Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslancovi Hrnkovi to milovaných nevráti: Rodinám obetí však prináleží odškodné, malo by ísť o takúto sumu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: koláž topky)

BRATISLAVA/WASHINGTON - Po nedeľňajšom páde Boeingu 737 MAX 8 v Etiópii, pri ktorom zahynulo všetkých 157 osôb ľudí na palube, vyvstali nielen otázky okolo bezpečnosti uvedeného lietadla, ale aj okolo odškodného pre rodiny obetí. Jeho výšku od roku 1999 upravuje Montrealský dohovor a odvíja sa od definície Medzinárodného menového fondu. Žiadne aerolínie sa však nemôžu zbaviť svojej zodpovednosti alebo ju obmedziť. Jedným z tých, ktorí budú mať nárok na vyplatenie odškodného, je aj poslanec za SNS Anton Hrnko. Pri havárii, bohužiaľ, prišiel o manželku, dcéru aj syna.

Hrozivá rana pre ľudstvo! Identita obetí pádu lietadla odhalila, o aké výnimočné osobnosti prišiel svet

Aj keď peniaze už nikomu jeho blízkych nevrátia a mnohí sa určite stále nevedia spamätať z tejto obrovskej tragédie, kolobeh ďalších udalostí sa nezastaví. Vyplatiť odškodnenie rodinám obetí patrí podľa Montrealského dohovoru, ktorý platí v takmer všetkých štátoch sveta vrátane Etiópie, k zodpovednostiam leteckého dopravcu. V prípade, ak by sa preukázalo, že k zrúteniu lietadla došlo v dôsledku technickej chyby, mohli by si Ethiopian Airlines nárokovať neskôr túto čiastku od poisťovní spoločnosti Boeing.

Poslancovi Hrnkovi to milovaných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Mulugeta Ayene)

Podľa agentúry Reuters sa hodnota odškodného pohybuje v súčasnosti približne okolo 157-tisíc dolárov (cca 140-tisíc eur) za "sedadlo". Letecká spoločnosť by ich mala vyplatiť do 15 dní odo dňa identifikácie obete. V prípade, ak sa preukáže, že k nešťastiu prišlo vinou aerolínií, môže byť suma odškodného ešte vyššia.

Poslancovi Hrnkovi to milovaných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Mulugeta Ayene)

Aj bez toho si však môžu pozostalí nárokovať aj vyššiu čiastku, no v tom prípade už treba podať žiadosť na súd, ktorý rozhodne. Ak by sa preukázalo, že došlo k tragédii v dôsledku technickej chyby lietadla, môžu rodiny na súde žiadať odškodné nielen od aerolínií, ale aj od výrobcu. Súdne ťahanice však bývajú veľmi zdĺhavé.

Poslancovi Hrnkovi to milovaných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Mulugeta Ayene)

Medzi 157 ľuďmi na palube, ktorí boli až 35 rôznych národností, zahynuli aj štyria Slováci. Boli medzi nimi rozvojová pracovníčka Danica Olexová, manželka poslanca Antona Hrnka Blanka, ich syn Martin a dcéra Michala. Aj ich rodinám bude prináležať uvedené odškodné. Celkovo by Ethiopian Airlines mali na kompenzáciách vyplatiť asi 25 miliónov dolárov.

Viac o téme: RodinaLietadloZrútenieBoeingOdškodnéEtiópiaAnton Hrnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu