Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na turistike a lyžovaní si dávajte pozor: V Tatrách stále trvá lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Denis Mentha/Keystone via AP)

VYSOKÉ TATRY - Vo Vysokých a Západných Tatrách platí 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice lavínového nebezpečenstva, v Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre 1. stupeň, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Sneh bol silným vetrom previaty na záveterné, najmä južné, juhovýchodné, východné,severovýchodné svahy a žľaby. Tu je uložený vo forme snehových dosiek a vankúšov a jeho hrúbka môže dosahovať aj 30 centimetrov. Uvoľnenie lavín je na strmých svahoch danej expozície možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení, spontánne lavíny môžeme očakávať najmä okolo poludnia vplyvom tepla, tieto však nebudú veľkých rozmerov. Lavínové nebezpečenstvo je v teréne veľmi rozdielne, v kontraste s naviatymi snehovými doskami je väčšina svahov vyfúkaná až na „betón“, čiže tvrdú až zľadovatelú starú snehovú pokrývku. Prechod medzi takýmito povrchmi snehu je veľmi ľahko viditeľný - jasne biely sneh na „sivom“ ľadovom podklade.

Lavínové nebezpečenstvo zotrváva

Dnes ráno bolo na horách jasno. Oproti včerajšku sa ochladilo. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus päťnásť stupňov Celzia do mínus dvoch stupňov Celzia. Fúkal silný severozápadný vietor. Za posledných 24 hodín napadlo vo Vysokých Tatrách, časti Nízkych Tatier do 10 centimetrov nového prachového snehu, inak do piatich cm nového snehu vo Vysokých Tatrách, Západných Tatrách a Fatrách. Všeobecne môžno povedať, že prevláda terén so starým tvrdým snehom.

Viac o téme: LavínaNebezpečenstvoVýstrahaVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu