Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Epidémia u nás zatiaľ nehrozí: Od začiatku roka pribudlo len pár prípadov osýpok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Od začiatku roka zaznamenali epidemiológovia na Slovensku 80 prípadov osýpok. Najviac (53) sa ich vyskytlo v okrese Trebišov. Košické okresy nahlásili spolu 21 prípadov, ďalšie štyri sa vyskytli v okrese Michalovce a dva v Bratislave IV.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spolu s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva monitorujú epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok na Slovensku. "V prípade zmeny bezodkladne prijímame všetky potrebné protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia tohto infekčného ochorenia," uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Osýpky patria k najnákazlivejším prenosným ochoreniam, ktoré sa rýchlo šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Vstupnou bránou sú spojivky a sliznice dýchacích ciest. V prvom štádiu ochorenia, ktoré trvá tri až štyri dni, sa objavuje výstup teploty, nádcha, kašeľ a zápal očných spojiviek. Druhé štádium sa začína druhým výstupom teploty, objavením sa vyrážky za ušami a v zátylku, ktorý sa šíri na tvár, trup a končatiny. "Najúčinnejším preventívnym opatrením je očkovanie," zdôrazňuje ÚVZ SR.

Viac o téme: ChorobaOsýpkySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu