Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Je tu pokračovanie kampane, ktorá vyvolala rozruch: VIDEO Spustí opäť v Slovákoch vlnu predsudkov?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: absolut)

BRATISLAVA - Známa značka alkoholu prichádza po vlaňajšej kampani "Poď žiť a nechaj žiť", ktorá spôsobila rozruch medzi verejnosťou, s ďalším pokračovaním zameraným na toleranciu voči ostatným. Tentokrát v reklamnom spote účinkuje Slovák Michal, ktorý skončil s nezmyselným odsudzovaním ľudí na základe farby pleti či národnosti a snaží sa prispieť k tomu, aby bol svet lepší a otvorenejší. Bol s ním natočený aj rozhovor, ktorý majú diváci taktiež možnosť zhliadnuť na internete. "Vykašli sa na predsudky, všetci máme pestrých predkov!," znie jedno z hesiel kampane.

Slovensko nežije farbami, ale predsudkami: VIDEO Nová kampaň spustila vlnu nenávisti a rasizmu

Pamätáte sa na Natáliu z Oravy?

Minuloročná kampaň, ktorej hlavnú úlohu zohrala Slovenka afrického pôvodu Natália, potvrdila, prečo sa naša krajina v rebríčkoch xenofóbie často radí medzi tie najhoršie. „Okrem pozitívnych ohlasov internet zaplavilo množstvo komentárov šíriacich neznášanlivosť voči iným rasám, v ktorých ľudia posudzovali, kto sa môže pokladať za Slováka a ako pravý Slovák vyzerá,“ uviedla marketingová manažérka značky na Slovensku Katarína Hozáková s tým, že chcú ukázať, že je čas odhodiť predsudky, lebo každý z nás je výsledkom miešania rôznych rás či etník a aj my Slováci máme pestrých predkov.

Z bývalého extrémistu aktivista

Tvárou tohtoročnej kampane je Michal (27), ktorý keď mal 14 rokov, dostal sa do partie nacionalistov, ktorej bežnou súčasťou boli bitky či extrémistické názory. Život ho ale naučil, že všetci sme ľudia, bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzame, či akú máme farbu pleti. Ako aktivista začal bojovať proti fašizmu a hejtom. Viac o jeho príbehu sa dozviete, ak si pozriete nasledujúci rozhovor.

"Chcem ukázať, že ak sa niekto považuje za niečo úplne čisté a nedotknuté, nemusí to zodpovedať realite. Životnými okolnosťami, cestovaním či ľuďmi, ktorých spozná, dospeje k tomu, že žiadna krištáľová čistota neexistuje. Nie je to krištáľ, ale hornina pozliepaná z milión rôznych sedimentov, ktoré sa tu usádzali tisícročia,“ prezradil Michal.

Nová kampaň opäť o tolerancii

Pod reklamným spotom, ktorý bol dnes zverejnený aj na videoporátli YouTube, sa píše: "Prihlásme sme sa k rôznorodosti a tolerancii. Veď aj my, Slováci, máme pestrých predkov. Je jedno, ako vyzeráme alebo odkiaľ sme. Rôznorodosť nám pristane. Ruku hore za toleranciu, Slováci! ✌️"

Slováci majú pestrých predkov

"Podľa uznávaného genetika Vladimíra Feráka majú Slováci pestrých predkov, preto by sme nemali byť tými, ktorí odsudzujú ostatných podľa pôvodu či farby pleti. Ako hovorí, v skutočnosti pojem čistý Slovák z genetického hľadiska ani neexistuje. To, že príslušnosť k určitému národu je podľa niektorých daná a uložená v DNA, je podľa neho jeden z najväčších omylov," uvádza sa v tlačovej správy značky.

Je tu pokračovanie kampane,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: absolut)

Vo všeobecnosti majú Slováci naozaj pestré korene. Ovplyvnili ich tri základné migračné vlny, vďaka ktorým môžeme našich predkov hľadať medzi paleolitickými zberačmi a lovcami zo západnej Ázie, príslušníkmi neolitickej kultúry z Blízkeho východu, alebo majú svoj pôvod v území stepí ležiacich severne od Čierneho a Kaspického mora. „V DNA Slovákov možno odhaliť stopy všetkých týchto základných migračných vĺn, ktorými bola osídlená Európa. To isté platí o väčšine európskych národov, len sú tieto tri „ingrediencie“ v ich DNA „namiešané“ v iných pomeroch,“ dodal genetik.

Otázkou už zostáva len to, ako na túto kampaň opäť raz zareaguje verejnosť.

Viac o téme: RasizmusToleranciaAbsolut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu