Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zákerné ochorenie si vyžiadalo ďalšiu obeť: Žena (†26) podľahla infekčnej chorobe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NITRA – Akútny respiračný syndróm SARI má v Nitrianskom kraji ďalšiu obeť. Dnes tomuto závažnému ochoreniu podľahla 26-ročná žena z okresu Nitra. Je to tento rok druhé úmrtie v kraji spojené so SARI, pred týždňom zomrel 59-ročný muž z okresu Nitra.

SARI sa prejavuje ako chrípka, no u niektorých pacientov môže mať ťažký priebeh s komplikáciami a môže sa končiť až smrťou. Ochorenie je infekčné, prenáša sa vzduchom. Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre, chorobnosť na akútne respiračné ochorenia tento týždeň v Nitrianskom kraji klesla o 31,4 percenta. Lekári hlásili 9 623 prípadov takýchto ochorení, z toho chrípku a chrípke podobné ochorenia diagnostikovali 2 311 pacientom. Predstavuje to pokles chrípky o 31,7 percenta.


Čítajte aj: Chrípka zaútočila v plnej sile: V nemocnici v košickej Šaci zomrela žena (†62)


Najviac chorých bolo vo vekovej skupine detí do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 210 osôb. Tento týždeň sú v kraji jarné prázdniny. Zákaz návštev momentálne platí vo Fakultnej nemocnici Nitra, v Špecializovanej nemocnici svätého Svorada Zobor, vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Nové Zámky a v nemocnici Svet zdravia Topoľčany.

Ďalšie dva prípady SARI

Výskyt dvoch prípadov SARI ( ťažké akútne respiračné ochorenie) nahlásili odborníci v tomto kalendárnom týždni v okrese Revúca. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„Prvý prípad sa týka 59-ročného muža, hospitalizovaného s klinickým obrazom bronchopneumónie a horúčky. Naordinovali mu antivirotickú liečbu liekom Tamiflu a pacient je na umelej pľúcnej ventilácii,“ uviedla Tolnayová s tým, že očkovaný proti chrípke nebol a výsledok odberu biologického materiálu z nosa a krku zatiaľ nie je k dispozícii.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Podobný je podľa nej aj druhý prípad. „Muž vo veku 62 rokov ochorel na obojstranný zápal pľúc. Postup liečby je rovnaký ako u prvého pacienta. Tiež nebol očkovaný proti chrípke a výsledky odberu biologického materiálu takisto zatiaľ nie sú k dispozícii,“ dodala hovorkyňa.

SARI je ochorenie s náhlym vzostupom teploty, kašľom, bolesťou hrdla, skráteným dychom alebo sťaženým dýchaním, pri ktorom je nutná hospitalizácia z dôvodu respiračných ťažkostí. Prejavuje sa ako chrípka, no u niektorých pacientov môže mať ťažký priebeh s komplikáciami, čo sa môže končiť niekedy až smrťou. Ochorenie je infekčné, prenáša sa vzduchom.

Viac o téme: úmrtieOchorenieSARI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu