Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalší prípad uhryznutia jedovatým pavúkom na Záhorí: FOTO Juraj skončil na pohotovosti s infúziami

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, tip čitateľa)

BRATISLAVA - Minulý utorok došlo v Stupave k uhryznutiu mladej ženy jedovatým pavúkom zvaným pradiarka pestrá. Zdá sa však, že nejde o ojedinelý prípad. Ozval sa nám ďalší čitateľ, ktorý mal podľa vlastných slov na Záhorí podobný nepríjemný zážitok. Musel ísť na pohotovosť, kde mu boli podané infúzie.

Vaše tipy

"Chcel by som reagovať na článok o uštipnutí pradiarky pestrej. Mne sa stala tá istá vec. Včera v noci ma v posteli uštipol pavúk. Po chvíli ma kúsnutie začalo viacej páliť a bolieť a začala mi tŕpnuť ruka. Podarilo sa mi pavúka chytiť a na pohotovosti v Malackách mi potvrdili, že sa jedná o pradiarku pestrú. Podali mi infúzie a prepustili domov," opísal v utorok pre Topky svoju skúsenosť Juraj.

Poslal nám aj fotografiu chyteného pavúka s radou, aby si ľudia dávali väčší pozor, keďže toto leto ide už o druhý medializovaný incident, kedy sa uhryznutie pradiarkou neskončilo iba drobnou kožnou reakciou, ale návštevou lekára.

Ďalší prípad uhryznutia jedovatým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Juraj)

Na udalosť sme sa opýtali aj Nemocnice Malacky, ktorá nám Jurajove slová potvrdila. "Informáciu o ošetrení pána Juraja v našej nemocnici môžem potvrdiť. Z 5. na 6. augusta bol v našej nemocnici ošetrený na uštipnutie pavúkom. Je to celkovo druhý prípad uštipnutia jedovatým pavúkom, ktorý sme v tomto letnom období v našej nemocnici zaregistrovali. Obaja pacienti boli po ošetrení prepustení do domáceho liečenia a sú mimo ohrozenia života," uviedla Gabriela Bartková Kalafus, hovorkyňa a PR špecialistka pre Nemocničnú a.s.

Prvým prípadom bolo uhryznutie ženy (37) počas rodinného posedenia v Stupave. Tú pradiarka pestrá uhryzla do prsta, ktorý nielenže začal krvácať, ale dostavili sa aj ďalšie zdravotné problémy. Obeť sa od bolesti zvíjala na zemi a rodina jej zavolala záchranku. „Kým prišla sanitka, začala jej tŕpnuť celá ruka. Zdravotníci jej pichli pár injekcií a zobrali ju do nemocnice v Malackách. V sanitke jej začali tŕpnuť aj spodné končatiny a prestala komunikovať," popísala vtedy jej sestra.

Keďže nejde o každodennú udalosť, medzi Slovákmi začal narastať strach, no Spolok chovateľov jedovatých pavúkov a hadov si nemyslí, že treba šíriť paniku. Vo svojom oznámení na sociálnej sieti uviedol, že daný druh pavúka "nie je taký nebezpečný pre spoločnosť, ako sa o ňom medializuje a uvádza v príspevkoch, ba dokonca nepatrí medzi útočné agresívne druhy, ktoré by len tak z ničoho nič jednali okamžitým útokom na človeka".

Ďalší prípad uhryznutia jedovatým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Každý človek reaguje na živočíšne toxíny rôznym spôsobom. Pani bola viac precitlivelá na toxíny. U niekoho to zase nemusí nič spôsobiť, poprípade ľahký opuch. Medzi bežné reakcie u väčšiny ľudí patria: bolesť v mieste zásahu, opuch, dočasná paralýza, tŕpnutie, veľmi vzácne horúčka a u veľmi citlivých celkové príznaky otravy. Alergickí ľudia na živočíšne jedy to môžu znášať veľmi zle," vysvetlil spolok. 

Preto sa pri stretnutí s pradiarkou odporúča nechať ju na pokoji, nedráždiť ju rukou a ani neštuchať do nej prstom. Pri nájdení v bytových priestoroch ju stačí prikryť téglikom (alebo väčším pohárom), uzavrieť a vypustiť ďaleko od domova.

Viac o téme: PavúkJedovatáPradiarka pestrá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu