Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko bičujú intenzívne búrky: RADAR V ohrození je viacero okresov, hrozia povodne

Slovensko bičujú silné búrky. Zobraziť galériu (13)
Slovensko bičujú silné búrky. (Zdroj: FB, Windy)

BRATISLAVA – Vo viacerých slovenských regiónoch môže dnes spadnúť až 80 mm zrážok. Väčšina z nich by mala spadnúť v priebehu 6 až 12 hodín. Meteorológovia preto vydali výstrahy druhého a prvého stupňa pred búrkami. Varovali aj pred vetrom na horách.

Aktuálna radarová mapa: úhrn zrážok, búrok a ich poloha

18:00 Hasiči zasahovali v súvislosti s búrkami najmä v obciach Hájske a Jahodná

Hasiči počas pondelka zasahovali v súvislosti s búrkami na viacerých miestach Slovenska, najmä však v obciach Hájske (okres Šaľa) a Jahodná (okres Dunajská Streda). Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Slovensko bičujú intenzívne búrky:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: HaZZ)

Hasiči boli do obce Hájske, kde bola situácia podľa Križanovej najhoršia, privolaní v pondelok krátko po pol tretej v noci. "Z dôvodu búrkovej činnosti a mohutného dažďa došlo k zatopeniu pivníc rodinných domov a cestných komunikácií. Hasičom sa podarilo do poobedňajších hodín odčerpať vodu z viac ako 60 rodinných domov," priblížila Križanová. Na mieste zasahovalo takmer 30 profesionálnych hasičov z Nitry a Šale a dobrovoľní hasiči z okolitých obcí.

Slovensko bičujú intenzívne búrky:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: HaZZ)

Pomoc hasičov bola potrebná aj v obci Jahodná v okrese Dunajská Streda, kde boli taktiež privolaní k odčerpávaniu vody zo zatopených pivníc a cestných komunikácií. V obci Jahodná hasiči zasahujú naďalej. 

Slovensko bičujú intenzívne búrky:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: HaZZ)

17:45 Intenzívne zrážky na Slovensku pokračujú, tvrdí Slovenský hydrometeorologický ústav 

Na Slovensku sa sformovalo rozsiahle pásmo zrážok, ktoré sú lokálne intenzívne a spojené aj s búrkami. V Dobšinej zaznamenali meteorológovia úhrn 15 milimetrov zrážok za päť minút. "Kumulatívne úhrny zrážok za 24 hodín sú už aj v Banskobystrickom kraji. Na Gemeri a v tatranskej oblasti už lokálne dosahujú 40 až 60 milimetrov," uviedli meteorológovia. Ako doplnili, zrážky budú od západu ustávať až počas večera a noci a dovtedy budú najvýdatnejšie v okresoch na pomedzí stredného a východného Slovenska.

"Vo východnej polovici východného Slovenska sa síce tiež vyskytnú intenzívnejšie zrážky, no front už prejde cez túto oblasť rýchlejšie, a preto kumulatívne úhrny nebudú také vysoké," tvrdí SHMÚ. Meteorológovia uvádzajú, že pásmo zrážok súvisí so zvlneným studeným frontom spojeným s tlakovou nížou, ktorej stred sa aktuálne nachádza nad západným Poľskom. Front pomaly postupuje na východ až severovýchod.

15:10 Situácia k 15.hodine vyzerá tak, že búrky sa vyskytujú na strednom Slovensku, najmä v Banskobystrickom kraji a postupujú na sever až severovýchod. Spresnili to meteorológovia s tým, že silná búrka je juhovýchodne od Rimavskej Soboty a smeruje na Tornaľu.

SHMÚ vydal aj výstrahy pred prívalovými povodňami. Tie platia v okresoch Kysucké Nové Mesto, Čadca, Bánovce nad Bebravou a Prievidza. „Vzhľadom na trvalý dážď a búrky je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ varoval SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha 2. stupňa pred búrkami aj naďalej platí vo vyznačených okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja. Maximálne však do dnešnej 21. hodiny.  

SHMÚ
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)


Napáchali búrky škody vo Vašom regióne? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO na tipy@topky.sk.


Výstraha 1. a 2. stupňa pred búrkami

Vo viacerých okresoch dnes hrozia intenzívne zrážky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 2. stupňa pred búrkami pre nasledujúce regióny.

SHMÚ
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

Banskobystrický kraj: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom

Trenčiansky kraj: Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza, Trenčín

Košický kraj: Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves

Nitriansky kraj: Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Topoľčany, Zlaté Moravce

Trnavský kraj: Dunajská Streda, Galanta

Prešovský kraj: Poprad

Žilinský kraj: Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Turčianske Teplice

V menovaných regiónoch sa miestami očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 40 až 80 mm, pričom väčšina zrážok spadne v priebehu 6 až 12 hodín v rámci platnosti výstrahy, ktorá platí do dnešnej cca 21. hodiny. „Očakáva sa aj výskyt búrok, ktoré budú ojedinele sprevádzané intenzívnymi krátkodobými lejakmi s úhrnmi aj viac ako 20 mm za hodinu,“ varuje SHMÚ. Tento úhrn zrážok podľa neho predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ dodal hydrometeorologický ústav.

Výstraha 1. stupňa pred búrkami sa dotýka nižšie uvedených okresov.

Bratislavský kraj: Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec

Trenčiansky kraj: Ilava, Považská Bystrica, Púchov

Košický kraj: Košice mesto, Košice okolie

Nitriansky kraj: Komárno

Hlohovec: Piešťany, Senica, Skalica, Trnava

Prešovský kraj: Kežmarok, Levoča, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa

Žilinský kraj: Bytča, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Martin, Námestovo, Tvrdošín, Čadca, Žilina

SHMÚ zdôrazňuje, že v menovaných regiónoch sa ojedinele očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 30 až 45 mm, pričom sa môžu vyskytnúť aj búrky sprevádzané intenzívnymi krátkodobými lejakmi s úhrnmi aj viac ako 20 mm za hodinu. „Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozornil SHMÚ.

Výstraha pred vetrom na horách

Okrem varovania pred búrkami platí výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách. Tá by mala platiť do dnešnej 12. hod. Dotýka sa okresov Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Žilina.

SHMÚ
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na horách sa podľa SHMÚ miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 20 až 24 m/s (70 až 85 km/h) a v nárazoch okolo 30 m/s (110 km/h). „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ vystríha ústav.

Nočná búrka v Bratislave.
Zobraziť galériu (13)
Nočná búrka v Bratislave.  (Zdroj: FB/Severe Weather Slovakia - Nebezpečné javy a búrky na Slovensku)

Nočná búrka v Bratislave.
Zobraziť galériu (13)
Nočná búrka v Bratislave.  (Zdroj: FB/Severe Weather Slovakia - Nebezpečné javy a búrky na Slovensku)

VIDEO: Interiér rýchliku 602 Čingov zaplavila voda.  

Viac o téme: BúrkyPredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu