Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Sever Slovenska bojuje s mimoriadnou situáciou: Silný vietor a sneh spôsobujú veľké problémy

Počasie znovu trápi Slovákov. Zobraziť galériu (9)
Počasie znovu trápi Slovákov. (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

ŽILINA - V utorok po 17. h najviac sneží v Žilinskom kraji, na severe Banskobystrického kraja a na východe krajiny, kde intenzita sneženia presahuje 1 mm/h. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom profile na sociálnej sieti.

Meteorológovia uvádzajú, že v Oravskom Veselom a Hornom Vadičove intenzita sneženia presahuje takmer 3 mm/h. "Predovšetkým v Žilinskom kraji a na hornom Spiši bude sneženie pretrvávať až do zajtrajšieho poludnia, opäť tak treba očakávať výraznejšiu snehovú nádielku," uviedol SHMÚ. Najmä na severe krajiny naďalej platia výstrahy pred snežením a vetrom na horách. Výstraha druhého stupňa pred snežením platí do stredy 16. januára pre okresy Čadca, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad, informuje o SHMÚ na svojom webe. 

V niektorých okresoch Prešovského a Žilinského kraja sa očakáva výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 50 – 70 cm nového snehu, v niektorých miestach až 80 cm. "Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre dopravu a pohyb osôb," uvádza SHMÚ. Meteorológovia varujú aj pred tvorbou a výskytom snehových jazykov a závejov. Výstraha prvého stupňa v tejto súvislosti platí do stredy pre niektoré okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Prešovského a Žilinského kraja. 

Sneženie a poľadovica komplikujú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/ Polícia SR)

Výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách je vyhlásená do stredy v okresoch Dolný Kubín, Ružomberok, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno a Poprad. Meteorológovia vydali aj výstrahu prvého stupňa pred vetrom, platí do stredy pre viaceré okresy v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom, Prešovskom a Košickom kraji. SHMÚ varuje aj pred tvorbou a výskytom poľadovice, najmä v okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja. ​

Sever Slovenska bojuje s
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Policajti odporúčajú vodičom sledovať predpovede a nepodceňovať výstrahy

Policajti v Žilinskom kraji dnes zaevidovali už viacero dopravných kolízií. V súvislosti s nepriaznivým počasím v kraji policajti monitorujú najmä hlavné cestné ťahy a prijímajú potrebné opatrenia. Ako informoval žilinský policajný hovorca Radko Moravčík, hlavné ťahy a horské priechody sú zatiaľ prejazdné s obmedzením, na Makove evidujeme problémy s prejazdom kamiónov. Polícia vodičov vyzýva, aby jazdili opatrnejšie a rýchlosť prispôsobili stavu vozovky. Dodržiavať by mali aj väčšie vzdialenosti medzi vozidlami a rešpektovali pokyny policajtov, ktorí riadia a usmerňujú premávku.

Šoférom zároveň odporúčajú, aby sa pokiaľ to nie je nevyhnutné, nevydávali na cestu, sledovali aktuálnu predpoveď a nepodceňovali výstrahy. Ak už musia cestovať, do auta by si mali pribaliť aj tekutiny a najmä, aby mali dostatok paliva v nádrži. Na cestách musia počítať so zhustenou premávkou, či zdržaním a ak sú viazaní časom, mali by vyraziť na cestu skôr.

Na severe Slovenska pomáhajú aj hasiči z iných regiónov

Hasiči pomáhajú odstraňovať následky snehovej kalamity viacerým obciam s vyhlásenou mimoriadnou situáciou na severnom Slovensku. Na pomoc boli do postihnutých obcí vyslaní aj hasiči z iných regiónov.

"Vo viacerých obciach na severnom Slovensku bola starostami obcí vyhlásená mimoriadna situácia, na výpomoc boli už v pondelok (14. 1.) vyslaní hasiči z Dunajskej Stredy, Galanty, Trnavy, Prievidze, v utorok na výpomoc do postihnutých lokalít smerujú aj hasiči z Nitry," informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Sneh v obci Klokočov
Zobraziť galériu (9)
Sneh v obci Klokočov  (Zdroj: SITA/PHaZZ)

V obciach Skalité a Klokočov zasahujú podľa jej slov pri odstraňovaní cencúľov a veľkého množstva snehu zo strechy základných škôl hasiči z Čadce, zo Záchrannej brigády v Žiline a dobrovoľní hasiči zo Skalitého. V obciach Oravská Lesná, Klokočov a Novoť pomáhajú aj pri sprejazdňovaní cestných komunikácií, ktoré sú zasiahnuté veľkým množstvom snehu.

Sneh v Oravskej Lesnej
Zobraziť galériu (9)
Sneh v Oravskej Lesnej  (Zdroj: SITA/PHaZZ)

Mimoriadna situácia je vo všetkých obciach okresov Námestovo, Čadca a K. N. Mesto​

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásili v utorok okresné úrady v Námestove, Čadci, Kysuckom Novom Meste a platí vo všetkých obciach týchto okresov. Informoval o tom v pondelok vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.
 
Doplnil, že v okrese Námestovo ide o 24 obcí, v okrese Čadca o 23 a v okrese Kysucké Nové Mesto o 14 obcí. V okrese Žilina je mimoriadna situácia v štyroch obciach, v okrese Dolný Kubín v troch, v okrese Martin tiež v troch a v okrese Ružomberok v jednej obci.
 
Podľa vedúceho odboru krízového riadenia žilinského okresného úradu sa splnili predpovede o výdatnosti sneženia. "Situácia je zlá najmä v severnej časti Žilinského kraja. Pravdepodobne nasneží tých 30 centimetrov. Je to plošnejšie ako na začiatku roka, na väčšej ploche napadlo viac snehu," uviedol Hollý.

Mimoriadna situácia je vyhlásená v 40 samosprávach Žilinského kraja

V súvislosti so snehovými prehánkami je na území Žilinského kraja dnes k 16:15 vyhlásená mimoriadna situácia v 40 samosprávach. Prejazdnosť Oravskej Lesnej v okrese Námestovo pomáhajú udržať hasiči s ťažkou technikou a na pomoc je povolaná aj armáda. „Situácia začína byť náročná na techniku a ľudské a psychické sily. Sneženie je stále intenzívne, so silným vetrom. Bez vyvážania snehu nevieme udržať priechodné cesty,“ uviedol dnes starosta obce Oravská Lesná Marek Majdiš.

„Chceli sme použiť frézu, lebo nie je už možné udržať cestu priechodnú iba s bagrom. No pre silný vietor ju použiť nemôžeme, lebo vodič nič nevidí. Požiadali sme o armádnu techniku, o pomoc vojakov. Pomôžu nám s ich mechanizmami vyviezť sneh, keďže ho nemáme kde dávať,“ priblížil starosta. Podľa jeho slov pre silné sneženie po hodine už nie je poznať, že po ceste prešiel nejaký mechanizmus. „Bez nakladača a techniky na odvoz snehu to ďalej nepôjde. Dodávky elektriny sú zatiaľ bezproblémové, ale počítame s možnými problémami, ako sa vyskytli aj začiatkom týždňa. Ťažký sneh môže zlomiť stromy a tie opäť padnú na vedenie,“ dodal.

Situácia na cestách je dramatickejšia, s príchodom tmy sa opäť zhorší

Mimoriadne zlá situácia na cestách v tatranskom a podtatranskom regióne naďalej pretrváva, podľa riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Mariána Barillu je dokonca dramatickejšia, ako bola dopoludnia. „Cesty nám neustále zafúkava a silné sneženie a nárazový vietor prevláda už na väčšom území, ako to bolo ráno,“ uviedol s tým, že naďalej platí prvý situačný stupeň.

Na niektorých miestach sa rýchlosť vetra pohybuje na úrovni 80 až 100 kilometrov za hodinu. Navyše na väčšine územia husto sneží, takže situácia je veľmi komplikovaná. „Robíme, čo môžeme, v teréne sú všetky naše vozidlá a museli sme v dvoch prípadoch nasadiť aj snehovú frézu. Tá rozširovala cestu medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, a tiež na hlavnej ceste číslo I/66 v okolí obce Ždiar. Tam už sú tak vysoké mantinely, že naše vozidlá nemajú sneh kam odhŕňať, preto musela fréza jazdné pruhy rozšíriť,“ ozrejmil Barilla s tým, že na niektorých miestach majú mantinely pri cestách aj dvojmetrovú výšku.

S príchodom tmy sa situácia ešte zhoršuje a podľa Barillu treba rátať s takmer nulovou viditeľnosťou na viacerých úsekoch. Šéf podtatranských cestárov dodal, že najhoršia situácia je medzi Popradom a Starým Smokovcom, Popradom a Veľkým Slavkovom, v okolí Mlynice, tiež medzi Veľkou Lomnicou a Starou Lesnou, na trase medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom, aj medzi Mengusovcami a Vyšnými Hágmi a Batizovcami a Tatranskou Poliankou. "V okrese Kežmarok je to najhoršie medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, medzi Slovenskou Vsou a Lendakom a Tatranskou Kotlinou a Ždiarom. V Levočskom okrese sú najväčšie problémy najmä v okolí Domaňoviec, medzi Spišským Podhradím a Korytným, Uložou a Brutovcami, medzi Bijacovcami a Vyšným Slavkovom a na úseku cesty Levoča – Závada," doplnil Barilla.

Nepriaznivé poveternostné podmienky budú zrejme pretrvávať až do stredajších (16.1.) obedňajších hodín. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred vetrom a silným snežením pre okres Poprad 2. stupňa a pre okresy Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov a Bardejov 1. stupňa. Cestárom sa v regióne zatiaľ darí udržať všetky cesty zjazdné, hoci viaceré z nich sú prejazdné za veľmi sťažených podmienok. Jediný úsek ostáva pre nánosy snehu uzavretý, a to cesta medzi Štrbou a Šuňavou. „Upozorňujeme vodičov, že pokiaľ naozaj nemusia, nech svoje autá radšej nechajú doma, podmienky sú veľmi zlé,“ uzavrel Barilla. V súvislosti so zlou poveternostnou situáciou zatiaľ nemuseli hasiči v Prešovskom kraji riešiť žiadne mimoriadne udalosti. 

Donovaly sú naďalej uzatvorené pre kamióny nad 10 metrov

Cesty na území Slovenska sú zjazdné. Viaceré úseky sú vlhké alebo zasnežené. Niektoré horské priechody (HP) sú však uzavreté. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk a Stella centrum.

Obec Šútovo (cesta III/2134) a obec Ratkovo (cesta III/2135) vyhlásili mimoriadny stav. Zablokovaný je výjazd z diaľnice v smere od Žiliny na Ružomberok z dôvodu šmýkajúcich sa kamiónov v kopci pri Ratkove a taktiež je zablokovaný výjazd z cesty I/18 na diaľnicu D1 v smere Ružomberok - Žilina.

Horský priechod Donovaly je uzatvorený pre dopravu nad 10 metrov dĺžky. Rovnako pre vozidlá nad 10 metrov je uzavretý HP Fačkov v úseku cesty medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom. HP Šútovce a Skýcov sú uzavreté pre vozidlá nad 3,5 tony. Uzavretý je aj HP Veľké Pole na ceste medzi Oslanmi a Cerovou.

Počasie znovu trápi Slovákov.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Cestári varujú aj pred zníženou dohľadnosťou do 100 metrov pre sneženie, ktoré je v okolí Tatranskej Štrby. Snehové jazyky sa vytvárajú v okresoch Martin, Poprad, Kežmarok, Levoča, v okolí Nižnej Šebastovej a na cestách v okolí Lipian, na ceste I/68 Pusté Pole, III/3171 Bajerovce, v okolí Dolného Kubína na cestách I/78, I/59, II/583, III/2247, v okolí Námestova na cestách I/78, II/520, v oblasti Turčianskych Teplíc, na ceste I/66 Besník a v obvode Trstená. Pre tvorbu snehových závejov a silného nárazového vetra je cesta III/3061 Štrba - Šuňava uzavretá.

Snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 t sú potrebné na ceste II/558 Stakčín - Ulič, cestách III. triedy v obvode Stakčín a pre všetku dopravu na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Na úsekoch diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité a na úsekoch rýchlostnej cesty R3 Sedliacka Dubová - Široká, obchvat Trstenej a obchvat Hornej Štubne sa nachádza vrstva čerstvého až kašovitého snehu do dvoch centimetrov.

Cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, miestami, najmä v hornatejších oblastiach, sú vozovky pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov, miestami, najmä na cestách nižších kategórií do piatich centimetrov. Na ceste II/542 Spišská Belá - Spišská Stará Ves a cestách tretej triedy v okolí Trstenej, Námestova, Spišskej Starej Vsi, Starej Ľubovne, Malého Lipníka, Haligoviec a Pustého Poľa je na vozovke čerstvý až utlačený sneh do desiatich centimetrov. 

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov. Na horských priechodoch Vrchslatina a Huty je utlačený sneh do piatich centimetrov a na horskom priechode Herlianske sedlo je čerstvý sneh do hrúbky desiatich centimetrov. Horské priechody Biela Hora, Kremnické Bane, Havran, Pezinská Baba, Soroška, Ďurďošík, Dargov, Homôlka, Šútovce, Chorepa majú povrch vozoviek vlhký až mokrý.

Profesionálni vojaci sú pripravení pomôcť obciam pri snehovej kalamite

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) nariadil náčelníkovi Generálnemu štábu Ozbrojených síl SR genporučíkovi Danielovi Zmekovi vyčleniť vojakov a potrebnú techniku na odstraňovanie následkov snehovej kalamity na severnom Slovensku. Vojaci sú pripravení na základe výsledkov zasadnutia krízových štábov a ich požiadaviek pomôcť obyvateľom Slovenska.

Na základe nariadenia sa budú zástupcovia Ozbrojených síl SR zároveň zúčastňovať na zasadnutiach krízových štábov, aby boli všetky požiadavky zabezpečené okamžite. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Cestári v Tatrách vyhlásili mimoriadny stav

Silný vietor sprevádzaný snežením opäť spôsobuje na cestách v tatranskom a podtatranskom regióne problémy. Cestári tam vyhlásili prvý situačný stupeň a mimoriadnu situáciu. "Na cestách v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok je situácia veľmi zlá, museli sme pre zafúkavanie opäť uzavrieť úsek cesty medzi Štrbou a Šuňavou," uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla s tým, že veľmi ťažko zjazdné sú aj ďalšie úseky ciest v regióne.

Cestári vyhlásili v Tatrách
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, problémy robí hlavne silný vietor

Silný vietor sprevádzaný snežením opäť spôsobuje na cestách v tatranskom a podtatranskom regióne problémy. Cestári tam od utorkového rána vyhlásili prvý situačný stupeň a mimoriadne podmienky na cestách. "V okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok je situácia veľmi zlá, museli sme pre zafúkavanie opäť uzavrieť úsek medzi Štrbou a Šuňavou. Máme čo robiť, aby sa nám podarilo udržať zjazdnú aj druhú spojnicu medzi týmito dvoma dedinami, tzv. hŕbky," uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla s tým, že veľmi ťažko zjazdné sú aj ďalšie úseky ciest v regióne.

Sneženie a najmä silný nárazový vietor je predovšetkým vo Vysokých Tatrách a v podhorí, v dôsledku čoho je tam na cestách veľmi zlá viditeľnosť. Najhoršia situácia je podľa Barillu medzi Popradom a Starým Smokovcom, Popradom a Veľkým Slavkovom, v okolí Mlynice, tiež medzi Veľkou Lomnicou a Starou Lesnou, na trase medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom, aj medzi Mengusovcami a Vyšnými Hágmi a Batizovcami a Tatranskou Poliankou.  

"V okrese Kežmarok je to najhoršie medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, medzi Slovenskou Vsou a Lendakom a Tatranskou Kotlinou a Ždiarom. V Levočskom okrese sú najväčšie problémy najmä v okolí Domaňoviec, medzi Spišským Podhradím a Korytným, Uložou a Brutovcami, medzi Bijacovcami a Vyšným Slavkovom a na úseku cesty Levoča – Závada," doplnil Barilla.

Počas uplynulých 24 hodín cestári v regióne prepluhovali viac ako 4000 kilometrov ciest, posypali 1000 kilometrov ciest kamenivom a ďalších 1600 kilometrov upravili soľou. Vo výkone bola okrem 22 sypačov aj snehová fréza, ktorá sprejazdňovala úsek medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, a tiež traktory. "Všetka naša technika je v teréne a robíme všetko preto, aby sme cesty udržali zjazdné," zdôraznil Barilla s tým, že mnohé úseky sú prejazdné len za veľmi sťažených podmienok s takmer nulovou viditeľnosťou.

Zároveň vyzval vodičov, aby zvážili svoju jazdu autom a pokiaľ nevyhnutne jazdiť nemusia, nech radšej ostanú doma. "Ak už sa aj na cestu vydajú, mali by byť veľmi opatrní a prispôsobiť svoju jazdu aktuálnymi podmienkam, ktoré sú naozaj ťažké," upozornil šéf podtatranských cestárov. 

Cestári vyhlásili v Tatrách
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Cestári pod Tatrami očakávajú, že takéto počasie bude pretrvávať minimálne do stredajšieho (16.1.) doobedia a problémy má spôsobovať najmä vietor, ktorý na viacerých miestach môže dosiahnuť až 100 kilometrov za hodinu. "Je to celkovo veľmi zlé, s vetrom dokonca horšie ako pred týždňom. Napriek tomu s tým bojujeme so všetkou dostupnou technikou a robíme všetko preto, aby sme cesty udržali zjazdné," uzavrel Barilla. 

Zvýšená lavínová hrozba prevláda vo všetkých slovenských pohoriach

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne prevláda vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí. Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v utorok informoval, že najväčším problémom je nový previaty sneh. Ten sa ukladá na záveterné svahy najmä východných, juhovýchodných a južných expozícií a vytvára doskovitý sneh, vankúše a preveje.

"Uvoľnenie doskových lavín, najmä v spomenutých expozíciách, je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne, stredne veľké lavíny, ktoré môžu zasiahnuť údolné trasy," uviedol s tým, že ľuďom bez znalosti lavínovej problematiky a výbavy neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne.

Na horách sa v utorok výrazne ochladilo. "Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 20 do mínus osem stupňov Celzia. Fúkal silný, na hrebeňoch až búrlivý severozápadný vietor s rýchlosťou desať až 18 metrov za sekundu," doplnil Kyzek. Za posledných 24 hodín pripadlo prevažne od desať do 20 centimetrov nového suchého snehu.

Viac o téme: PočasieMimoriadna situáciaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu