Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najvyšší dlh na Slovensku má Modrý Kameň: Najhoršie finančné zdravie Myjava, tvrdí analýza

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Najzadlženejšou obcou bol ku koncu minulého roka Modrý Kameň (okr. Veľký Krtíš), ktorého dlh predstavoval vyše 70 percent bežných príjmov. Po zahrnutí všetkých ukazovateľov hospodárenia má najlepšie finančné zdravie Svätý Jur (okr. Pezinok) a Dubnica nad Váhom (okr. Ilava), najhoršie Myjava. V najnovšom hodnotení finančného zdravia samospráv to konštatoval inštitút INEKO, podľa ktorého priemerná úroveň dlhu všetkých samospráv dosiahla 24,2 percenta ich príjmov.

Vlani prekročil zákonnú hranicu celkového dlhu 60 percent len Modrý Kameň, jedno z najmenších miest na Slovensku s približne 1 600 obyvateľmi. Jeho dlh dosiahol 70,3 %. Stal sa tak jedinou samosprávou, ktoré si už nemôže vziať ďalší úver. Ak svoj dlh nezníži, bude mu hroziť od ministerstva navyše aj pokuta. Ďalšie mestá s relatívne vysokým dlhom sú Nováky v okrese Prievidza (57,4 %), Myjava (54,3 %), Bratislava – magistrát a Dudince v okrese Krupina (po 51,3 %), Vráble v okrese Nitra (50,3 %) a Želiezovce v okrese Levice (50,1 %).

V roku 2018 zaznamenali kladnú bilanciu bežného účtu skoro všetky mestá, jedinou výnimkou sa stala Bytča, kde zaznamenali deficit na úrovni 1,0 %. Zvyšných 139 miest vytvorilo prebytok. Najlepší výsledok dosiahli v Strážskom, Leopoldove a v Svätom Jure. „Platí, že čím väčší prebytok dokáže samospráva pri svojom bežnom hospodárení vytvoriť, tým väčší priestor jej vznikne na zveľaďovanie jej majetku,“ konštatoval v analýze INEKO.

Komplexný pohľad na hospodárenie samospráv poskytuje takzvané skóre finančného zdravia, ktoré INEKO zostavuje vlastnou metodikou na základe viacerých ukazovateľov hospodárenia. Samosprávy môžu dosahovať skóre v intervale nula až šesť bodov, kde hodnoty nad tri body naznačujú, že mesto je prevažne zdravé. Priemerná známka finančného zdravia za všetky mestá sa medziročne nezmenila, ostala na hodnote 4,41 bodu, ktorá platila aj v roku 2017. Až 63 miest získalo skóre nad päť bodov, vedie Svätý Jur (6,00) a Dubnica nad Váhom (5,95). Ďalších 73 miest dosiahlo medzi štyrmi a piatimi bodmi, hodnotenie medzi tromi a štyrmi bodmi získali mestá Martin, Bratislava a Modrý Kameň. Jedine Myjava mala hodnotenie nižšie ako tri body.

Viac o téme: FinancieDlhyAnalýzaSamosprávyModrý KameňMyjava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu