Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kočnerov zoznam vplyvných mien: Špeciálny prokurátor mal vynášať nitrianskemu oligarchovi

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka Marian Kočner. Zobraziť galériu (3)
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka Marian Kočner. (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Zoznam vplyvných mien, ktoré mali spolupracovať s obvineným Marianom Kočnerom, ktorý je už viac ako rok vo väzbe, sa rozširuje. Najnovšie sa objavili informácie o tom, že pomáhať mu mal aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Vyšetrovateľom mal túto informácie povedať Peter Tóth. Tóth je bývalý novinár a príslušník Slovenskej informačnej služby. Bol Kočnerovým blízkym človekom a podieľal sa aj na sledovaní novinárov, ktoré nariadil Kočner. Neskôr začal vypovedať aj vo veci vraždy Jána Kuciaka, z objednávky ktorej je obvinený práve Kočner. 

Kauza miliónových zmeniek naberá na obrátkach: Kočnerovi sa z väzby nechce, na súd nepríde

Ten bol kedysi označovaný za kontroverzného podnikateľa, ktorý si za vlády Roberta Fica beztrestne podnikal. Do väzby ho poslal Najvyšší súd koncom júna 2018, ktorý tak rozhodol v kauze falšovania zmeniek, z ktorého je Kočner obvinený. Kočner sa niekoľkokrát pokúsil z väzby dostať a o pomoc žiadal aj pomocou tzv. motákov, ktoré mal posielať práve prostredníctvom Tótha. 

Kováčik a Bödör

Tóth svedčí aj v tomto v prípade. Kočner mal motáky posielať svojmu známemu, nitrianskemu oligarchovi Bödörovi, aby mu cez vplyvných ľudí pomohol na slobodu. Informuje o tom portál Aktuality.sk

"Keďže Bödör mal podľa Tótha blízko ku Kováčikovi, Kočner chcel vedieť, čo môže preňho tento prokurátor urobiť," napísal portál. Podľa neho majú špeciálny prokurátor a Bödör podľa Tótha veľmi blízky vzťah. Pravidelne sa stretávajú a rozprávajú o mnohých veciach. Tóth podľa portálu spomína napríklad situáciu, keď podal bývalý člen SIS Pavol Forisch trestné oznámenie na organizátorov protestov Za slušné Slovensko.

Marian Kočner a Peter Tóth
Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner a Peter Tóth  (Zdroj: YouTube)

"Keď bola osoba Pavol Forisch vypovedať na prokuratúre, kam doniesla aj nahrávku predstaviteľov Za slušné Slovensko, o ktorej si Forisch myslel, že dokazuje, že sú platení zo zahraničia, tak ju Bödör dostal od Kováčika do 24 hodín po Forischovej výpovedi," vypovedal Tóth.

Kováčik označil Tóthove vyjadrenia za nepravdivé. "Vždy som postupoval v súlade so zákonom, žiadnej nepovolanej osobe som neposkytol žiadne údaje z trestných vecí," reagoval pre Aktuality.sk.

Viac o téme: Dušan KováčikPeter Tóth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu