Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Slovenskom raji prišiel o život 67-ročný cyklista: Nepomohli mu už ani leteckí záchranári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POPRAD – O život v Slovenskom raji prišiel v piatok popoludní 67-ročný slovenský cyklista. Informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Ako spresnila, záchranársky vrtuľník z Popradu bol privolaný ku kolapsu cyklistu. „Po prílete do oblasti Čertovej hlavy, kde cyklistu našli, ako leží v bezvedomí na cyklistickom chodníku, bola lekárka do terénu vysadená pomocou lanovej techniky. Prítomní svedkovia, ktorí volali o pomoc, už u muža začali laickú kardiopulmonálnu resuscitáciu. Privolaní pozemní záchranári a následne aj lekárka leteckých záchranárov pokračovali v rozšírenej resuscitácii,“ dodala s tým, že aj napriek veľkej snahe všetkých zúčastnených sa cyklistovi nepodarilo obnoviť základné životné funkcie. Záchranársky vrtuľník sa následne vrátil na svoju základňu bez pacienta.

Pomoc v Malej Fatre

Pomoc horských záchranárov potrebovali v piatok dvaja turisti v Malej Fatre. Dopoludnia zachraňovali Čecha, ktorého uhryzla vretenica, popoludní vyčerpanú nemeckú turistku. Horskí záchranári na oficiálnej webovej stránke informovali, že 41-ročného českého turistu uhryzla vretenica neďaleko osady Vyšní Berešovci. Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti ho terénnym autom transportovali k sanitke Rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho previezla na ďalšie ošetrenie do nemocnice.

V popoludňajších hodinách pomáhali horskí záchranári 65-ročnej nemeckej turistke na žltom turisticky značenom chodníku do Sedla za Hromovým. V lokalite sa nachádza ťažký sneh zo základových lavín. Turistku prechod týmto úsekom natoľko vyčerpal, že nebola schopná samostatne pokračovať ďalej.

Po zhodnotení zdravotného stavu postihnutej požiadali horskí záchranári o súčinnosť posádku leteckých záchranárov z Banskej Bystrice. Ženu po prílete záchranárov evakuovali z terénu a letecky transportovali na heliport vo Vrátnej. Odtiaľ na vlastnú žiadosť pokračovala samostatne.

Viac o téme: úmrtieCyklistaLeteckí záchranáriSlovenský raj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu