Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opatrne na cestách, pozor si treba dávať na hmlu: Meteorológovia varujú pred silným smogom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pexels.com)

BRATISLAVA - Na slovenských cestách treba naďalej jazdiť opatrne, vodiči by si mali dávať pozor najmä na hmlu. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) i Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

V okolí Rusoviec je viditeľnosť do 50 m, hmlu s dohľadnosťou do 100 m hlásia z okolia Triblaviny, Šamorína, Veľkého Medera, Dunajskej Stredy, Lozorna a Šale. Podľa meteorológov však naďalej platí prvý stupeň výstrahy pred hmlou pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a Trenčiansky kraj. Zjazdné by však mali byť všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty, cesty I. až III. triedy i horské priechody. Informuje o tom portál zjazdnost.sk.

Snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony sú potrebné na ceste II/558 Stakčín - Ulič, na cestách III. triedy v obvode Stakčín a pre všetku dopravu na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá. Celú zimnú sezónu sú uzavreté horské priechody (HP) Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom) pre vozidlá nad desať metrov, HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774), HP Skýcov (II/511) pre vozidlá nad 3,5 tony.

Meteorológovia varujú pred silným smogom v okolí Martina a Vrútok

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu pred závažnou smogovou situáciou v okolí Martina a Vrútok pre častice PM10, ktoré tu niekoľkonásobne prekročili povolené hodnoty a miestami presiahli 150 ?g.m-3. Vysoké emisie PM10 pochádzajú najmä z dopravy a z vykurovania pevným palivom, k vyššej koncentrácii prispievajú aj nepriaznivé rozptylové podmienky. K nepriaznivej smogovej situácii prispieva aj slabý vietor a inverzia. Podľa SHMÚ bude v nasledujúcich dňoch pretrvávať podobný ráz počasia ako v súčasnosti, preto meteorológovia očakávajú, že nepriaznivá smogová situácia bude pokračovať. Zvýšené hodnoty prachový mikročastíc PM10 zaznamenali aj v okresoch Ružomberok, Žilina, Trenčín, Senica a Malacky, pre tieto oblasti vydal SHMÚ upozornenie pred smogovou situáciou. Upozornenie sa vydáva, ak koncentrácia PM10 prekročí 100 µg/m3, prípustná hodnota je do 50 µg/m3.

PM10 sú častice v pevnom alebo kvapalnom skupenstve s priemerom 10 µm, ktoré môžu mať akútne aj chronické účinky na zdravie. K najcitlivejším skupinám populácie patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. SHMÚ obyvateľom okolia Jelšavy pripomína možnosti zníženia emisií do ovzdušia, a to napríklad používaním dostatočne vysušeného dreva a dodržiavaním správnych postupov pri vykurovaní. „Finančne náročnejšími opatreniami sú výmena starých kotlov za moderné, efektívnejšie kotly s nízkymi emisiami, zateplenie domov a výmena okien, ktoré v konečnom dôsledku prinesú aj úsporu paliva,“ navrhuje SHMÚ. Rozhodne sa však treba vyvarovať spaľovaniu odpadového dreva a drevných výrobkov a akéhokoľvek horľavého odpadu ako plastové a papierové obaly, PET fľaše, textil či pneumatiky.

Viac o téme: ZjazdnosťHmla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu