Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

SMUTNÉ VÝROČIE Od tragédie na Pohode uplynie 10 rokov: Bezpečnosť je našou prioritou, hovorí Kaščák

Festival Pohoda opäť otvorí svoje brány, pripomenie si aj obete z roku 2009. Zobraziť galériu (3)
Festival Pohoda opäť otvorí svoje brány, pripomenie si aj obete z roku 2009. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/TRENČÍN - S letom prichádza aj obdobie festivalov a jedným zo slovenských najznámejších je Pohoda, ktorá sa koná na trenčianskom letisku. Tento ročník bude však o to špeciálnejší, že uplynie 10 rokov od najväčšej tragédie festivalovej histórie na Slovensku.

Presne 18. júla 2009 sa na trenčianskom letisku počas festivalu Pohoda pri silnej búrke zrútil otvorený stan na stovky ľudí, ktorí si vtedy užívali koncert. Desiatky návštevníkov stan zranil a 29-ročného mladíka z Piešťan na mieste pripravil o život. Do troch mesiacov obletela smutná správa aj rodinu 19-ročnej Nikoly z Omšenia pri Trenčíne, ktorá utŕženým zraneniam napokon podľahla. Nešťastie sa do histórie veľkých festivalov zapísalo ako jedna z najväčších tragédií svojho druhu.

Michal Kaščák v roku 2009, kedy na Pohode zomreli dvaja ľudia. Festival predčasne ukončili
Zobraziť galériu (3)
Michal Kaščák v roku 2009, kedy na Pohode zomreli dvaja ľudia. Festival predčasne ukončili

Festival vtedy predčasne ukončili a celý areál evakuovali. Tento rok uplynie od tragickej udalosti presne 10 rokov. Pohoda je, okrem iného, aj terčom útokov rôznych ľudí aj niektorých politikov. Opýtali sme sa preto Michala Kaščáka, akým spôsobom je postarané o bezpečnosť na tomto veľkom festivale. 

Pohoda je aj tento rok vypredaná ešte predtým, ako otvorila svoje brány.
Zobraziť galériu (3)
Pohoda je aj tento rok vypredaná ešte predtým, ako otvorila svoje brány.  (Zdroj: Pohoda festival)

Čo sa pre vás zmenilo ohľadom bezpečnosti na festivale?

"Podstata ostala rovnaká, bezpečnosť bola našou prioritou pred rokom 2009, počas neho aj po ňom."

 Aké bezpečnostné opatrenia sú na festivale?

"Spolupracujeme s rôznymi zložkami polície, s hasičmi, zdravotníkmi. Na festivale je 6 stanovíšť zdravotníkov vrátane malej nemocnice s dostatočným počtom lekárov a profesionálnych záchranárov. V ochranke je cez 150 ľudí, k tomu stewardi a crowd asistenti. Stavby kontrolujú dva nezávislé odborné tímy, priamo na mieste máme meteorológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Pribudne control room, na dôležitých miestach sú kamery. Stopercentná bezpečnosť sa zaručiť nedá, našou úlohou je urobiť pre ňu maximum."

V prípade silnej búrky, povedzme aj s krupobitím, máte pripravený nejaký evakuačný plán?

"Samozrejme. Na jeho príprave spolupracujeme s odborníkmi, poznajú ho všetky dôležité silové zložky. Evakuačný plán je aj v bulletine festivalu, vo festivalovom časopise, na webe a vo všetkých dôležitých produkčných priestoroch."

Vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete, ale aj doma, a niektoré nenávistné prejavy aj našich politikov neobávate sa nejakého útoku /napr. teroristického/?

"Spolupracujeme s políciou, ide o dôkaz dobre fungujúcej spolupráce na zabezpečení kultúrnych podujatí. K tejto otázke pristupujeme s rešpektom a plnou vážnosťou."

Vedeli by ste vy dať nejaké odporúčania ľuďom, ako sa na festivale správať, čo si zobrať, čoho sa vyvarovať a celkovo, aby si užili festival bez ujmy na zdraví?

"Snažíme sa pripraviť priestor, kde sa ľudia budú cítiť dobre. Po otvorení festivalu majú mnoho vecí vo svojich rukách návštevníci, sme známi priateľskou atmosférou. Výrazne pomohlo aj to, že už v začiatkoch festivalu sme prestali predávať tvrdý alkohol. Treba si vziať veci pre slnečné počasie i pre prípad dažďa, zdravotný preukaz, potrebné lieky či hygienické potreby."

Viac o téme: FestivalTragédiaPohodaTrenčín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu