Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ROZHOVOR Do Bruselu odišli pred 16 rokmi: VIDEO Slovenky opísali, aký je život v metropole Európy

Slováci si život v Bruseli pochvaľujú. Zobraziť galériu (4)
Slováci si život v Bruseli pochvaľujú. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRUSEL - Slovenské populistické strany sa dlhodobo snažia ľudí presvedčiť o tom, že všetko zlo ide z Bruselu. Ukazujú účelové videá, ktoré vyzerajú, akoby Európu zaplavili migranti. O tom, že v hlavnom meste Európy žije množstvo Slovákov, nepadlo ani slovo.

Rozhovor so Slovenkami v Belgicku: Ako sa žije v Bruseli?

V Bruseli sme sa stretli s Gabikou a Tatianou, ktoré dlhodobo žijú a pracujú v Bruseli. Tatiana sa tam aj vydala a vychováva dve deti. Obidve sa na Slovensko snažia chodiť pravidelne a zhodujú sa na tom, že je to ich domov. No so životom v srdci Európy sú spokojné. 

REPORTÁŽ Kotlebovské video o Bruseli je plné klamstiev: Presvedčili sme sa na vlastné oči

Ako dlho v Bruseli žijete a prečo ste sa rozhodli odísť zo Slovenska?

Gabika: V Bruseli pôsobím od roku 2003, bola som jedna z prvých Sloveniek, ktorým sa tu podarilo presadiť. Po skončení vysokej školy som dostala ponuku ísť na stáž a ostala som tu. 

Tatiana: Ja som prišla do Bruselu v roku 2004. Na Slovensku som pôsobila v advokácii a keď bola možnosť, tak som sa, viac-menej zo srandy, prihlásila na konkurz na právnych revízorov do Európskeho parlamentu. Podarilo sa a nakoniec som tu ostala. 

Gabika (vpravo) a Tatiana žijú v Bruseli už niekoľko rokov.
Zobraziť galériu (4)
Gabika (vpravo) a Tatiana žijú v Bruseli už niekoľko rokov.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Čo vás drží v Bruseli?

Tatiana: V prvom rade rodina. Môj manžel je Belgičan, máme spolu dve krásne deti. Takže môj domov je už tu. A rovnako aj práca, ktorá je zaujímavá a dynamická.

Ako často chodíte na Slovensko?

Tatiana: So Slovenskom som veľmi úzko spätá. Prakticky celé leto som v Košiciach, odkiaľ pochádzam, moje deti tam chodia do táborov, majú tam kamarátov. Chcem, aby sa učili aj po slovensky, majú predsa aj slovenské korene a chcem, aby si ich udržiavali.

Gabika: Ja mám to šťastie, že aj moja pracovná agenda je úzko spätá so Slovenskom, preto som tam často. Či už idem navštíviť rodinu alebo priateľov. Takmer každý mesiac som na Slovensku. 

Aké sú hlavné rozdiely medzi Slovenskom a Bruselom? 

Gabika: Keď som sem prišla, tak pre mňa bolo všetko úplne nové, prostredie, jazyková kultúra aj životný štýl. Teraz, po tých rokoch, môžem povedať, že tá bariéra sa stiera, ekonomika na Slovensku rastie. 

Tatiana: Pred 15 rokmi sa mi ako najväčší rozdiel zdala mentalita Slovákov a Belgičanov. Na Slovensku sú ľudia akoby veľmi smutní, Belgičania sú síce rezervovanejší, ale veľa sa usmievajú. No najväčší rozdiel cítim v srdci, doma som predsa len stále na Slovensku. 

Slováci si život v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Je v Bruseli komunita Slovákov, stretávate sa?

Gabika: Pamätám si, že pred rokmi sa nás tu stretlo asi 10 Slovákov. Teraz, bez preháňania, je tu vyše tisíc Slovákov a samozrejme, že sa spolu stretávame. 

Cítite sa v Bruseli bezpečne?

Gabika: Nevnímam to veľmi. Je to ako život v každom väčšom meste. Sú bezpečné zóny, potom také, kam by som sama večer nešla. Necítim sa ale vôbec ohrozená, je to klasické veľké mesto, v ktorom sú rôzni ľudia. 

Slováci si život v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ako funguje vzdelávanie v Bruseli?

Tatiana: Je tu viacero druhov škôl. Je tu veľa medzinárodných, alternatívnych a aj európskych škôl. Na konci štúdia ako maturitu dostanú celoeurópsky uznávanú skúšku. Moje deti študujú v holandštine, druhý jazyk majú francúzštinu a v ďalších rokoch si môžu pridať tretí a štvrtý jazyk. Veľký dôraz sa kladie na multijazykovosť, ale aj na multikulturalitu. Pre tieto deti sa stierajú tieto bariéry, pretože sa stretávajú s rôznymi národnosťami. Moja dcéra prišla domov a rozprávala po česky, pretože má aj českých spolužiakov. Sú vychovávaní ako Európania a majú veľké šťastie.  

Viac o téme: RozhovorSlovenskaBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu