Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragédia v Bielovodskej doline: Lavína vzala život záchranárovi Romanovi (†48), jeho kamarátovi pomáhali hodiny

Pád lavíny sa stal osudným horskému záchranárovi. Zobraziť galériu (6)
Pád lavíny sa stal osudným horskému záchranárovi. (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba, reprofoto/Facebook-Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE)

VYSOKÉ TATRY - V Bielovodskej doline vo Vysokých Tatrách spadla vo štvrtok lavína. Nanešťastie zasiahla dvoch horolezcov. Jednému z nich sa stal prírodný živel osudným. Druhému dlhé hodiny pomáhali záchranári z Popradu, pomocnú ruku podali aj ich kolegovia zo susedného Poľska.

Správu o zásahu spočiatku potvrdila hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková s tým, že leteckí záchranári dostali žiadosť o pomoc pri zásahu.

 "Momentálne stále prebieha záchranná akcia pri spadnutej lavíne v oblasti Bielovodskej doliny, posádka je na mieste, viac informácií poskytneme po ukončení zásahu," informovala krátko po obede na sociálnej sieti aj Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE, ktorá zverejnila video z úvodu záchrannej akcie. 

Horská záchranná služba však napokon priniesla smutnú správu. Pád lavíny vo Veľkom Mlynárovom žľabe v oblasti spomínanej doliny si vyžiadal jednu obeť. "Lavína strhla jedného z dvojice horolezcov, ktorí v danej chvíli liezli v hornej časti žľabu. Druhý zostal uviaznutý v exponovanom teréne, asi 100 metrov pod vrcholom a nemal s kamarátom ani hlasový ani vizuálny kontakt. O súčinnosť bola okamžite požiadaná VZZS z Popradu," priblížili horskí záchranári.

Na horách si stále dávajte pozor: Lavínové nebezpečenstvo pre oteplenie stúpa

Komplikovaná záchranná akcia

V príspevku HZS ďalej opísala, že posádka vrtuľníka VZZS vyzdvihla na heliporte v Starom Smokovci na palubu psovoda HZS s lavínovým psom a spoločne smerovali na miesto nehody. Druhá skupina záchranárov HZS smerovala do oblasti pozemne a ďalší záchranári HZS boli pripravení na heliporte. "Lavínou zasiahnutého horolezca sa podarilo okamžite po prílete na miesto ešte zo vzduchu lokalizovať. Bol čiastočne zasypaný lavínou. Žiaľ, pri páde utrpel zranenia nezlučiteľné so životom," znelo v správe.

Leteckému záchrannému tímu pomáhal aj psovod s lavínovým psom.
Zobraziť galériu (6)
Leteckému záchrannému tímu pomáhal aj psovod s lavínovým psom.  (Zdroj: Facebook/Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE)

Vzhľadom na podmienky v teréne bola záchrana preživšieho horolezca náročná. "Druhého horolezca bolo potrebné vyprostiť z exponovaného terénu, no pre silný nárazový vietor už nebolo možné nasadenie leteckej techniky zo strany Bielovodskej doliny. O súčinnosť boli preto požiadaní poľskí leteckí záchranári TOPR, ktorí sa pokúsili dostať k horolezcovi zo strany Žabiej Bielovodskej doliny," uviedli záchranári.

Horor na svahu: VIDEO Lyžiar natočil pád lavíny vo Švajčiarsku, smrti unikol o vlások

Dlhé hodiny

Horolezec napokon začal sám zostupovať žľabom naproti horským záchranárom. "V ústi žľabu už boli podmienky pre letecký zásah priaznivejšie. Vrtuľník VZZS po medzipristátí v ústi Bielovodskej doliny sa vrátil spolu so záchranárom HZS do doliny a horolezec bol následne pomocou palubného žeriava evakuovaný z terénu a vysadený pri horárni na Lysej Poľane," uviedla Horská záchranná služba. Muž odtiaľ pokračoval vlastným motorovým vozidlom.

Tragický pád lavíny v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE)
 

Hory si vzali skúseného záchranára

Udalosť osobne zasiahla aj profesionálov, ktorí denne nasadzujú svoje životy, aby zachránili iných. V horách totiž prišiel o život jeden z ich radov, 48-ročný Roman. "Táto tragická udalosť hlboko zasiahla všetkých z nás, keďže pri nej zahynul náš dlhoročný kolega a obetavý záchranár. Česť jeho pamiatke," uviedla na záver Horská záchranná služba v príspevku. 

O život prišiel horský
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

"Kolektív leteckých záchranárov vyjadruje hlbokú úprimnú sústrasť rodine a príbuzným kolegu zo spolupracujúcej záchranárskej zložky," pridali sa aj leteckí záchranári.

Mohlo ísť o samovoľnú lavínu

Šéf HZS Jozef Janiga potvrdil, že v tomto prípade išlo o prachovú lavínu a mohlo ísť aj o samovoľnú lavínu. Je podľa neho však predčasné hovoriť o príčinách tragédie.

Horský terén môže byť zradný aj pre skúsených turistov. Nepodceňujte možné nebezpečenstvo.
Zobraziť galériu (6)
Horský terén môže byť zradný aj pre skúsených turistov. Nepodceňujte možné nebezpečenstvo.  (Zdroj: TASR/Denis Mentha/Keystone via AP)

"Niekoľko dní máme druhý stupeň lavínového nebezpečenstva. Žiaľ, sneh je nepravidelne poukladaný v teréne, teda sa vytvárajú nestabilné snehové útvary, takže na niektorých miestach je situácia bezpečná, v náveterných častiach, kde je veľa snehu, môže dôjsť k uvoľneniu masy snehu," priblížil situáciu v teréne. 

Uzávera chodníkov a výstrahy meteorológov

V oblasti na štvrtok platí meteorologická výstraha pred vetrom na horách. Ako uvádza SHMÚ, predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Napríklad pre pešiu turistiku a horolezectvo. Okrem toho v Bielovodskej doline platí zimná uzávera chodníkov, ktorá trvá od 1. novembra až do 15. júna.

Viac o téme: LavínaVrtuľník HZSVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu