Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gašpar skončil u českého ministra: Prevalila sa jeho úloha v špehovaní Kuciaka

Jan Hamáček a Tibor Gašpar Zobraziť galériu (3)
Jan Hamáček a Tibor Gašpar (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA/PRAHA - Gašparov podriadený vypovedal, že od neho dostal príkaz, aby prelustroval Kuciaka. Stať sa tak malo pár mesiacov pred novinárovou vraždou. Po tejto správe sa však prevalilo, že náš policajný exprezident skončil na mieste externého poradcu českého ministra vnútra, ktorý bol za Gašparovo angažovanie sa s vládnou stranou Smer-SD a nitrianskym oligarchom a majiteľom SBS Bonul kritizovaný.

Investigatívneho žurnalistu Jána Kuciaka pár mesiacov pred jeho vraždou lustrovali v policajnej databáze na policajnom prezídiu. Stať sa tak malo na jeseň 2017. Ako uvádza Denník N, bol za tým riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície na policajnom prezídiu Pavol Vorobjov. Ten vypovedal, že postupoval na pokyn vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Gašpar však medializované informácie poprel. „Takýto príkaz som nikdy nevydal. Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť,“ uviedol.

To, čo vysokopostavený policajt zostane vo svojej funkcii, je nateraz otázne.

Na snímke je Tibor Gašpar.
Zobraziť galériu (3)
Na snímke je Tibor Gašpar.  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Vo štvrtok sa prevalilo, že policajný exprezident od nového roka už neradí českému ministrovi vnútra. U Jana Hamáčka (ČSSD) pôsobil ako externý poradca, ktorý dostával 400 korún za hodinu, čo je cca 15,50 eura, od 1. augusta 2018. Za mesiac si v priemere zarobil asi 10-tisíc korún (cca 390 eur). Novým Hamáčkovým poradcom je bývalý český minister vnútra František Bublan.

Organizácia Transparency International napríklad poukázala na to, že Gašparovi bolo v minulosti vyčítané, že mal blízke spojenie s vládnou stranou Smer-SD a že bol spriaznený s nitrianskym oligarchom a majiteľom SBS Bonul. Práve kvôli jeho angažovaniu sa Hamáček čelil kritike.

Na snímke je Jan Hamáček.
Zobraziť galériu (3)
Na snímke je Jan Hamáček.  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

„Od pána generála Gašpara som žiadal odborné stanoviská k ďalšiemu rozvoju polície. Tieto zadania splnil a naša spolupráca skončila k 31. decembru 2018,“ povedal Denníku N Hamáček.

Tibor Gašpar opustil Policajný zbor ku koncu mája. Predchádzal tomu verejný tlak ulice na jeho osobu po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Po ani nie troch mesiacoch sa situácia ako tak upokojila a Gašpar dostal novú funkciu. Stal sa aj novým poradcom ministerky vnútra Denisy Sakovej.

Viac o téme: Tibor GašparJan Hamáček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu