Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sedem dní v týždni, 24 hodín denne: Na tiesňovej linke prijali vlani takmer 1,5 milióna volaní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Takmer 1,5 milióna volaní prijali vlani na tiesňovej linke 155. Informovala o tom Alena Krčová z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR pri príležitosti dnešného Dňa tiesňovej linky 155. Ten si každoročne pripomíname 15. mája. Operátori, ktorí pracujú nepretržite sedem dní v týždni a 24 hodín denne, prijali minulý rok 1 456 748 hovorov.

Ide pritom o celkový počet hovorov, vrátane volaní verejnosti, zdravotníckeho personálu aj ďalších zložiek integrovaného záchranného systému.

Najviac zásahov v Prešovskom kraji

Záchranárov vyslali do terénu v 561 508 prípadoch. Najviac týchto primárnych zásahov evidujú za rok 2018 v Prešovskom kraji – 92 529. Najmenej ich bolo v Trenčianskom kraji, tam zasahovali v 56 819 prípadoch. Charakter zásahov sa podľa Krčovej v porovnaní s minulosťou nemení, vo všetkých krajoch sa pomáhalo najmä pacientom s vážnymi úrazmi, bolesťami na hrudníku a so sťaženým dýchaním.

Práca záchranných zložiek je mimoriadne náročná. (Ilustračná foto)
Zobraziť galériu (4)
Práca záchranných zložiek je mimoriadne náročná. (Ilustračná foto)  (Zdroj: SITA/KR PZ Košice)

Kľúčová prvá pomoc

Krčová tiež upozornila, že ak pacient nedostane prvú pomoc, kým k nemu prídu záchranári, môže to mať fatálne následky. Operačné stredisko ZZS SR sa preto rozhodlo pripomenúť si Deň tiesňovej linky 155 sériou stretnutí s verejnosťou, počas ktorých operátori učia prvú pomoc. Súčasťou verejných prezentácií sú aj informácie, kedy volať na tiesňovú linku 155, ako rozpoznať, či ide o život ohrozujúci stav, ako komunikovať s operátorom a aj to, ako použiť v prípade potreby automatický externý defibrilátor (AED).

Vodič sa pokúsil utiecť policajnej hliadke: Zdemoloval auto a spolujazdkyňu nechal v aute

Niektoré stretnutia sa už uskutočnili, iné sú ešte len naplánované. Do obcí Pucov, Raková, Nedašovce, Topoľčianky prídu dnes, Skalité a Makov čakajú kurzy vo štvrtok. V sobotu navštívia Križovany nad Dudváhom, budúci týždeň majú na pláne Trenčianske Mitice, Staškov a Studienku.

Ilustračná foto.
Zobraziť galériu (4)
Ilustračná foto.  (Zdroj: SITA)

„Pätnásteho mája si každoročne pripomíname Deň tiesňovej linky 155 a pri tejto príležitosti je potrebné zdôrazniť, aká je práca operátorov nesmierne náročná. Sú to práve oni, ktorým volajú občania so zdravotnými ťažkosťami ako prvým. Musia vedieť poradiť, dokonca v najvážnejších prípadoch telefonicky asistujú pri oživovaní. Úcta patrí aj záchranárom, ktorých vysielajú na zásah. Spoločne tvoria fungujúci tím, ktorého cieľom je čo najrýchlejšia a najefektívnejšia pomoc pacientom,“ uviedla hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR.

Viac o téme: ZáchranáriPrvá pomocTelefonáty155
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu