Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Objavili ďalší košický poklad! V Levočskom dome našli vyše 500 strieborných mincí

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: Topky/Miroslav Vacula)

KOŠICE – Našli poklad! V najstaršom hostinci na Slovensku v Levočskom dome prebiehal od 3. decembra až do 9. januára archeologický výskum. Okrem mincí objavili i stredoveké hracie žetóny, ktoré sú dôkazom o obľube hazardných hier.

„V  južnom trakte pivnice objavili strieborný poklad mincí o počte viac ako 500 kusov. Presný počet bude spresnený po zdokumentovaní objavenej hrudy mincí v textilnom obale, pravdepodobne v textilnom mešci, ktorá bola nájdená v závere výskumu. Súbor mincí obsahuje razby z 15. – 17. storočia, a podľa doterajších zistení sú v ňom zastúpené mince 15-tich panovníkov strednej Európy,“ informoval nás spolumajiteľ Hostinca, Peter Škripko. V poklade sú najmä mince poľského panovníka Žigmunda III. Vasu, ale sú tu aj mince Mateja II. a protikráľa Gabriela Bethléna. „Pri poklade mincí sa našli aj hracie keramické žetóny a kostená kocka. Tieto predmety sú priamym  dokladom  hazardných hier v priestoroch hostinca v období 17. storočia,“ dodáva P. Škripko.

FOTO Objavili ďalší košický
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Miroslav Vacula)

Okrem tohto pokladu našli ešte okolo 120 ďalších mincí z obdobia 17. – 18. storočia. Sú to mince panovníkov Leopolda I., Jána II. Casimíra a niekoľko zaujímavých baníckych známok z konca 17. až začiatku 18. storočia. Súčasťou tohto nálezu sú tiež poltury Františka II. Rákocziho, jedna turecká minca, a niekoľko mincí ďalších panovníkov. Mimo nájdených mincí bola archeologickým výskumom zachytená staršia architektúra z obdobia 13. – 14. storočia.

Rozsiahla kolekcia fajok

Okrem strieborného pokladu, našli archeológovia i ďalšie vzácne historické artefakty. „Napríklad dôkazom o veľkej obľube tabaku, je nález kolekcie hlinených fajok zo 17. až 18. storočia. Našlo sa aj okolo 100 kusov reštaurovateľných hlinených nádob, ktoré dokumentujú vývoj stolovej keramiky v mestskom prostredí Košíc od 14. po 18. storočie a desiatky drobných predmetov, či už šperkov, prstene a retiazky, predmety zo skla, medi, olova, železa, kosti, ale aj fragment krúžkovej zbroje,“ dodáva P. Škripko.

FOTO Objavili ďalší košický
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Miroslav Vacula)

Ďalšie významné nálezy, ktoré mapujú históriu je i súbor olovených značkovaných plomb, ktoré dokazujú import tovaru z Bavorska a Belgicka do priestorov Levočského domu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu