie na východe mala, no nijako proti tomu v tom čase nekonala.

Prípad Antonino Vadala opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

O tom, že Antonino Vadala založil na východe Slovenska bunku kalábrijskej mafie mala mať polícia informácie už 5 rokov. Na tieto závažné zistenia poukázala talianska investigatívna novinárka Maria Grazia Mazzolaová. Vychádzala zo správ Europolu.

Na prípad upozorňovala aj talianska novinárka Maria Grazia Mazzolaová
Zobraziť galériu (6)
Na prípad upozorňovala aj talianska novinárka Maria Grazia Mazzolaová  (Zdroj: FB/Maria Grazia Mazzola/Rai1)

Vadala bol verejnosti pomerne neznámy

O meno Antonino Vadala by pred niekoľkými rokmi nikto ani nezakopol. Do pohybu sa veci dali až po tom, keď ho dnes už nebohý novinár Ján Kuciak analyzoval vo svojom nedokončenom článku, kde popisoval to, ako založil svoj biznis na Zemplíne.

O Vadalovom biznise na východe písal zavraždený novinár Ján Kuciak v nedokončenom článku
Zobraziť galériu (6)
O Vadalovom biznise na východe písal zavraždený novinár Ján Kuciak v nedokončenom článku  (Zdroj: TASR/Aktuality.sk via AP)

Zadržali ho v Michalovciach

Vadalu polícia zatkla v srdci Zemplína, v Michalovciach, počas marca minulého roka. V súčasnosti sa už na Slovensku nenachádza, pretože ho naše orgány vydali do Talianska. Tam pre Vadalu situácia nie je o nič priaznivejšia. V Taliansku mu horzí až 11-ročný trest za pašovanie drog a pranie špinavých peňazí.

Prípad Antonino Vadala opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Po prevalení podozrenia z nečinnosti polície sa rozhodol zasiahnuť inšpekčný úrad. Prezídium následne nariadilo rozsiahlu kontrolu. Zistenia v dokumentoch ich prekvapili. Nachádzali sa v nich totiž viaceré pochybenia, ale aj možný trestný čin. Keďže však previerka podlieha určitému stupňu utajenia, inšpekcia nechcela žiadne zistenia zverejňovať. Po niekoľkých mesiacoch však prichádza k riadnemu vyšetrovaniu.

Cesty vedú k policajnému útvaru spravodajstva

Medzi obvinenými sa zatiaľ nikto neobjavil, no podľa portálu TV Noviny podozrenia mieria k policajnému útvaru kriminálneho spravodajstva, ktorý získava informácie na odhaľovanie zločinu. V ňom sa mali kumulovať správy o Vadalovi. Spravodajstvo mal vtedy na starosti Jaroslav Málik.

Práve Jaroslav Málik v predmetné obdobie šéfoval kriminálnemu spravodajstvu
Zobraziť galériu (6)
Práve Jaroslav Málik v predmetné obdobie šéfoval kriminálnemu spravodajstvu  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Málik sa pre TV Markíza vyjadril, že o žiadnom trestnom stíhaní zatiaľ nevie. "Máte viac informácií ako ja. Vôbec o tom nič neviem," uviedol Málik. Málik sa stal neskôr viceprezidentom policajného zboru a teraz je policajným pridelencom v Srbsku. Tam však bude pôsobiť len do konca tohto mesiaca, keďže požiadal o uvoľnenie z funkcie. Málik nesúhlasí, že polícia nekonala. "Práve my sme boli v tejto veci aktívnejší, zatiaľ čo Taliani nereagovali," povedal Málik.

Viac o téme: VyšetrovaniePolícia Antonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu