Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odbory v košickom dopravnom podniku pozastavujú ostré štrajky: Štrajková pohotovosť trvá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - František Iván)

KOŠICE - Štrajková pohotovosť zamestnancov Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) pokračuje. "Ostré štrajky zatiaľ pozastavujeme," oznámili odborári v stredajšom liste primátorovi Košíc Jaroslavovi Polačekovi.

Odborári zároveň predložili primátorovi na podpísanie návrh vyhlásenia s jeho záväzkom vyvinúť "všetky možnosti k naplneniu oprávnených požiadaviek zamestnancov DPMK". Argumentujú pritom jeho vyhlásením na verejnom zhromaždení zamestnancov 16. mája. 

V predloženom texte sa uvádza, že "je potrebné, aby boli v plnej výške uhradené oprávnené náklady vynaložené na základe objednávky pre službu vo verejnom záujme – mestská hromadná doprava". Primátor sa má ďalej zaviazať, že zvolá mimoriadne mestské zastupiteľstvo, kde prednesie bod – platba za službu vo verejnom záujme pre DPMK a osobne sa pričiní o to, aby ho poslanci schválili. 

List poslali predseda Základnej odborovej organizácie vodičov MHD pri DPMK Ivan Horváth a predsedníčka Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMK Andrea Vindišová. Odbory žiadajú pre zamestnancov DPMK desaťpercentné zvýšenie tarifných miezd. Štrajkovú pohotovosť vyhlásili v DPMK 11. marca, v máji sa konali dva ostré štrajky – dvojhodinový 9. mája a štvorhodinový 22. mája.

"Veľmi ma teší, že ostré štrajky končia. Je to znak toho, že odborári pochopili, že cestujúci nemajú byť rukojemníkmi v ich rukách. Na našom sľube sa nič nemení. Stojím si za tým, čo som povedal už niekoľkokrát. Vodiči budú mať vyššie platy a predstavíme aj celkové zmeny, ktoré je potrebné urobiť," uviedol v reakcii primátor Polaček. Konštatoval, že aj mestská rada sa vo štvrtok z jeho iniciatívy zaoberala aktuálnou problematikou financovania DPMK. 

"Verím, že rokovania s odborármi budú opäť konštruktívne a nebudeme sa spoliehať len na písomné vyhlásenia. Je verejne známe, že naši predchodcovia podnik zanechali v žalostnom stave. Dnes je na nás a ostatných stranách pri rokovacom stole, aby sme podnik ozdravili v prospech fungujúcej MHD pre Košičanov," dodal.

Viac o téme: ŠtrajkKošiceDopravný podnik mesta Košice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu