Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svet si pripomína august 1968: Spomienky pamätníkov, kuriózne stretnutie pri obci Davle

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

PRAHA - Svetové médiá ďalej priebežne vydávajú materiály venované nadchádzajúcemu 50. výročiu udalostí augusta 1968 v niekdajšom Československu. Nemecké, rakúske, britské i francúzske noviny prinášajú spomienky svedkov aj vojakov, ktorí sa zúčastnili vtedajšej invázie vojsk niektorých krajín Varšavskej zmluvy do ČSSR. Agentúra AP odzrkadlila rozhovor s fotoreportérom Jozefom Koudelkom.

Britský denník The Guardian dnes predstavuje fotografie, príbeh a postrehy fotoreportéra Milana Linharta, ktorého snímky ležali 43 rokov v zabudnutí. Cituje však aj ďalšie osobnosti vrátane napríklad českého exministra zahraničia Jana Kavana.

„Jedným z problémov je, že udalosti rokov 1938 a 1968 sa udiali počas krátkej doby a obe vyústili vo veľkú demoralizáciu národa," usudzuje niekdajší diplomat, ktorý bol počas takzvanej Pražskej jari jedným zo študentských vodcov.

Britský denník tiež zdôrazňuje, že v Českej republike sa špekuluje o tom, ako si výročie pripomenú dvaja najmocnejší politici v krajine, premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman.

Agentúra AFP dnes vydala okrem iného reportáž zo stredočeskej obce Davle, kde muselo byť kvôli osudovým udalostiam augusta 1968 prerušené natáčanie amerického vojnového filmu Most pri Remagene.

„Chlapci v (sovietskych) tankoch boli zmätení, keď pred sebou náhle zbadali 'nemeckú armádu'. Bolo začaté vyjednávanie, ktoré trvalo niekoľko hodín," povedala AFP Květoslava Dufková, ktorá bola vtedy ako 14-ročná členkou komparze. 

AFP prináša i svedectvá pamätníkov z Bulharska, ktoré bolo jednou z krajín Varšavskej zmluvy, ktorá do ČSSR vyslala svojich vojakov. „Bolo to politické rozhodnutie: bolo nepredstaviteľné nechať Československo ísť," tvrdí 80-ročný Lubčo Bánov, ktorý v auguste 1968 velil rote poverenej ostrahou letiska v pražskej Ruzyni.

„Ako vojaci sme splnili svoju povinnosť bez toho, aby sme strieľali na civilistov," cituje AFP bývalého vojaka. S čitateľmi rakúskeho denníka Kurier sa o svoje skúsenosti podelila jeho spolupracovníčka, československá emigrantka Jana Patschová.

Pražská jar a jeho porážka sú viac než len epizódou dejín. Následky trvajú dodnes. Vynútené prispôsobovanie v čase 'normalizácie' poškodilo morálne chrbticu spoločnosti," napísala Patschová.

O výpovede svedkov opierajú svoje príspevky tiež nemecké médiá. Regionálny denník Märkische Allgemeine hovoril napríklad s rockerom, vtedy 17-ročným Tonim Krahlom z Východného Berlína, ktorý sa v roku 1968 zúčastnil demonštrácií na Václavskom námestí. 

Agentúra AP dnes priniesla rozhovor so svetoznámym českým fotoreportérom Jozefom Koudelkom, ktorý pred 50 rokmi svojím fotoaparátom vydal slávnu sériu snímok z pražských ulíc.

Príležitosť zaobstarať toľko fotografií mi umožnila urobiť niečo, o čom som si nikdy nepomyslel, že by som dokázal," povedal 80-ročný fotograf. „A myslím, že väčšina ľudí v Československu, ktorí ma poznali ako fotografa, ani nepomysleli, že by som robil niečo také," dodal Koudelka.

Potlačenie pražskej jari označil za tragédiu. „Ale diali sa vtedy aj zázraky," poznamenal Koudelka. „Pre mňa bol jedným z najväčších zázrakov, a to sa dialo pri významných udalostiach aj inde, že ľudia sú schopní sa cez noc úplne zmeniť," poukázal na skutočnosť, že v reakcii na inváziu sa národ zjednotil.

Viac o téme: August 1968MédiáČeskoslovenskoOkupácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu