Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Platba mobilom je tu: Zistite, čo všetko o nej potrebujete vedieť

Chcete aj vy začať platiť mobilom? Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Chcete aj vy začať platiť mobilom? (Zdroj: SLSP)

BRATISLAVA – Čím najčastejšie platíte v obchode? Väčšina Slovákov by určite odpovedala, že hotovosťou alebo platobnou kartou. Platiť sa však dá už aj mobilom. A zatiaľ čo v zahraničí ide o úplne bežnú a zaužívanú formu platenia, na Slovensku je ešte stále novinkou. Zistite o tomto spôsobe platenia všetko, čo potrebujete!

V prvom rade treba upresniť, že momentálne existujú dva najznámejšie spôsoby platby – cez Google Pay alebo cez Apple Pay. Ľuďom prinášajú rýchly, moderný a praktický spôsob platby, ktorý však aktuálne na Slovensku ponúka len minimum bánk. Medzi prvé, ktoré ponúkajú túto možnosť, patrí aj Slovenská sporiteľňa.

Platbu pomocou mobilu zvládnete aj vy

Platba mobilom do veľkej miery pripomína platbu kartou. Technologicky ide o jednoduchý proces, ktorý zvládnu všetky novšie modely smartfónov. Potrebujete len vhodnú aplikáciu – Google Pay v prípade Androidu, pri iPhonoch zas využijete aplikáciu Wallet, kam pridáte svoju platobnú kartu. Platiť takýmto spôsobom môžete v drvivej väčšine obchodov – bezkontaktné platobné terminály ku koncu roku 2019 predstavovali 98,5 percenta zo všetkých terminálov na našom území.

„Na Slovensku či hocikde vo svete zaplatíte mobilom všade tam, kde je terminál na bezkontaktné platby. Stačí požiadať o platbu kartou a k terminálu priložiť smartfón. Pri Google Pay a sume do 20 eur dokonca stačí na platenie iba rozsvietený displej, nad 20 eur je už potrebné odomknúť  telefón. Pri Apple Pay treba každú platbu potvrdiť cez Face/Touch ID, prípadne PIN,“ vysvetľuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Svoje platobné a dodacie údaje si môžete navyše uložiť aj pre budúce nákupy.

Platba mobilom je tu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nemáte peňaženku? Zaplaťte smartfónom

Ruku na srdce – čo doma zabudnete skôr, peňaženku či mobil? Väčšina Slovákov zrejme peňaženku. Práve vtedy sa môže hodiť platba smartfónom. „Smartfón máme poruke alebo vo vrecku neustále a nie je nič jednoduchšie, než ho vytiahnuť pri pokladni a priložiť k platobnému terminálu. Navyše sa za túto platbu neúčtujú žiadne extra poplatky,“ dodáva Marta Cesnaková. Skončili sa teda časy, keď ste nervózne prehľadávali ruksak či kabelku v snahe nájsť peňaženku alebo nejakú hotovosť. Na platbu si vystačíte s tým, čo máte vždy poruke – svoj smartfón.

Bezpečnosť nadovšetko

Výhodou pri platbe mobilom je aj jej bezpečnosť. Pri komunikácii s terminálom sa totiž neprenáša číslo vašej fyzickej karty. Pri Google Pay pri platbe nad 20 eur je nutné odomknúť telefón, čiže je tu veľmi podobná hranica ako pri bezkontaktnej platbe kartou. Čo však robiť, ak by došlo k nečakanej krádeži alebo strate mobilu? 

Platba mobilom je tu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„V prípade straty či krádeže telefónu si vie klient bez problémov odstrániť platobnú kartu z Google Pay cez web, prípadne sa dá karta zablokovať cez banku. V Apple Pay je nutné akúkoľvek platbu potvrdiť cez Touch/Face ID, čiže zneužitie je veľmi nepravdepodobné aj pri ukradnutom telefóne. V každom prípade sa dá zablokovať aj na diaľku cez Find my iPhone,“ upresňuje Cesnaková zo Slovenskej sporiteľne.

Slovenská sporiteľňa ide s dobou

Technológie neustále napredujú aj v oblasti bankovníctva. Je dosť možné, že platba mobilom sa časom stane využívanejšou ako platba kartou samotnou. Slovenská sporiteľňa ako pokroková banka ju ponúka svojim klientom už dnes. Ak medzi nich ešte nepatríte, môžete si v nej otvoriť účet, ktorého vedenie budete mať do konca roka úplne zadarmo. Stačí vám na to jedna návšteva pobočky a pri aktívnom využívaní ho môžete mať dokonca bez poplatku úplne. K dispozícii tak budete mať nielen moderný účet, ale okamžite môžete začať aj s platbami cez smartfón.

ZISTIŤ VIAC O PLATBE MOBILOM

Platba mobilom je tu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SLSP)

Advertoriál pripravený v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou.

Viac o téme: MobilPlatbaSlovenská sporiteľňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu