Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Varovania meteorológov sa naplnili: VIDEO Diaľnica sa zmenila na aquapark, pod vodou aj Prešov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na stredu pre väčšinu krajov Slovenska výstrahy 1. stupňa pred búrkami. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy platia od 10. do 21. hodiny pre Trenčiansky, Nitriansky, Žilinský, Banskobystrický, Prešovský a Košický kraj. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h)," uvádza SHMÚ.

Meteorológovia v súvislosti s búrkami upozorňujú na možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Intenzívne búrky

Prvé búrky by sa mali objaviť už dnes a to najmä v južnej polovici Slovenska, tie by však intenzívne byť nemali. "Ďalšie búrky nás čakajú v stredu v priebehu dňa a to najmä popoludní. Búrky by mali byť viazané najmä na hornaté oblasti a prinesú prívalové zrážky a ojedinele sa môže vyskytnúť aj krupobitie či silnejší nárazový vietor," informuje na svojej stránke iMeteo.sk..

Výstrahy pred búrkami.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Prvé búrky

Hasiči v Prešove momentálne zasahujú po intenzívnej búrke vo viacerých lokalitách v meste. Ako uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, odčerpávajú vodu zo suterénov rodinných a bytových domov. "Ide o ulice Za kalváriou, Záhradnú, Odborársku a Levočskú. V teréne je zatiaľ desať hasičov s tromi kusmi techniky,“ priblížil operačný dôstojník.

Podľa hovorkyne mesta Evy Peknušiakovej v lokalite Za kalváriou bol potrebný zásah na kanalizácii, ktorý vykonala spoločnosť MP Kanal. "Intenzívna voda sa valila aj historickým centrom mesta, rovnako ako počas nedávnej búrky na ulici Jarkovej a Floriánovej. Doteraz neboli hlásené žiadne spadnuté stromy, ktoré by bolo potrebné odstrániť. Počas intenzívnej, takmer hodinu trvajúcej búrky, spadlo v Prešove 16,5 milimetra zrážok, ktoré spôsobili uvedené komplikácie," doplnila Peknušiaková s tým, že momentálne je situácia stabilizovaná.

Levoču a okolie zasiahla supercela, diaľnica pod vodou

Levoču a okolie dnes popoludní zasiahla silná búrka, takzvaná supercela. Priniesla so sebou intenzívne prívalové zrážky a krupobitie. Voda zaplavila niekoľko ulíc, ale aj úsek diaľnice D1, informoval o tom portál imeteo.sk. 

„Na diaľnici bola dosť vysoká hladina vody, zaliata bola aj cesta smerom na D1 pri čerpacej stanici Shell,“ uviedla operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove s tým, že hasiči tam aj naďalej čistia cestu od nánosov blata. V Levoči dnes zároveň odstraňovali popadané stromy, odčerpávať museli aj vodu z dvoch zaplavených rodinných domov.

Viac o téme: TeploLetoPočasieHorúčavyBúrkyPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu