Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Europoslankyňa Monika Smolková opísala hrôzy útoku v Štrasburgu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Christoph Schmidt/dpa via AP)

Štrasburg – Priame stretnutie s terorizmom zažili aj slovenskí europoslanci. Košická europoslankyňa Monika Smolková bola priamo v centre diania teroristického útoku v Štrasburgu. Po prvotnom falošnom poplachu prišiel šok. Smutnú správu sa dozvedela od taxikára.

Smolkovú skoro ráno zobudili sirény hasičských áut pri hoteli, v ktorom bývala, pretože sa spustil požiarny alarm. „Pocit, keď neviete, či sa ešte môžete obliezť, alebo utekať v pyžame a čo si zo sebou zobrať, je hrozný. Ale našťastie, nič nehorelo, bol to iba planý poplach. Ten skutočný poplach, ozajstný prišiel večer, keď sme sa dozvedeli, že v centre Štrasburgu na vianočných trhoch sa strieľalo a že sú mŕtvi aj ranení,“ povedala.

Šokujúcu správu sa dozvedela od taxikára

Šokujúcu správu sa dozvedela pri návrate z vianočnej kapustnice, na ktorú ich pozval veľvyslanec SR pri Rade Európy s manželkou. „Na rezidencii veľvyslanectva sa zišli mnohí Slováci, ktorí pracujú a žijú v Štrasburgu, každý si pochutnával na jedinečnej kapustnici, na „rusnáckych pirohoch a mačange“,“ uviedla s tým, že smutnú správu sa dozvedela od taxikára, ktorý jú z rezidencie viezol do EP. „EP už bol v tom čase hermeticky uzavretý, ale na naliehanie a po preverení totožnosti ma predsa len vpustili dnu s tým, že nevedia kedy budú brány otvorené,“ povedala.

Monika Smolková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

„Každú hodinu cez meilovú poštu sme dostávali správu o tom, že brány EP sú zatvorené, nikto nemôže odísť a že je k dispozícií lekárska služba a bufet. Po polnoci o 1.28 prišla správa, že brány sa otvoria a že na ďalšie pokyny máme ísť do rokovacej sály. Keď sme sa tam zišli, bola som prekvapená, že skoro polovica poslancov ešte v takomto čase bola prítomná v EP,“ opísala Smolková.

„Nasledovali pokyny odvozov do ubytovacích zariadení. Odvoz v sprievode policajnej eskorty bol dobre organizovaný, ale keďže každé auto v meste Štrasburg aj v Nemecku prehľadávali policajti, do hotela som sa unavená a plná smútku z nešťastnej udalosti dostala o 3.45. Aj takýto môže byť deň poslanca EP a ja verím, že sa už nikdy nezopakuje,“ dodalaSmolková.

Viac o téme: ŠtrasburgMonika Smolková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu