Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Virtuálnu pokladňu eKasa používajú už tisíce obchodníkov: Pre nových podnikateľov je povinná

Pokladničné bločky obsahujú nebezpečnú látku. Zobraziť galériu (2)
Pokladničné bločky obsahujú nebezpečnú látku. (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Finančná správa prijala za prvý týždeň od začiatku projektu eKasa viac ako 130-tisíc pokladničných dokladov. Tá je od 1. apríla tohto roku povinná pre podnikateľov, ktorí po tomto termíne len štartujú svoje podnikanie a majú povinnosť evidovať tržby.

O pridelenie kódu eKasa však už môžu žiadať aj podnikatelia, ktorí sa budú k systému pripájať až od júla, kedy bude povinný pre všetkých s povinnosťou vydávať bloky. „Pokladnicu si potom do 1. júla zinicializujú kedykoľvek podľa vlastného uváženia a bez zbytočnej časovej tiesne,“ konštatuje hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. Aktuálne je pritom na trhu 16 certifikovaných dodávateľov pokladničných riešení pre eKasu.

Systém eKasa, aktualizácia webovej aplikácie virtuálnej registračnej pokladnice a aktualizácia mobilnej aplikácie virtuálnej registračnej pokladnice pre Android a iOS boli podľa Skokanovej začiatkom apríla úspešne nasadené do produkcie. Podnikatelia v systéme eKasa evidujú aktuálne tržby najmä prostredníctvom virtuálnej registračnej pokladnice, približne stovka pokladničných dokladov bola vytvorená prostredníctvom online registračných pokladníc.

Každá online registračná pokladnica pritom musí mať svoj kód. Žiadosť o jeho pridelenie je možné od polovice marca posielať na finančnú správu. Finančná správa odporúča podať žiadosť o pridelenie kódu pokladnice eKasa klient čo najskôr aj podnikateľom, ktorí začnú evidovať tržbu online až po 1. júli. Svoje pokladnice si môžu následne zinicializovať kedykoľvek a nebudú musieť čakať na pridelenie kódu až tesne pred dátumom pripojenia.

Doteraz podľa Skokanovej požiadalo o pridelenie kódu pokladnice eKasa klient zhruba 2 100 podnikateľov, ktorí budú využívať online registračnú pokladnicu a takmer 1 300 tých, ktorí chcú využívať bezplatnú aplikáciu finančnej správy – virtuálnu registračnú pokladnicu.

Viac o téme: PodnikanieVirtuálna pokladňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu