Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bude poriadne mrazivo, výstrahy pred snehovými jazykmi a závejmi: Vodiči, v týchto úsekoch opatrne

Zafúkaná cesta zo Sečoviec do Nového Ruskova pri Trebišove Zobraziť galériu (5)
Zafúkaná cesta zo Sečoviec do Nového Ruskova pri Trebišove (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred snehovými jazykmi, závejmi a nízkymi teplotami takmer pre celé Slovensko s výnimkou niektorých okresov v Žilinskom kraji. Upozorňuje na to na svojej webovej stránke.

Výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi platí pre Bratislavský, Trenčiansky a Trnavský kraj až nedele (13. 1.). "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," uvádza SHMÚ. Nielen so snehovými jazykmi a závejmi, ale aj s nízkymi teplotami treba počítať v Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Podľa meteorológov sa tu teplota môže pohybovať v rozpätí mínus 15 až mínus 17 stupňov Celzia. 

Bude poriadne mrazivo, výstrahy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Hydrometeorologický ústav informuje, že nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. "Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia," uvádza. Výstraha platí do soboty (12. 1.).

Nadpriemerný výskyt snehových jazykov a závejov očakáva SHMÚ v okresoch Košického kraja. Výstraha druhého stupňa tu platí do piatka obeda. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je podľa vyjadrení meteorológov "vysoká".

Aktuálna situácia na cestách

Sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký. Na úsekoch rýchlostnej cesty R1 Šoporňa - Nitra - západ a R3 Trstená - Tvrdošín je miestami kašovitý sneh hrúbky jeden až dva centimetre, informuje Slovenská správa ciest na svojej webovej stránke www.zjazdnost.sk.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na celom území Slovenska je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky jeden až tri centimetre, miestami na cestách nižších kategórií do piatich centimetrov. Na cestách III. triedy v lokalitách Námestovo, Dolný Kubín a Bytča je na vozovke utlačený sneh hrúbky päť až desať centimetrov. Miestami zľadovatený sneh hrúbky jeden až tri centimetre je na cestách I/19 Horovce - Michalovce, II/552 Sirník - Maťovce a na cestách III. triedy v obvodoch Turčianske Teplice, Čaňa a Hnúšťa.

Zafúkaná cesta zo Sečoviec do Nového Ruskova pri Trebišove
Zobraziť galériu (5)
Zafúkaná cesta zo Sečoviec do Nového Ruskova pri Trebišove  (Zdroj: TASR/František Iván)

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky do troch centimetrov, na HP Huty, Veľké Pole a Cukmantel do piatich centimetrov. Na HP Herlianske Sedlo je čerstvý sneh hrúbky päť až desať centimetrov a na HP Zbojská miestami zľadovatený sneh hrúbky jeden centimeter. HP Donovaly, Šturec, Čertovica, Látky-Prašivá, Chorepa, Kremnické Bane, Ďurďošík, Dargov, Soroška, Skýcov, Homôľka, Šútovce, Vyšehrad, Biela Hora a Havran majú povrch vozoviek suchý až mokrý.

Upozornenie pre vodičov

Na cestách v lokalitách Nitra, Vráble, Zlaté Moravce, Hlohovec, Trebišov a Lipany sa vplyvom silného vetra vytvárajú snehové jazyky a záveje.

Zafúkaná cesta zo Sečoviec do Nového Ruskova pri Trebišove
Zobraziť galériu (5)
Zafúkaná cesta zo Sečoviec do Nového Ruskova pri Trebišove  (Zdroj: TASR/František Iván)

Na ceste II/558 Stakčín - Ulič a pre všetku dopravu na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú pre vozidlá nad 3,5 t potrebné snehové reťaze.

Celú zimnú sezónu sú uzatvorené horské priechody : HP Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom) pre vozidlá nad 10 m, HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) pre vozidlá nad 3,5 t.

Neudržiavané cesty v zime: II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie, III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576) sú uzatvorené pre všetku dopravu.

Saková: Mimoriadna situácia je stále v ôsmich obciach

Mimoriadna situácia pre sneh je stále v ôsmich obciach Slovenska. Ako ďalej na sociálnej sieti uviedla ministerka vnútra Denisa Saková, mimoriadnu situáciu pre snehovú kalamitu vyhlásilo do dnešného dňa 26 obcí v piatich okresoch na Slovensku. "V okrese Námestovo to bolo 11 obcí, v okrese Čadca deväť, v okrese Žilina štyri a v okresoch Bytča a Poprad po jednej obci," uviedla.

Ako prvá podľa ministerky vyhlásila mimoriadnu situáciu obec Mútne, a to 2. januára, a ako zatiaľ posledná obec Olešná 10. januára. "Väčšina obcí k dnešnému dňu mimoriadnu situáciu už odvolala, naďalej však zostáva vyhlásená v ôsmich obciach v okresoch Čadca a Žilina. V okrese Čadca sú to obce Klokočov a Olešná a mestá Čadca a Turzovka a v okrese Žilina sú to obce Lutiše, Terchová, Belá a Dolná Tižina," informovala ministerka Saková. Dodala, že obce, ktoré mimoriadnu situáciu vyhlásili, majú nárok na preplatenie s tým spojených nákladov.

V Žilinskom kraji je mimoriadna situácia v dvoch mestách a šiestich obciach

V Žilinskom kraji je mimoriadna situácia v súvislosti so snehovou kalamitou v dvoch mestách a šiestich obciach v okresoch Žilina a Čadca. Vo štvrtok (10. 1.) vyhlásila mimoriadnu situáciu obec Olešná v okrese Čadca a v obciach Skalité v okrese Čadca a Štiavnik v okrese Bytča ju odvolali. Informoval o tom vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý. Mimoriadna situácia je v okrese Čadca v mestách Čadca, Turzovka a v obciach Klokočov a Olešná. V okrese Žilina je v obciach Dolná Tižina, Terchová, Belá a Lutiše.

Územie Žilinského kraja zasiahlo minulý týždeň intenzívne sneženie. Následkom zlých poveternostných podmienok a hustého sneženia kolabovala doprava, na cestách dochádzalo k nehodovým udalostiam, tvorili sa kolóny a viaceré samosprávy mali problémy s odpratávaním snehu či sprejazdnením ciest. Počet samospráv v kraji, ktoré v dôsledku snehovej kalamity vyhlásili počas minulého týždňa mimoriadnu situáciu, sa vyšplhal na 17.

Viac o téme: PočasieZjazdnosťZávejeShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu