Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Na Slovensko sa valí biele peklo: Šokujúca zmena na západe, TOTO by ste v decembri nečakali!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com)

BRATISLAVA – V najbližších hodinách sa Slovensko rozdelí na dve polovice. Kým na západ dorazí oteplenie, tak východ a hory čaká výdatná snehová nádielka. Nadšenci snehu a zimných športov tu môžu očakávať až 15 centimetrov nového snehu, ktorému budú priať i nízke teploty. Meteorológovia v tejto nadväznosti opäť apelujú na vodičov, aby si dali pozor na poľadovicu.

Meteorologická stanica Windy zobrazuje aktuálnu vrstvu nového snehu na Slovensku.

Počasie sa nám začne meniť už počas štvrtkového večera. Ako prví to pocítia občania na severozápade krajiny, kde sa môže vyskytnúť slabšie sneženie. V noci na piatok sa začnú zrážky presúvať celým naším územím.

Meteorológovia z iMeteo.sk upozorňujú, že sneženie sa na západnom a severozápadnom Slovensku pomerne rýchlo zmení na dážď, čo pri nočných teplotách, ktoré sa budú pohybovať od +1 do -5 stupňov, znamená, že na viacerých miestach sa môže tvoriť poľadovica.

Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu 1. stupňa pred poľadovicou, ktorá platí od dnešnej 18. hodiny do zajtrajšej 10. či 12. hodiny. 

Výstraha 1. stupňa pred
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia...). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ píše ústav, ktorý varuje najmä ľudí na východe a juhovýchode krajiny, kde jav zotrvá i v sobotu cca do 12. hodiny.

Výstraha 1. stupňa pred
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)
 ​

Na východ dorazia zrážky až v piatok ráno a pôjde prevažne o sneženie, ktoré by na krajnom východe malo prechádzať do trvalejšieho sneženia.

Druhá snehová nádielka príde v piatok

Podvečer posledného pracovného dňa sa bude niesť v upršanom počasí, lebo od severozápadu k nám začne postupovať ďalší front. Dážď môže zasa namŕzať. Snežiť by malo od 1800 metrov nad morom, no to sa netýka východného Slovenska, kde meteorológovia očakávajú, že napadne aj 15 centimetrov snehu. Týka sa to hlavne okresov Stropkov, Medzilaborce, Humenné, Snina, Vranov nad Topľou, Michalovce, Sobrance a sčasti aj Trebišova, kde môže byť sneženie od 300 m n.m. aj výraznejšie.


VÝZVA: Zavítala Perinbaba aj k vám? Budeme radi, ak sa s vašimi krásnymi fotkami či videami podelíte aj s Topkami. Pošlite nám e-mail na tipy@topky.sk.


Čerstvo napadnutému snehu budú priať aj teploty, ktoré by sa mali pohybovať okolo nuly. Sneženie by malo trvať až do sobotňajšieho rána. Za 24 hodín sa očakáva, že v uvedených oblastiach môže napadnúť 5 až 15 centimetrov nového snehu.

Zajtrajšie teploty na západe môžu dosiahnuť až 7 stupňov 

Cez deň bude oblačno až zamračené, miestami aj hmlisto. Na viacerých miestach sa vyskytne dážď alebo mrholenie. Najvyššia denná teplota 2 až 7, v Banskobystrickom kraji a na východe sa miestami budú teploty pohybovať okolo nuly. Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou 5 až 25 km/h, v Banskobystrickom kraji miestami bude buď bezvetrie, alebo slabý vietor.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

V sobotu by malo byť na juhozápade ešte teplejšie 

Opäť oblačno až zamračené, lokálne i hmlisto. Na väčšine územia sa vyskytne dážď či prehánky. Vo vysokých, k večeru na severe už aj od stredných polôh sneženie. Spočiatku ešte lokálne tvorba poľadovice! Najnižšia nočná teplota +4 až -1 stupeň, na východe ojedinele aj chladnejšie. Najvyššia denná teplota 1 až 6, na juhozápade okolo 8 stupňov. Spočiatku bude fúkať slabý až mierny južný, cez deň v západnej polovici a na Spiši západný až severozápadný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Príjemné teploty sa udržia i v druhú adventnú nedeľu

Premenlivá veľká oblačnosť a od západu sa budú postupne na viacerých miestach vyskytovať prehánky, ktoré budú na horách a neskôr aj v stredných polohách snehové. Najnižšia nočná teplota +2 až -4 stupne. Najvyššia denná teplota 1 až 7 stupňov.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Viac o téme: SnehPoľadovicaPredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu