Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chcete dosiahnuť úspech? Ak máte týchto päť vlastností, ste na najlepšej ceste

Ktoré vlastnosti sú predpokladom úspechu? Advertoriál Zobraziť galériu (5)
Ktoré vlastnosti sú predpokladom úspechu? (Zdroj: Getty Images)

Recept na úspech je vec, ktorú by chcel mať každý podnikateľ. Nie je to však také jednoduché - čo zaberie u jedného, nemusí fungovať pri inom. Napríklad v USA až 9 z 10 začínajúcich podnikateľov svoju snahu v krátkom časovom horizonte vzdá, alebo je s výsledkami svojho podnikania nespokojných. Existujú však niektoré vlastnosti, ktoré šancu na úspech určite zvyšujú. Viete, ktoré to sú?

Cieľavedomosť je základ

Nech je vaša vízia akokoľvek neštandardná a odlišná od konkurencie, pokiaľ máte dobrú stratégiu a jasný cieľ, môže byť naplnená. Základom je dať si čiastkové ciele a neustále sa motivovať v raste a pohybe smerom dopredu. Úspech totiž prichádza postupne a cesta k nemu zďaleka nie je priamočiara. Ako povedal Bill Gates: „Na dosiahnutie cieľa máte celý život, nie iba jeden pokus.“ Berte možnosť podnikať ako príležitosť realizovať sa v oblastiach, o ktorých ste snívali. Odmenou bude sloboda, samostatné rozhodovanie a dobrý pocit, že ste úspech dosiahli sami a po svojom.

Odhad na ľudí a partnerov

Hoci ste spočiatku všetko chceli robiť sami, zrejme časom zistíte, že deň nemá viac ako 24 hodín a časť povinností treba prenechať iným. Okrem spoľahlivých zamestnancov a napríklad účtovníka musíte mať poruke aj stabilných a overených dodávateľov, odberateľov a budovať okolo seba sieť kontaktov a partnerov. Čím viac, tým lepšiu pozíciu na trhu získate. Začať pritom treba od úplných základov, ako je otvorenie si podnikateľského účtu v banke s dobrým renomé medzi podnikateľmi, ako je Tatra banka. Vedenie business účtu v nej majú všetci začínajúci podnikatelia na rok zadarmo, a tak sa môžu na vlastnej koži presvedčiť o jeho výhodách. Poskytne vám nielen vysokú bezpečnosť a všetky štandardné operácie, ale aj možnosť elektronickej komunikácie s úradmi a prepojenie obchodných partnerov s účtami v Tatra banke.

Odhad na spoľahlivých partnerov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Sebadôvera nesmie chýbať

Nikto iný totiž nebude vášmu podnikateľskému plánu a cieľom veriť viac. Nenechajte sa zneistiť, obrňte sa psychickou odolnosťou, schopnosťou vízie a samostatného myslenia. Zdá sa vám to náročné? Mnohí miliardári dnešnej doby boli vo svojich začiatkoch spochybňovaní a zatracovaní. Začínali „na kolene“ kdesi v tmavej garáži a jediné, čo ich hnalo vpred, bola ich viera v seba samého a v to, čo ponúkajú. Buďte si vedomí svojich kvalít, ale zároveň pracujte na nedostatkoch. Ak budete reagovať na potreby klientov pružne, máte šancu, že na trhu zostanete skutočne dlho a vybudujete okolo seba vernú základňu. Nemusíte sa obávať ani financovania rastu a rozširovania firmy v budúcnosti. Mnohí podnikatelia riešia tento investičný zámer napríklad úverom.

Zvedavosť ženie dopredu

Podľa psychológov z Londýnskej univerzity je práve zvedavosť jednou zo zložiek úspechu a základom na udržanie motivácie a tvorivosti. Žiadny zo súčasných milionárov nezostal bez aktivity, aj keď je „dávno za vodou“. Neustále sa vzdelávajú, rozširujú obzory a vytvárajú tak nové možnosti. Ak sa aj vy budete zaujímať o novinky vo svojom odbore a získavať nové poznatky, budete mať jednoznačne náskok pred konkurenciou. Získate výhody a vo vašej ponuke sa môžu objaviť produkty, ktoré prilákajú veľa zákazníkov. Ľudia totiž radi skúšajú nové veci a nezáleží na tom, či ste kaderníčka, ktorá sa rozhodla zariskovať s novými farbami na vlasy, alebo zubár, ktorý sa nebojí najmodernejších postupov pri zákrokoch. Známy motivačný rečník a spisovateľ Zig Ziglar povedal: „Nemusíte byť skvelí, aby ste začali, ale musíte začať, aby ste boli skvelí.“

Nové trendy sa oplatí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Odvaha vytrvať je kľúčová

Spoločnými znakmi úspešných podnikateľov sú vytrvalosť a vynaliezavosť, podporené kusom rebélie. Mnohí z nich už v mladých rokoch sabotovali školský systém a hľadali svoje vlastné cestičky, ako dosiahnuť cieľ. Strach z nepoznaného berú ako výzvu a motiváciu. Bez problémov si dokážu predstaviť konkrétny výsledok a ísť za ním. Neúspešný podnikateľ vidí najskôr všetky prekážky, začne pochybovať o svojich postupoch, poddá sa a odkloní od pôvodných plánov. Často preto skončí pri činnosti, ktorú ani nikdy nechcel vykonávať. Warren Buffett, jeden z najslávnejších a najúspešnejších investorov v histórii, v tom má jasno: „Nesnažím sa preskočiť prekážku vysokú 2 metre, hľadám prekážku vysokú 30 centimetrov, aby som ju mohol prekročiť.“ Vidieť prekážky je dobrá vec, ale nachádzať spôsoby, ako ich prekonať, je asi ešte dôležitejšie.

Náš tip pre začínajúcich podnikateľov: účet od Tatra banky na rok zadarmo

Ak hľadáte účet v banke, ktorá sa svojimi službami snaží čo najviac priblížiť klientom, ich potrebám a digitálnej dobe, stávkou na istotu je Tatra Business účetZačínajúci podnikateľ ho môže 12 mesiacov využívať bez poplatku za vedenie účtu.​ Počas tohto času je mu k dispozícii aj biznisový poradca, ktorý sa pre firmu snaží nájsť čo najlepšie riešenie aktuálnych požiadaviek. Pomôže so správnym nastavením balíka služieb, ale aj s financovaním úveru pre podnikateľov, ak budete chcieť svoje pôsobenie rozšíriť. Inovatívne bankovníctvo ponúka zaujímavé služby, ktoré využijete jednoducho, rýchlo a kedykoľvek a znížite svoje priemerné náklady za využívanie každodenných bankových služieb.

ZISTIŤ VIAC O TATRA BUSINESS ÚČTE

Článok bol pripravený v spolupráci s Tatra bankou.

Advertoriál

Viac o téme: BiznisúčetúspechPodnikanieTatra banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu