Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vzbura proti Zemanovi, Čechom sa prihovorí Kiska! Výročie invázie 1968 bez ruskej cenzúry

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Slovenský prezident Andrej Kiska požiadal o mimoriadne vystúpenie v RTVS. Televízia prejav, ktorý bude súvisieť s 50. výročím vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Mimoriadny príhovor odvysiela televízia vo večerných správach a trvať bude približne 5 minút. Na žiadosť českých občanov prejav slovenského prezidenta odvysiela aj česká televízia ČT24.

Okrúhle 50. výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy si pripomenieme 21. augusta. V tento deň bude mať mimoriadnych 5 minút v RTVS aj slovenský prezident Andrej Kiska. Ten vystúpi s prejavom vo večerných správach. 

Zeman 21. august odignoruje, veľká výzva Čechov! Chceme Kisku, je to tieňový prezident

Slovenského prezidenta však budú mať možnosť vypočuť si aj Česi. Miloš Zeman prostredníctvom svojho hovorcu totiž odkázal, že svoj mimoriadny prejav už mal. 

„Svoj odvážny prejav už pán prezident predniesol, keď počas začínajúcej normalizácie vyhlásil, že nesúhlasí s okupáciou. Za tento prejav ho neskôr vyhodili z práce, z Vysokej školy ekonomickej. Takýto prejav je hodnotnejší ako tisíce čisto formálnych a neúprimných prejavov, ktoré 21. augusta určite zaznejú,“ napísal na sociálnej sieti Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Česi chcú aspoň Kisku

Česi svoju nespokojnosť so Zemanovým rozhodnutím dali hneď najavo a na sociálnych sieťach sa okamžite začali mobilizovať a vytvárať udalosti s názvom ako "Chceme prejav prezidenta Kisku na ČT", "Slováci, požičajte nám Kisku" a dokonca poslali aj oficiálny list Českej televízii. 

„Vzhľadom k tomu, že sa český prezident, prostredníctvom svojho ovčiarskeho psa, vyjadril, že k 50. výročiu okupácie Československa ruskými vojakmi neplánuje prejav, poslal som túto žiadosť generálnemu riaditeľovi ČT a riaditeľovi spravodajstva ČT, ďalší email potom generálnemu riaditeľovi ČRo a riaditeľovi spravodajstva ČRo,“ napísal autor listu na sociálnej sieti. 

Česi chcú prejav prezidenta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Ondrej Suchánek)

Tá občanov vypočula a prejav slovenského prezidenta si tak budú môcť pozrieť aj v Českej republike. "Prejav slovenského prezidenta Andreja Kisku odvysielame v utorok súbežne s RTVS na kanále ČT24, a to od 19:50," povedala pre ČTK Karolína Blinková, hovorkyňa Českej televízie.

 

Viac o téme: PrejavAndrej KiskaMiloš ZemanČeská televízia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu